Svjetske plesne umjetnice osvajaju Šibenik

Krešimirov grad postaje veličanstvena scenografija 9. Šibenik Dance Festivala. Na festival stižu plesni umjetnici iz dvanaest zemalja – od Sjedinjenih Američkih Država do Kine. Tijekom sedam dana festivala šibenskim će pozornicama proći tristo plesača.

Glavni će se program održavati na tri lokacije. To su Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Barone i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. Na Trgu Republike Hrvatske, tj. pored katedrale Šibenčani i njihovi gosti moći će uživati u besplatnim plesnim predstavama.

Besplatne plesne predstave

„Festivalom ljepotu plesne umjetnosti želimo približiti što širem gledateljstvu, ali pritom ne radimo kompromise oko kvalitete predstava. Zato smo i ove godine veliku pažnju posvetili izboru vrhunskih djela iza kojih stoje velika kreativnost i besprijekorna tehnika“, istaknula je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.

Festival se otvara na Tvrđavi sv. Mihovila u ponedjeljak, 22. srpnja pravim plesnim spektaklom – predstavom From IN XieXin Dance Theatrea iz Kine. Riječ je o remek djelu suvremene plesne umjetnosti koje potpisuje koreografkinja Xie Xin. Predstava je svojevrsna plesna kaligrafija kineskog pisma. Karakteriziraju je fluidnost i čistoća pokreta. Suvremena kineska plesna umjetnost veliko je otkriće na međunarodnoj plesnoj sceni, a XieXin Dance Theatre jedan je od njegovih najzanimljivijih predstavnika. Ansambl upravo iz Šibenika kreće na europsku turneju.

svjetske plesne umjetnice

„XieXin Dance Theatre kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju zauzeo je jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Fizička suština i kompleksnost temperamenta plesača – obilježja su koja privlače međunarodnu publiku“, kazala je uoči dolaska u Šibenik koreografkinja i plesačica Xie Xin.

Utorak na Tvrđavi Barone donosi još jednu plesnu poslasticu. LajaMartin Physical Dance Theatre izvest će Pinot Noir. Riječ je o predstavi nabijenoj emocijama koja razotkriva intimu američko-slovačkog para koji izvodi i potpisuje koreografiju djela. Laja Field i Martin Durov, utemeljitelji teatra LajaMartin, na pozornicu donose moćnu energiju koja korijene vuče iz njihove međusobne ljubavi te zajedničke strasti prema plesu.

Fantazija koja publici omogućuje snove

„Ples kojim se bavimo, obuhvaća stvarne životne situacije koje se neprimjetno uvlače u imaginarni svijet. Stvarnosti nudimo alternativu – fantaziju koja publici omogućuje snove, iznenađenje i kreaciju vlastite priče“, kazala je Laja Field.

Nakon Pinot Noira na istoj pozornici slijedi Bolero, djelo koje u koreografiji Andonisa Foniadakisa izvodi Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Predstava publiku uvodi u veličanstven splet pulsirajućih kretnji i glazbe koja će odjekivati pod zvjezdanim nebom.

U srijedu plesni festival gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Eltion Merja i EM Dance Company iz Albanije izvest će predstavu Be Different. Predstava razotkriva što se događa kad se čovjek buni protiv konformizma. Vizualno atraktivno plesač u bojama sukobljava se s likovima u sivom.

Nakon toga slijedi Crave koreografkinje Stefaniye Georgieve. Iza predstave stoje Balkan Dance Project, Atom Theatre i Festival Velenje. Ta međunarodna plesna platforma stvorila je impresivnu i intrigantnupredstavu koja komunicira ljudsku žudnju i strast. Performans promiče granice suvremenog plesa.

I četvrtak ima isto mjesto radnje – HNK. Id je predstava koja otvara program te večeri. Koreografi i plesači Anđela Bugarija i Sven Bahat pod svjetlima reflektora istražuju Freudove strukture ljudske osobnosti – ida, ega i superega.

Bogat program za različite ukuse

Nakon njih na pozornicu stiže predstava Repeat After Me čiju koreografiju i izvedbu potpisuje Maciej Kuźmiński, a produkciju Centar za suvremenu umjetnost iz Varšave i fondacija Burdąg. Ovaj slavni koreograf propitkuje prirodu prostora u kojem se stvaraju odnosi između pojedinca i sustava među kojima su poslušnost i neposluh.

„Prostor je važan čimbenik u današnjem društvenom sustavu. Visoko je reguliran i jedno je od osnovnih sredstava kontrole nad društvom. Postoje prostori „ne smije se“ i prostor „mora se““, pojasnio je Maciej Kuźmiński.

Posljednja plesna predstava te večeri je Forward to the Past u koreografiji Laje Field i Martina Durova, a koju izvode studenti Instituta plesnih umjetnosti s Privatnog sveučilišta Anton Bruckner iz Linza. Predstava zadire daleko u ljudsku povijest jer pokušava pronaći recept za sretniju budućnost.

Petak posjetitelje Šibenik Dance Festivala ponovno izvodi na otvoreno. Na Tvrđavi Barone u kategoriji Young Emerging Dancers Ivona Grubišić izvest će plesnu minijaturu #Red. Djelo je posvetila ženama te onima koji dijele njihove emocije. Djelo je nadahnuto pokretom #Crveni otpor. Performans se ne bavi tekućim političkim pitanjima nego želi utjeloviti ženu kao naizgled krhko, nježno i jedinstveno, a zapravo borbeno, snažno i neslomljivo biće.

Predstava koja zatvara službeni program

Predstava koja zatvara službeni program, je Aliza koreografa Ide Gidrona koju izvodi Transition Dance Company koji djeluje pri Institutu za umjetničku igru Beograd. Aliza se bojom naslanja na prethodno izvedeno djelo. Naime, alizarin je crveni kemijski spoj koji daje boju krvi. Za razliku od crne koja je simbol smrti, taj pigment znači strast, slobodu, snagu, ljubav i sam život.

Izvedbe glavnog programa svaki dan počinju u kasnijim večernjim satima, ne u isto vrijeme, po rasporedu složenom tako da se nadovezuju na besplatne programe koji svaku večer na Trgu Republike Hrvatske počinju u 21 sat.

U sklopu pratećeg programa festivala u Šibeniku se održavaju i plesne radionice. Vode ih slavna ame-rička koreografkinja Kate Jablonski, Maciej Kuźmiński, Xie Xin i Hu Shenyuan. Radionice za djecu vodi Antonia Dorbić.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više