Koliko je talent važan za poslovni uspjeh?

Da osobni talent pomaže u karijeri zasigurno je točno, ali za izvrsne rezultate potrebno je uložiti vrijeme i trud. Koliko na krajnji uspjeh utječu iskustvo i rad, a koliko talent?

Porast znanja i samopouzdanja kroz iskustvo

Stjecanje iskustva tim je bitnije što je osoba mlađa, stoga pazite da ne upadnete u zamku onoga „tražim idealan posao u struci“. Bez obzira o kakvoj se vrsti posla radi, imate mogućnost razvijati odnose s ljudima, upoznavati sebe u novim situacijama, preispitivati znanje stečeno na fakultetu, upoznati širi kontekst branše unutar koje djeluje Vaša kompanija, kao i njene prednosti i nedostatke te učiti o poslovnoj strukturi, pravilima, pa i kulturi.

Uz sve navedeno, konstantno učite i o sebi, počevši od komunikacijskih i pregovaračkih vještina, preko odnosa s autoritetom, motivacije i samodiscipline pa sve do otvorenosti za timski rad, vlastitog praga tolerancije i djelovanja pod stresom.

Sve to dovoljno je kako biste uvidjeli važnost stjecanja radnog iskustva čije su posljedice brojne, a možda i najvažnija je – samopouzdanje. Kada učimo o sebi i svijetu, neminovno je da samopouzdanje raste.

I talentirani trebaju zasukati rukave

talent

Talenti su prisutni na različitim poljima ljudskog djelovanja. Najčešće ih vezujemo uz umjetnost i sport, no brojni su i oni manje prepoznatljivi talenti. Talent u poslu može osobi donekle olakšati uspjeh, ali nije garancija uspjeha.

U prodaji, primjerice, nerijetko se čuje formulacija „on je rođeni prodavač“. Možemo se složiti da takva osoba ima talent za prodaju, no to samo znači da postoji predispozicija. Dakle, ukoliko će se on baviti prodajom, ići će mu nešto lakše nego drugima. I MOŽDA će dugoročno biti uspješniji.

Ipak, to će se dogoditi samo pod uvjetom da radi, odnosno da u ovom slučaju kontaktira s kupcima, dogovara prezentacije, izlazi na teren i pregovara. Bez rada, talent je nedovoljan. Jednako tako ćemo i mi ostali, koji nismo rođeni pod „prodajnom zvijezdom“, biti uspješni ukoliko radimo.

Poslovni svijet funkcionira na temelju vrijednih, etičnih, dobro organiziranih, motiviranih, educiranih i znatiželjnih ljudi. Talentirani među njima tek su kap u moru.

Opustite se i zabavljajte (da, zabava jest dio dobrog poslovanja!). Ako zračite entuzijazmom, profesionalnošću, samopouzdanjem, poštovanjem, razumijevanjem i optimizmom, talent Vam neće biti ni potreban.

Autorica: Ana-Marija Vidjak

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -