Superjunaci i superjunakinje u bijelim kacigama – volonteri koji pomažu stradalim Sirijcima

Slike smrti i razaranja u Siriji su nešto što svakog dana možemo vidjeti u medijima, a priče o bombardiranju gradova te razrušenih kuća, ulica, dječjih bolnica nešto je što nikada nećemo moći shvatiti. Isto kao što ne možemo ostati imuni kad vidimo kako 7-godišnja djevojčica putem Twittera obavještava svijet o životu u ratom pogođenom  sirijskom gradu Alepu.

I dok većina osim žaljenja nevinih žrtava ne poduzima ništa (osim pozivanja na prekid vatre), ipak postoje organizacije koje su im odlučile pomoći.

Bijele kacige – spasilačka organizacija za pomoć ranjenicima

Jedna od njih je i organizacija pod nazivom Bijele kacige zbog boje kaciga koje nose,  a djeluju u područjima koja su pod kontrolom pobunjenika, ponajprije u gradu Alepu.

Riječ je o 3 000 volontera koji u posljednjih 6 mjeseci čine sve kako bi spasili živote Sirijaca. Na službenoj stranici ove spasilačke organizacije stoji kako su dosad spasili više od 73 tisuće života. Riječ je o običnim ljudima – profesorima, građevinarima, inženjerima, vodoinstalaterima koji su za mnoge u ovoj teškoj situaciji superjunaci.

Bijele_kacige

78 žena u Bijelim kacigama

Pritom riskiraju i svoje živote, a prema pisanju Economista, svaki šesti volonter je teško ranjen ili ubijen. Također, na stranici navode kako su do 2014. godine svi članovi bili muškarci, ali tada su se pridružila i dva ženska tima. Danas 78 superjunakinja pruža stradalima zdravstvenu skrb i pomaže u spašavanjima.

Bijele kacige aktivne su i na Twitteru gdje objavljuju fotografije i video snimke nevinih žrtava, prije svega uplakane djece.

Ova organizacija nastala je 2012. godine proglasivši se „Sirijskom civilnom zaštitom“, a od 2013. godine financijsku potporu i obuku im nude Velika Britanija i SAD. Ono što naglašavaju je da su “nenaoružani i neutralni” u sukobu te kako im je jedini cilj spašavanje žrtava, a zbog svoje žrtve su nagrađeni i nominacijom za Nobelovu nagradu za mir.

Bijele kacige

Iako imaju podršku mnogih organizacija i visokopozicioniranih osoba, naravno da ima i onih koji ih kritiziraju. Među njima je i Assad koji je za Associated Press rekao kako je njihova humanitarna akcija samo maska kako bi provodili svoje određene ciljeve, te kako su oni samo lutke američke vlade.  Također, optužuju ih i kako je riječ zapravo o teroristima prerušenim u humanitarce.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...