Stručno osposobljavanje se ukida, što nas čeka u 2020.?

Na pedesetoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, usvojeni su novi Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je ukinuto, a naglasak će umjesto toga biti na mjeri pripravništva.

Ukidanje su prouzročile promjene na tržištu

U priopćenju HZZ-a stoji da stručno osposobljavanje za rad ukinuto zbog promjena na tržištu rada.

“Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, a imajući u vidu promjene na tržištu rada, naglasak će biti na provedbi mjere Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo koja će mlade osnažiti za samostalan rad te im omogućiti prvo zapošljavanje ili odrađivanje pripravničkog staža uz sklapanje ugovora o radu.”

Povezano:

Cilj je ove mjere, dodaju, osigurati stjecanje radnog iskustva kroz primjenu ugovora o radu te samim time osigurati osobama sva prava i prednosti koje nosi ugovor o radu u odnosu na druge oblike rada. Drugim riječima, osoba će primati naknadu za rad, odnosno plaću, koja odgovara razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavlja, materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora, prava za vrijeme privremene nesposobnosti, a prije svega ekonomsku i socijalnu sigurnost.

stručno osposobljavanje

Ukida se i gornji limit kod potpora za zapošljavanje

Doći će i do promjene intenziteta potpore za zapošljavanje – sufinancirati će se 50% ili 75% plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje, napominje HZZ.

Intenzitet potpore, odnosno subvencije izračunava se prema iznosima predviđene mjesečne bruto plaće radnika u najdužem trajanju od 12 mjeseci.

Ukidanje mjere stručnog osposobljavanja za rad bilo je očekivano, budući da je broj korisnika te mjere u posljednje tri godine u konstantnom padu, zbog čega je i prethodnih godina već bilo riječi o njezinom ukidanju.

Više o potporama za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo možete saznati ovdje.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -