U Švedskoj bake i djedovi odsad mogu dobiti plaćeni roditeljski dopust

Švedska uvodi novi zakon, po prvi put viđen u svijetu – bake i djedovi u toj zemlji odsad mogu dobivati plaćeni roditeljski dopust za brigu o svojim unucima i do tri mjeseca u prvoj godini života djeteta. Ovako progresivan zakon uveden je nakon što je švedski parlament prije sedam mjeseci odobrio vladin prijedlog o pravu roditelja da svoju roditeljsku naknadu prenese na nekog drugog.

Dopust i naknadu mogu dobiti i umirovljenici

Novi zakon kaže da će roditeljima biti dopušteno prenijeti dio svog plaćenog roditeljskog dopusta na drugog skrbnika, uključujući i bake i djedove njihovog djeteta. Tako par može prenijeti najviše 45 dana na druge njegovatelje, dok samohrani roditelji mogu prenijeti do 90 dana, piše Women’s Agenda.

Novim se zakonom udvostručio i broj dana u kojima oba roditelja mogu uzeti dopust istovremeno. S 30 dana godišnje ta je brojka povećana na 60. Jedini uvjet jest da bake, djedovi i drugi skrbnici koji nisu roditelji budu osigurani kako bi dobili novčanu naknadu. Umirovljeni skrbnici također mogu uzeti roditeljski dopust, dok je onima koji traže posao ili studiraju to onemogućeno.

Nije prvi put da Švedska prva uvodi revolucionarne zakone. Tako je i 1974. postala prva zemlja koja je uvela plaćeni roditeljski dopust za očeve. Dotad je to pravo bilo rezervirano samo za majke. Tada su roditelji mogli uzeti šest mjeseci slobodno s posla po svakom djetetu, pri čemu je svaki roditelj mogao uzeti pola od tih dana.


Pročitajte više: ‘Traži satnicu od 18 eura’… Trebamo li plaćati ‘baka-servis’?


Prvi po rodnoj ravnopravnosti

U početku su očevi koristili samo 0,5 posto plaćenog roditeljskog dopusta, no danas se taj postotak popeo na 30. Prema podacima OECD-a, očevi u Švedskoj koriste najveći udio državno subvencioniranog roditeljskog dopusta među svim zemljama Europske unije. Druga studija Švedske inspekcije socijalnog osiguranja objavljena prošle godine pokazala je da samo 18 posto očeva koji su imali djecu rođenu 2017. godine nije iskoristilo pravo na naknadu za roditeljski dopust.

Švedska je povijesno uvijek bila bolja od većine zemalja u svijetu kada je u pitanju ravnopravnost spolova. Godine 2022. zauzela je prvo mjesto u EU na Indeksu rodne ravnopravnosti. Od osnutka Indeksa 2006. nikad nije bila ispod petog mjesta.

Roditelji primaju plaćenu roditeljsku naknadu 480 dana, odnosno približno 16 mjeseci po djetetu. Dobivaju puni slobodan dan kada im se dijete rodi. Od tih 480 dana, naknada za 390 dana izračunava se na temelju pune plaće osobe. Preostalih 90 dana ljudi primaju fiksni iznos od 15,86 eura dnevno. Uvjeti roditeljske naknade vrijede i za roditelje koji posvoje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -