Učite od Googlea! Doznajte kako ljudskim potencijalima upravlja jedan od najboljih poslodavaca na svijetu

Google, jedna od najvećih svjetskih korporacija, uzor je mnogima u upravljanju ljudskim resursima. Naime, čak 86% djelatnika Googlea zadovoljno je svojim poslom. Postotak je to o kojem sanjaju poslodavci diljem svijeta – od najmanjih do najvećih. A od najboljih treba učiti! Zato nam dr. sc. Branka Novosel, direktorica tvrtke Littera, otkriva neke od tajni Googleova uspjeha u upravljanju ljudskim potencijalima.

1. Najbolji djelatnik je zadovoljan djelatnik

Google ima cijeli niz alata kojima utječe na zadovoljstvo radnika – od plaće preko kutka za ispijanje kave i restorana s različitim kuhinjama svijeta do prostora za odmor. Sve to nije dovoljno da bi djelatnik bio zadovoljan na duge pruge. Naime, mnogi djelatnici izgaraju na radnom mjestu dajući sve od sebe za kreativnost, inovativnost i produktivnost. Zato je Google osmislio program Search Inside Yourself koji, među ostalim, kod djelatnika potiče bolje raspoloženje.

2. Stres treba biti sveden na najmanju moguću mjeru

U kulturi Googlea je poticanje djelatnika na postavljanje visokih ciljeva, ali i svođenje stresa na minimum. Smatra se da agresivno natjecateljsko okruženje i pritisak nisu dobri, a da je, s druge strane, poželjno djelatnicima omogućiti da uče na vlastitim pogreškama. Kada se zbog radnih zadataka nađu pod pritiskom, djelatnicima se preporučuje korištenje mindfulnessa, posebne tehnike za borbu protiv stresa.

3. Djelatnike se podučava upravljanju emocijama

Neuroznanost otkriva da emocije imaju rok trajanja. Kad se reagira na događaj iz okruženja, u tijelu se stvara kemijski proces koji traje 90 sekundi. Nakon toga svatko može izabrati želi li ostati u toj spirali emocija ili je promijeniti. Osvješćujući tu činjenicu, djelatnici mogu sami upravljati raspoloženjem. Od pozivnih emocija koristi imaju sami, ali i njihovi suradnici. Emocionalna inteligencija nešto je što se može naučiti, a podrazumijeva niz vještina koje vam pomažu donijeti odluke najbolje za interakciju s ljudima oko vas.

4. Produktivnost je odraz kreativnosti, znanja, vještina i drugih vrijednosti

Djelatnici svoju vrijednost potvrđuju produktivnošću. Pritom su svjesni da ne stvaraju nešto dobro samo za svoju tvrtku, nego i za svijet. U njihovu produktivnost tako je unesena i misija Googlea, iznimno vrijedna u motivaciji novih generacija djelatnika. Budući da je pad produktivnosti normalna pojava, program Search Inside Yourself djelatnike podučava kako se vratiti na pravi put – pronaći fokus i motivaciju.

5. Dobre vođe lako je slijediti

Google veliku pozornost pridaje izboru menadžerskog kadra, a postojeće potiče na unaprjeđivanje. Za uspješno vodstvo nužne su dobre komunikacijske te posebne liderske vještine. Njihovim stjecanjem stvaraju se ugodnije radno okruženje te bolji poslovni rezultati.

Konferencija u svibnju

Search Inside Yourself je program temeljen na neuroznanosti, a razvijen u Googleu. Budući da se program pokazao izuzetno učinkovitim, osnovan je istoimeni neprofitni institut koji to znanje prenosi diljem svijeta. Posljednjih godina implementiraju ga vodeće svjetske korporacije, ponajviše one iz IT sektora.

Konferencija Search Inside Yourself prvi će se put održati u Zagrebu u četvrtak i petak, 30. i 31. svibnja u dvorani Kraš Auditorium. Predavači su Svea von Hehn i Deiric McCann, svjetski stručnjaci za razvijanje sposobnosti djelatnika i efikasnog vodstva. Konferencija je namijenjena stručnjacima za ljudske potencijale, menadžerima te svima drugima koji žele poboljšati vlastite te poslovne rezultate svojeg tima.

Sve Women in Adria članice na prijavu do 15. travnja ostvaruju popust od 15 posto, a nakon 16. travnja 10 posto! Za kod se javite na [email protected]

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...