Tamna čokolada povećava koncentraciju i produktivnost

Na svijetu ne postoji osoba koja ne voli čokoladu. No, mnogi je izbjegavaju ili je konzumiraju u malim količinama zbog visokog udjela šećera. Većina čokolada sadrži puno industrijskog  šećera, a najbolja čokolada, kao što je poznato, je upravo tamna čokolada.

Smanjuje krvni tlak i povećava koncentraciju

Najnovije istraživanje doktora sa Sveučilišta Northern Arizona pokazalo je da tamna čokolada (s najmanje 60% kakaovca) dugoročno smanjuje krvni tlak, ali i povećava koncentraciju.

Istraživači na čelu s dr. Larryjem Stevensom proveli su istraživanje na uzorku od 122 sudionika, starosti od 18 do 25 godina. Istraživači vjeruju, osim što tamna čokolada ima pozitivan utjecaj na tlak i koncentraciju, da nam može pomoći i kod popodnevnog umora nakon ručka.

„Čokolada je stimulans koji aktivira mozak na dosta specifičan način. Može povećati koncentraciju, ali ima i veliki utjecaj na visoke razine krvnog tlaka“, rekao je dr. Larry Stevens.

Iako je ranije istraživanje već dokazalo da tamna čokolada dugoročno pomaže u smanjenju krvnog tlaka, istraživanje doktora sa Sveučilišta Northern Arizona je pokazalo da postoji kratko povećanje krvnog tlaka nakon konzumacije obične tamne čokolade.

Za ljude koji imaju visok krvi tlak, najbolje rješenje je tamna čokolada s dodanim L – taninom, aminokiselinom koja se može pronaći u zelenom čaju, a čije je djelovanje smirujuće.

Osim osobama s hipertenzijom, ova tamna čokolada s dodanim L – taninom pomaže i u otklanjanju popodnevnog umora nakon pojedenog obroka.

„Najveći potencijal ove čokolade je što je to zdravi slatkiš koji sadrži visoki udio kakaovca s L – taninom, koji je dobar za vaše srce, snižava visoki krvni tlak i pomaže u povećanju koncentracije“, rekao je dr. Larry Stevens.

Kako čokolada djeluje na povećanje produktivnosti?

Osim što snižava krvni tlak, čokolada djeluje i na povećanje produktivnosti. Kako? Istraživanje Sveučilišta u Australiji pokazalo je kako čokolada sadrži i antioksidante polifenole koji mogu ljude učiniti smirenijima i sretnijima.

Polifenoli se nalaze u namirnicama poput čaja, oraha, maslinovog ulja, voća i povrća. Ti antioksidanti u čokoladi djeluju na moždane receptore povezane s tjeskobom na isti način kao što to čine neke tablete za smirenje.

Polifenoli smanjuju razine tjeskobe i nervoze kod ljudi, a kada su ljudi smireniji, tada su i kreativniji i produktivniji. Što je veći udio kakaovca u tamnoj čokoladi, to čokolada ima bolje djelovanje.

Zato kada sljedeći put osjetite da ste nervozni ili pod stresom, uzmite tamnu čokoladu.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...