Dvostruka poduzetnica Jasmina Simić pretvorila hobi u posao i otvorila prvu surf-kuću u Hrvatskoj

Nakon višegodišnjeg iskustva u korporativnom sektoru, Jasmina Simić pokrenula je vlastitu tvrtku za poslovno savjetovanje, ali i prvu hrvatsku surfersku kuću na našoj obali koja će u nadolazećoj sezoni okupiti brojne posjetitelje željne drugačijeg turističkog sadržaja.

Iz korporacije na valove

Svoje desetogodišnje poslovno iskustvo Jasmina je prikupila u dvije velike korporacije, gdje se bavila poslovima u financijskom sektoru i to u području računovodstva, kontrolinga i interne revizije pa sve do poslovne inteligencije. Stjecajem okolnosti izgubila je posao i našla se u situaciji da mora odlučiti što dalje.

„Osjetila sam zasićenje u velikim poslovnim sustavima i počela sam razmišljati kako i gdje nastaviti svoju karijeru. Na kraju sam odlučila taj trenutak iskoristiti za promjenu“, započinje.

Završila je edukaciju iz područja europskih fondova i otvorila vlastitu tvrtku Simić Savjetovanje koja se bavi poslovnim savjetovanjem s naglaskom na pružanje konzultantskih usluga za EU projekte. Svoje prethodno stečeno znanje sada koristi i u vlastitom poslu.

surfanje

Paralelno s poslovnim savjetovanjem sezonski se počela baviti turizmom i to u vidu iznajmljivanja smještaja na otoku Viru, gdje se nalazi njena obiteljska kuća. Ipak, ne radi se o svakidašnjem najmu prostora. Jasmina je odlučila svoj interes pretvoriti u posao i otvoriti Dream Day SUP&SURF, prvu surf-kuću u Hrvatskoj.

„Radi se o mom hobiju koji sam odlučila spojiti s našim turističkim kapacitetima. Htjela sam osmisliti proizvod koji je novitet i onaj koji će se diferencirati od konkurencije“, nastavlja.

Iako pomalo neočekivano, Jasmina se s wind-surfingom upoznala na našoj obali.

„Jedno ljeto sam iz dosade tražila dodatni sadržaj jer nisam jedna od onih koji mogu samo sunčati se i plivati. Nastavila sam iz godine u godinu obilaziti centre na obali, a u jednom sam i radila.“

Na putovanjima izvan Hrvatske, gdje je spojila ugodno s korisnim, uvidjela je potencijal koje ovo područje skriva.

„Posjetila sam Grčku i Kanare gdje sam vidjela kako ovakav posao može funkcionirati i jednostavno sam zaključila da bi to bilo nešto što bi gosti voljeli probati i kod nas“, priča.

Većina posjetitelja iz inozemstva

surfanje

Ponuda za goste u surferskoj kući uključuje smještaj i poduku iz jedrenja i veslanja na dasci.

„Htjela sam pružiti uslugu sportski aktivnim gostima koji žele dodatan doživljaj na svojem godišnjem odmoru. Kroz naše sadržaje gosti doživljavaju nešto novo što upotpunjuje klasičan godišnji odmor s kojeg sa sobom ne nose samo uspomenu, nego i novu vještinu koju mogu i kasnije u životu negdje drugdje nastaviti prakticirati“

Jasminina škola veslanja i surfanja na dasci uključuje i organizirane izlete do obližnjeg starog dvorca, tako da uz učenje ovih vještina, gosti dobivaju i zanimljiv turistički sadržaj.

Najbrojniji posjetitelji surf-kuće još uvijek su inozemni gosti, i to najčešće iz Slovenije i Njemačke.

„Moram priznati da još uvijek nisam pronašla odgovor na pitanje zašto ima manje domaćih gostiju. Pokušavala sam ga dugo otkriti, ali onda sam jednostavno zaključila da s jedne strane nisu dovoljno upoznati, a s druge strane jednostavno nisu zainteresirani.“

Ono što ističe kao još jedan razlog oklijevanja isprobavanja ovih aktivnosti je korištenje neispravne opreme.

„Ljudi možda nisu zainteresirani jer su jednom probali s opremom koja im nije odgovarala pa su odustali. Kao i u svakoj sportskoj vještini treba početi s osnovnim koracima“, naglašava.

A upravo se na taj način radi u Dream Day-u, gdje početnički tečaj traje tri dana.

„Još uvijek je najviše interesa za stand-up paddling koji je možda manje zahtjevan od wind surfinga, ali i on je u našoj ponudi kao škola namijenjena početnicima pa je idealan odabir za sve one koji žele napraviti prve korake u tom svijetu.“

Pilates na dasci kao dodatan izazov

surfanje

Ovogodišnja novost u ponudi surf-kuće je pilates na dasci, koji će privući sve one željne jedinstvenog iskustva.

„Pokušavam stalno osmišljavati nove stvari koje bi ponudile gostu godišnji odmor koji on želi. To je kod nas dosta veliki problem u turizmu jer je naglasak na samim smještajnim kapacitetima, a današnjem gostu plaža i apartman jednostavno više nisu dovoljni“, naglašava.

Sezona je već počela i Jasmina svakodnevno održava tečajeve za zainteresirane goste koji sve više pristižu na našu obalu.

„Škola se održava u jutarnjim i popodnevnim satima kada nije toliko jako sunce, a s gostima nerijetko organiziramo i druženje izvan samog tečaja. Takvi događaji znaju biti zanimljivi jer otkrivamo zajedničke teme, a gostima možemo i dati dodatne informacije koje ih mogu još više motivirati i zainteresirati“, ističe.

Kaže kako je najveća nagrada na kraju svakoga dana upravo osmijeh na licima gostiju.

„Ovaj posao je nešto u čemu ja uživam. Volim prenositi ovu vještinu, a najzadovoljnija sam kad vidim da su posjetitelji nakon vremena provedenog na dasci sretni.“

Dream day SUP&SURF kuća želi postati i savršen coworking prostor za sve one digitalne nomade željne drugačije lokacije koja nudi mnogo aktivnosti.

„Sve više se profiliramo i kroz taj segment. Upravo smo uspjeli dogovoriti jednomjesečni boravak jednog para iz Amerike koji stižu kod nas u 10. mjesecu tako da se veselimo sve većem broju takvih gostiju“, ističe.

U poduzetništvu nema komfora

surfanje

Budući planovi za nastavak poslovanja uključuju okretanje prema sve većem privlačenju gostiju i jasnijem brendiranju. Jasmina prepoznaje što bi im u tome moglo pomoći.

„Proizvod je osmišljen i ponuda je tu. Ono što slijedi je veliko ulaganje u marketing. Gosti trebaju saznati za nas, a to će nam omogućiti marketinške aktivnosti i brojni aktualni alati. Mislim da u Hrvatskoj nedostaju aplikacije koje bi gostima omogućile da u par klikova bukiraju ovakve sadržaje. Postoji velik prostor koji bi se mogao iskoristiti za takva rješenja.“

Područje wind-surfinga i veslanja na dasci u našim je prostorima još relativno novo. Jasminina prva hrvatska surf-kuća napravila je prve korake prema sve većoj prepoznatljivosti tih vještina, a za razvoj i još veći uspjeh spremni su pričekati i marljivo na tome raditi.

„Možda je kod nas još uvijek iskrivljena slika u poduzetništvu. Svi bi nešto na brzinu i preko noći, a ova naša priča nije takva“, kaže.

Budući da je kroz svoj profesionalni dio života imala priliku upoznati, kako korporativni svijet i njegove zakonitosti, tako i poduzetničke zahtjeve, Jasmina je podijelila svoje mišljenje o prednostima i manama oba načina rada.

surfanje

„Sustav daje sigurnost, organiziranost i sistematičnost te vas sam vodi i motivira. Kroz svakodnevni rad, druženje s kolegama a i dodate edukacije, vi konstantno rastete. S druge strane neki vaši stavovi i razmišljanja ne mogu doći do izražaja. U tome je prednost poduzetništva. Možete sami odlučivati i kreirati poslovne aktivnosti, ali koliko ulažete toliko će vam se i vratiti. Samostalnost je sloboda, ali nema komfora“, poručuje.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -