Sudionice mini-mentoring dijela Future leaders konferencije od mentora čule neotkrivene tajne uspjeha

Bogati program ovogodišnje Konferencije Future Leaders, odnosno završnog dijela projekta s ciljem umrežavanja i edukacije žena iz korporativnog svijeta završio je mini-mentoringom.

Partner eventa 3PlusInternational, poznat po svojim mini-mentoring eventima koje održava diljem svijeta, i našim je sudionicama omogućio savjete i strategije za razvoj karijere, ali i konkretne korake koje mogu poduzimati. Jednako tako, mini-mentoringom su posjetiteljice imale prilike proširiti svoju mrežu kontakata te poboljšati vještine networkinga.

Panel mentoring

Mini-mentoring se sastojao od dva dijela – panela i speed mentoringa, a moderatorica je bila Dorothy Dalton, međunarodna karijerna trenerica i stručnjakinja za ljudske resurse te vlasnica 3PlusInternationala.

A uz nju, budućim su lidericama bili predstavljeni sljedeći mentori – Ivana Gazić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Igor Pureta, predsjednikk Uprave Grawe Hrvatska, Tamara Macasović, partnerica PwC Hrvatska, Lejla Zukić-Krivdić, predsjednica Uprave Microsoft Hrvatska, Ilijana Jeleč, predsjednica Uprave Erste Nekretnine te Maja Kuhar Sobin, glavna tajnica Erste Banke.

Na početku su mentori ukratko podijelili svoje savjete mladim lidericama – budite svoje, vjerujte u sebe jer vi ste dovoljne! Nemojte sve shvaćati osobno jer zapravo same sebi stvarate najveći stres.

Mentori su jednako tako odgovarali na postavljena pitanja ili davali svoj komentar na ispričane priče sudionica. Među ostalim, na panelu se raspravljalo o pitanjima na razgovoru za posao, preko seksizma na radnom mjestu i manje plaće žena do balansiranja obitelji i karijere.

Iskustvo jedne od sudionica bilo je takvo da prilikom razgovora za posao, u trenutku kad je ona postavljala pitanja o kompaniji, nije dobila odgovor koji je tražila. Dorothy je istaknula kako bi svi trebali biti ravnopravni u tom intervjuu, od potencijalnih poslodavaca do kandidata, te kako bi i kandidati trebali imati priliku da dobiju željeni odgovor.

Igor je naglasio kako u Grawe Hrvatska kandidatima pričaju priče o kompaniji, te kako postoje razne aktivnosti i volontiranja gdje zaposlenici imaju prilike pobliže upoznati kompaniju. Ivana Gazić je naglasila i kako je problem u tome što smo mi zemlja u kojoj ljudi ne vole da im postavljaju pitanja. No, bez obzira na to, treba ih postavljati.

Važni su prioriteti

Na pitanje kako postižu ravnotežu između privatnog i poslovnog života te kako imati sve, Lejla je kazala „Važno je znati prioritete i ne truditi se biti superžena. Jednostavno ne možemo sve jer nemamo vremena za sve i ne treba osjećati krivicu zbog toga“. Dodala je i kako je na poslu posvećena samo tome, a kad je doma, onda je posvećena samo obitelji.

Tamara je dodala kako su za nju najvažniji trenuci s obitelji. Kao majka triju kćeri pronašla je ono što je veseli, pa je tako stvorila rutinu da se sa svakim djetetom igra jednu igru svaku večer, čita im i slično. Jednostavno je odabrala prioritete, a ostalo što joj nije bilo važno je „outsourcala“.

Igor je dodao kako su žene bolje u organizaciji, one ne samo da organiziraju svoj život, već i ostale živote. I on je vezan za obitelj pa je tako zbog njih ostao raditi u Hrvatskoj, a smatra kako je ključ svega u tome da imate nekog tko vas podržava.

Bilo je govora i o seksizmu na radnom mjestu, a jednu je sudionicu zanimalo zašto bi žene trebale biti muškarci na poslu i zašto se ne mogu oblačiti kao žene, a da drugi to pritom ne naglašavaju. Ivana Gazić je priznala kako se i ona u početku oblačila klasično, dok joj današnja pozicija dopušta da se oblači ležernije. Smatra kako upravo menadžment takve stvari treba riješiti, a Ilijana Jeleč je tome dodala kako ne treba obraćati pozornost na to, te da takve seksističke komentare treba jednostavno ignorirati.

Tražite na vrijeme povišicu i unapređenje

Na pitanje zašto žene imaju manju plaću od muškaraca, Maja Kuhar Sobin naglasila je kako žene misle da je pogrešno tražiti povišicu. Lejla je dodala kako je zapravo u ženama problem. „Često kažu kako im nije važno koliko će imati plaću, već da je važno što rade. Žene manje traže povišicu i  unapređenje“, rekla je te dodala kako od nje žene nikad nisu tražile ništa, dok muškarci samo dođu i traže ono što misle da zaslužuju.

Tamara je istaknula da ne smiju biti plašljive kad traže povišicu, a Igor se nadovezao i kako ne treba čekati 20 godina za to, već da reagiraju na vrijeme.

Nakon panel rasprave, na red je došao speed mentoring koji je potrajao sat vremena čime je završilo cjelodnevno druženje u u hotelu DoubleTree by Hilton.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više