Studija pokazala da vaš uspjeh ne ovisi samo o vašoj već i partnerovoj osobnosti

„Udajte se iz ljubavi, a ako vam se posreći, možda dobijete i nešto  više“, našalio se Jeff Haden na portalu Inc.com. No, kako u svakoj šali ima barem malo istine, to se može reći i za ovu. Naime, ukoliko vam se posreći u braku da uz sebe imate savjesnog supružnika, to vam može pomoći da budete uspješniji na poslu.

Ovom temom bavili su se istraživači sa Sveučilišta Washington u St. Louisu. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako ljudi koji imaju mudre i pouzdane partnere su uspješniji na poslu, napreduju, zarađuju više i zadovoljniji su poslom.

Savjesni partneri imaju veliku ulogu u vašoj karijeri

„Studija je pokazala da na uspješnost na poslu ne utječe samo vlastita osobnost, nego je važna i osobnost vašeg supružnika “, rekao je Joshua Jackson, dr.sc., docent psihologije u Umjetnosti i znanosti i glavni autor studije. Drugim riječima, osobnost supružnika ima veliki utjecaj na to hoćemo li imati uspješnu karijeru i hoćemo li se obogatiti.

Jackson je s koautoricom Brittany Salomon, studenticom psihologije na Sveučilištu Washington, psihološke testove za procjenu rezultata pratio kroz pet točaka osobnosti – otvorenost, ekstraverziju, ugodnost, neuroticizam i savjesnost. Istraživanje je trajalo pet godina te je ispitano 5. 000 oženjenih osoba u dobi od 19 do 89 godina, kod kojih su u 75% slučaja oba supružnika radila. Valja napomenuti kako rezultati studije jednako vrijede i za muškarce i žene.

Prema istraživačima, savjesni partneri tako obavljaju više poslova u domaćinstvu, pragmatičnije se ponašaju, što u konačnici predstavlja ugodan obiteljski život te pomažu da se partneri mogu usredotočiti na posao. Uz to pomažu u plaćanju računa, kupovini namirnica, odgoju djece. Ono što je isto veoma važno je da kraj savjesnog supružnika možete usvojiti i njegove navike. Jednako tako, kad imate partnera na kojeg se možete uvijek osloniti, manje ste pod pod stresom i lakše održavate ravnotežu između života i posla.

Dakle, ukoliko imate ambiciozne ciljeve i želite imati uspješnu karijeru, istraživači ove studije vam savjetuju da potražite podršku savjesnog partnera.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -