Kako riješiti hrvatski problem manjka stručnjaka za EU fondove i javnu nabavu?

Za kvalitetno provođenje postupaka u Hrvatskoj trenutno nedostaje najmanje 2700 stručnjaka za EU fondove i javnu nabavu. Hrvatskim organizacijama za cijelo obračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine na raspolaganju je čak 11 milijardi eura.

Kontrola provedenih projekata

Da Hrvatsku čeka još dug put potvrdila je i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije na Sajmu europskih mogućnosti u Šibeniku.

„Certifikacija europskih projekata je tek na 304 milijuna, odnosno tri posto, što su zabrinjavajući podaci“.

Ana Fresl, direktorica tvrtke PJR – Projekt jednako razvoj, pojasnila je proces i moguće izazove.

„Nakon završetka EU projekta razina postignutih pokazatelja projekta kontrolira se 3 odnosno 5 godina. Ako postoji podbačaj, korisnik mora vratiti dio sredstava. Ovo je samo jedan od izazova s kojim se susreću profesionalci koji rade na povlačenju sredstava iz EU fondova te na poslovima javne nabave.“

Projekt jednako razvoj hrvatska je konzultantska tvrtka specijalizirana za projekte Europske unije. U tvrtki radi ukupno 25 stručnjaka specijaliziranih za pripremu i provedbu EU projekata, koji su kroz svoja iskustva prikupili više od jedne milijarde vrijednosti financiranih EU projekata.

Ova tvrtka organizira PJR Akademiju te mentorski program EUment u trajanju od 2 mjeseca. Tijekom ove edukacije u praksi se obrađuju teme vezane uz rješavanje zahtjeva za povrat sredstava, ali i niz drugih pitanja vezano uz javnu nabavu i EU fondove.

Simulacijom do rješenja

Priprema budućih stručnjaka za stvarnu provedbu EU projekta i povlačenje sredstava cilj je programa PJR Akademije. Simulacijom rada se u projektnom timu uči kako sam doći do rješenja budućih problema u svom EU projektu. U ostvarivanju tih ciljeva pomaže im niz certificiranih stručnjaka s dugogodišnjom praksom i iskustvom.

stručnjaci za eu fondove
Ana Fresl

Program simulacije obuhvaća adekvatnu raspodjelu posla, tumačenje Ugovora o dodjeli, financijsko planiranje i izvješćivanje, prihvatljivost troškova, planiranje nabava i provedbu postupaka nabave.

“Prije pohađanja Akademije, svi polaznici dobiju primjer EU projekta koji trebaju pročitati. Taj se primjer konzistentno koristi u simulaciji raznih situacija inspiriranih stvarnim slučajevima”, pojašnjava Ana Fresl.

Tijekom edukacije koriste se konkretni primjeri, studije slučajeva, debate, grupne vježbe, te igre uloga. Također, koriste se razni zadaci traženja rješenja za obveze, izazove i probleme koji se simuliraju u tom projektu.

Dvomjesečni EUment program polaznicima omogućuje da radeći sa stručnjacima na stvarnim projektima shvate kako zaista EU fondovi funkcioniraju te da steknu konkretnu stručnu praksu.

Mentorski program obuhvaća 3 područja. Uključuje pregled sustava financiranja, terminologiju EU fondova, pravila i procedure, utvrđivanje zahtjevnosti projekata, unaprjeđenje projektne ideje, vođenje procesa apliciranja te planiranje i provođenje postupaka nabave usluga, roba i radova na projektima.

Foto: PJR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više