Tate blogeri koje trebate pratiti

Žene se dugi niz godina pokušavaju probiti i dokazati u muškom svijetu, gdje se na majke gleda kao na slabe karike koje zbog djece često izbivaju s posla, no pisanje bloga, osobito bloga o djeci i roditeljstvu, dugi je niz godina bila ženska domena, tako da imamo i pojam “mummy bloger”.

No, tu se sve češće „guraju“ i muškarci. Ovaj uistinu svjež trend gledanja na stvari, koji je naravno na Zapadu već sazrio, a kod nas polako izlazi iz povoja, razbija mnoge predrasude.

Naime, očevi su nekad bili „pravi muškarci“, hranitelji obitelji, slabo uključeni u živote svoje djece, dok danas, moglo bi se gotovo pa tako reći, „izlaze iz ormara“ i glasno nam svima priznaju da su i oni roditelji koji vole svoju djecu i nije im problem brinuti se o njima.

Muškarci otvoreno progovaraju i o svojim očinskim mukama i bez srama dijele savjete o onome što su oni naučili brinući se za svoju djecu, premda ponekad možemo slobodno zaključiti da nisu baš „otkrili Ameriku“.

Tate blogeri vani grade karijere, kod nas je još sve u povojima

No, ipak bi se moglo reći, ti muški virtualni otkrivajući dnevnici prava su revolucija, a najviše od svega veseli možda činjenica da se mnogi od njih ne ustručavaju reći niti da „sjede kod kuće“ i odgajaju djecu od 0-24 , dok su njihove žene te koje rade.

Ako već niste, prosurfajte malo po muškim blogovima, koji inspirativnim pogledom na roditeljstvo znaju nasmijati, ali i podučiti, a mi vam donosimo popis tata blogera koje vrijedi pratiti.

1 .Tatin dnevnik

Tata koji javno priča o izazovima roditeljstva, pa se još usudio i pokrenuti blog u našoj maloj Hrvatskoj gdje smo svakoga spremni osuditi i ismijati, definitivno je hrabar potez. Na njega se odlučio Emanuel Blagonić, inače dizajner, koji je oduvijek volio pisati, a rođenje sina Luke, ponukalo ga je da o odgoju djeteta progovori i javno na blogu Tatin dnevnik.

Zašto ga trebamo pratiti? Zato što zbog hrabrosti definitivno zaslužuje našu podršku, ali i zato što možete pročitati muško viđenje roditeljskih izazova, dakle, jedan posve novi način gledanja na stvari i svakodnevne situacije. Mi mame znamo kako nam je naporno kada nas netko pita zašto nam dijete još ne hoda, zašto ima dudu i kada ćemo ga, pobogu, odviknuti od pelena, a sada ravno iz Emanuelovog pera možete saznati kako takvi komentari utječu na očeve. Jesu li oni baš uvijek hladni i rezervirani?

Ali da ne mislite da je to sve, iz priča ovog tate možete saznati i kako su muškarci posve sposobni  (i dosjetljivi kada treba!) brinuti se za svoju djecu, spakirati torbu za pelene, ući u ženski wc i na stolu za previjanje presvući pelenu, zabaviti dijete.

S obzirom na naše minijaturno tržište na kojem blogovi ne mogu postići neki veliki uspjeh i autoru donijeti  bogatstvo, tata Emanuel čini se dosta je inspiriran roditeljskim izazovima i sasvim solidno i sigurno plovi spisateljskim vodama.

Tate_blogeri_Tatin_dnevnik

2. Lunchbox Dad

Drugi blog koji vam donosimo je Lunchbox Dad. Iza ovog orginalnoga imena tate koji je stručnjak u pripremi „kutija za užinu“, krije se Beau Coffron, otac troje djece i pisac s punim radnim vremenom koji živi u San Franciscu. Beau je od svog bloga definitivno napravio dodatni biznis s prepoznatljivom porukom: „ Želim roditeljima olakšati život, a djeci ručak učiniti zabavnim“.

Zahvaljujući svojim umjetničkim, a jestivim kreacijama i tutorijalima o pripremi dječje užine prikupio je zavidan broj sljedbenika, a nije mu strano ni pojavljivanje i gostovanje u mnogim istaknutim medijima koji su mu stvorili prepoznatljivo ime u svijetu tata blogera.

Tražite li ideju kako djeci napraviti zdrav, zabavan i ukusan obrok za školu ili možda čak imate vremena razveseliti dijete s tematski osmišljenim obrokom, najbolje zamisli naći ćete definitivno kod Beaua, a jedan pogled na njegove kutijice jednostavno će vas oduševiti.

Tate_blogeri_Lunchbox

3. Skint Dad

Blog Skint Dad mi se odmah vizualno jako svidio zbog toga što je izuzetno pregledan i djeluje vrlo profesionalno, čak više kao portal, nego blog te se odmah vidi kako je u njega utrošeno puno truda. Autorovo ime je Ricky Willis, a ako tražite način kako kao roditelj povećati svoje prihode i smanjiti rashode, na pravom ste mjestu.

Jer, Ricky poručuje: „Osobne financije nisu kvantna fizika, pa mijenjanjem svojih navika i pametnijom kupovinom, možete poboljšati svoj život“. Na blogu  savjetuje kako uštedjeti novac, a da se pritom apsolutno ničega u životu ne morate odreći, bez obzira pripremate li roštilj za društvo ili idete na ljetovanje.

Blog Skint Dad vrelo je informacija za racionalne roditelje, ali i one koji bi trebali naučiti bolje se snalaziti sa svojim primanjima i određivanjem prioriteta. Rickyju je blog također donio medijsku popularnost u Velikoj Britaniji, a iako se neke njegove informacije i savjeti ne mogu primijeniti u našoj zemlji, vrijedi pročitati mnoštvo drugih korisnih savjeta koji će vam sačuvati novac u džepu, ali i inspirirati na neke štedljivije životne opcije koje vam možda do sada nisu pale na pamet.

Tate_blogeri_Skint_Dad

4. Dad Camp

Dad Camp pokrenuo je 2009. godine tata imena Buzz Bishop, a svoj blog zamislio je prvenstveno kao kanal komunikacije između očeva, preko kojeg bi oni razmjenjivali svoja iskustva, spoznaje, trikove u odgoju djece, probleme i vesele trenutke. Dakle, pravi muški chat! No, popularnost njegovog bloga brzo je rasla i sada na njemu podjednako sudjeluju oba spola, što pokazuje kako se dobrim bloganjem može privući svaka publika.

Što je tako posebno kod Buzza da ga treba posjetiti? Pa, možda zato što na roditeljstvo gleda iskreno i bez pretvaranja te će prije reći da hoda minskim poljem nego da čuva „male anđele“, a ne boji se ni priznati ono najgore od najgoreg: sva djeca imaju jednak tretman, ali ima miljenika!

Dakle, koja bi žena bila tako brutalno otvorena, a da je pritom, naravno, ne linčuju na društvenim mrežama? Dakle, ono što svi mislimo duboko u sebi, Buzz će bez sustezanja iznijeti na vidjelo, a tu je i mnoštvo drugih korisnih priča i iskustava u kojima ćete sigurno uživati.

Tate_blogeri_Dadcamp

5. Dad Blog UK

John Adams možda je tata 24/7 i kod kuće odgaja dvoje male djece, ali njegov blog Dad Blog UK je zato „pravi muški“, neka verzija tatinog „Men’s Healtha“ ili nekog sličnog muškog časopisa.

Ono po čemu je ovaj blog poseban je to što se John ne želi prikazati kao neka vrsta modernog oca kućanice, nego jednostavno kao moderan muškarac koji je usto i otac, no u svemu tome ne zaboravlja sebe, svoje interese, pazi na modu, trendove, odjeću, obuću, parfeme i o tome svemu savjetuje i druge pripadnike jačeg spola.

Dodirnuo se i mnogih aktualnih pitanja, pa su tu neke zanimljive teme o najpoznatijim tatama koji kod kuće čuvaju djecu, ali i kako mnogi muškarci imaju problem priznati da im je biti tata od nula do 24 pravi i jedini posao kojeg imaju. Posebno mi se svidio tekst o tome je li učenje stranog jezika djeci potreba ili luksuz.

John piše i o jednakosti spolova, financijama, odnosu s partnericom, svojem odluci da ostane kod kuće s djecom i svemu što vam može pasti na pamet, na vrlo zanimljiv i osvježavajući način.

Dad Blog UK natjerat će vas na detaljnije pretraživanje, a sigurno bi mogao postati pravo inspirativno i svakodnevno štivo vašeg supruga.

Tate_blogeri_Dad_blog_UK

Foto: 123rf, Screenshot blogova

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više