Stres žene tjera na povlačenje i daleko od promocije

Stres je naša svakodnevnica, a sa svakom stepenicom u hijerarhiji, raste i količina stresa. Prema istraživanju CDR Assessment group,  u stresnim i konfliktinim situacijama žene se povlače u sebe, čime same doprinose staklenom stropu.

Stres i konflikt, i žene se povlače

CDR Assessment group se bavi procjenom liderskih potencijala. Prema njihovim procjenama, i žene i muškarci imaju jednake liderske potenacijale.

Njihov alat za procjenu liderskih rizika, koji mjeri osobne karakteristike i ponašanja koji povećavaju rizik od neuspjeha, objašnjava barem dio fenomena staklenog stropa. Ti rizici dolaze do izražaja pod pritiskom, u stresnim i konfliktnim situacijama. Istraživanje o ovim negativnim karakteristikama provedeno je na uzorku od 137 žena i 123 muškaraca na liderskim pozicijama u 35 kompanija. I žene i muškarci imaju te rizične faktore. Dok muškarci “vode” u rizičnim ponašanjima kao što su preuzimanje tuđih zasluga, pretjerana nametljivost, kockanje s kompanijskim resursima i nerazmišljanje o posljedicama, žene su sklone pasivnoj agresiji i emocionalnim ispadima.

Kao najrizičnije ponašanje kod žena utvrđena je tzv. karakteristika “zabrinutosti”. U stresnim situacijama žene se povlače, izbjegavaju konflikt, oprezne su i boje se neuspjeha i poraza, zbog čega ostavljaju dojam da nemaju hrabrosti i samopouzdanja. Nepisano lidersko pravilo je da pravi lideri ne bi trebali bježati od konflikta i rješavanja problema.

Muškarci s druge strane ne odustaju, bore se za svoje ideje i resurse, iako često preagresivno. Takvo ponašanje nailazi na odobravanje onih koji donose odluke o budućim liderima.

Kako si možete pomoći?

Puno je već kad ste svjesni da to radite. Kad prepoznate da ste se danas na sastanku povukli i da su vas nadglasali, a vi ste ostali po strani. Taj unutarnji kritičar će uvijek biti u vama, ono što trebate učiniti je djelovati unatoč njemu. Suprotstavite se drugoj strani (iako vam možda klecaju koljena) i ostanite stajati do kraja. Prvi put je najgore, sljedeći će već biti bolje. Praksa je najvažnija.

Mentori i sponzori također trebaju biti svjesni ovog rizičnog faktora za žene i pomoći im da usvoje druge obrasce ponašanja u stresnim situacijama.

Foto: Dreamstime/Betsy30

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...