Tatjana Tošić izgradila svjetsku karijeru i u Hrvatskoj razvija inovativni model ulaganja u turističke nekretnine

Tatjana Tošić stručnjakinja je u području nekretnina, a svoj know-how  je izgradila kroz 15-ogodišnje radno iskustvo na domaćem i inozemnom tržištu. Kroz svoju tvrtku Chic Resort Residences savjetuje investitore kakve nekretnine graditi, kako najbolje pozicionirati i promovirati projekt te koja su ciljana tržišta i skupine kupaca.

Mentori iz vodećih nekretninskih tvrtki

Rođena Osječanka diplomirala je manadžment u turizmu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu odakle ju je njezina strast za putovanjima i upoznavanjem novih kultura vodila po cijelom svijetu. Do navršene 25-e godine proputovala je većinu svijeta i bila na svim kontinentima, pa ju je tako njezina mladost i smjelost odvela do Karipskog otočja gdje je radila kao generalni menadžer ronilačkog resorta “Plantation Beach Resort”.

„Moje radno mjesto se nalazilo doslovce u raju na malom otočiću sa bijelim pješčanim plažama u nacionalnom parku “Cayos Cochinos” u karipskom dijelu države Honduras. Vlasnik resorta je bio bogati Njujorčanin koji me naučio osnovama biznisa s nekretninama u kojem se i sam obogatio“, priča.

ulaganje u turističke nekretnine

U Hrvatsku se vratila 2003. godine kako bi se i sama okušala u biznisu s nekretninama.

„2003. godina je bila sam početak razvoja poslovanja nekretninama u RH radi čega sam sa prijateljima, također povratnicima, vidjela priliku i odlučila otvoriti jednu od prvih agencija za posredovanje nekretninama u Dubrovniku. Nakon par godina uspješnog poslovanja prišla nam je jedna od najvećih svjetskih firmi u poslovanju nekretninama, Savills International, te smo ušli u partnerstvo s njima.“

„Bavila sam se širenjem poslovanja po cijeloj Hrvatskoj te bila odgovorna za poslovanje ureda zaduženih za splitsko-dalmatinsku regiju, Istru i Zagreb. Moji mentori su bili najveći britanski stručnjaci za prodaju i marketing nekretnina. Naučila sam njihov know-how koji je bio razvijen do savršenstva te jako dobro upoznala profile stranih kupaca nekretnina u Hrvatskoj.“

Nakon toga uslijedila je recesija na tržištu nekretnina, ali i Tatjana je pomalo osjećala zasićenje dosadašnjim radom. Slobodnog duha i željna novih izazova, kao i uvijek prije u životu, izabire se okušati u jednom od rijetkih mix-use projekata na hrvatskoj obali „Dubrovačkim Vrtovima Sunca“.

„Ono što me privuklo ovom projektu su bile predivne nekretnine koje su bile u sklopu luksuznog turističkog resorta te prodajni model koji još nije egzistirao na našem tržištu. Pomislila sam kako bi ovo mogla biti moja “specijalizacija”, odnosno nešto kao doktorat u poslovanju nekretninama. Nitko na našem tržištu nije imao znanje o ovakvom tipu nekretnina i prodajnom modelu koji je raširen po cijelom Mediteranu. Kao direktorica marketinga i prodaje za nekretnine, usko sam surađivala s kanadskom konzultantskom tvrtkom “Colliers Canada” preko kojih sam dobila veliko znanje o marketingu i prodaji nekretnina koje su sastavni dio turističkih resorta odnosno mix-use projekata.“

Ipak, uskoro je postala majka pa su prioriteti postali ponešto drugačiji. Odlučila je stvar ponovno uzeti u svoje ruke i otvoriti vlastitu tvrtku.

Desna ruka investitorima

Chic Resort Residences Tatjanina je tvrtka za investicijske nekretnine na Jadranskoj obali. Core biznis tvrtke sastoji se od konzaltinga vezanog za marketing i prodaju neizgrađenih i izgrađenih projekata koji mogu biti mix-use ili projekti sa isključivo investicijskim nekretninama.

Investitorima pružaju uslugu vodstva kroz lokalno tržište nekretnina, kako bi uz aktualne i točne informacije sa tržišta mogli donijeti kvalitetnu odluku o investiciji. Ekspertiza se također širi i na usluge promocije i prodaje istih nekretnina na lokalnom i stranim ciljanim tržištima.

„Ako se stavimo u ulogu investitora, posebno stranih koji dolaze prvi put u Hrvatsku te imaju isključivo šture statistike sa interneta, onda već pri prvom susretu znamo da im nije lako odlučiti što graditi, kako i kome to prezentirati i na kojim tržištima se nalaze krajnji kupci za njihov proizvod. Svakom investitoru u razvoj nekretnina na Jadranu bi savjetovala da uzme konzultanta sa lokalnim i globalnim znanjem zbog razvoja uspješnog projekta na našem tržištu“, naglašava.

U partnerstvu sa internacionalnim konzultantskim kućama sudjelovala je na izradi studija za razne projekte u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji te na taj način dobila uvide o razvoju cijele naše regije.

Novi model ulaganja u turističke nekretnine

Ovaj specifični koncept na tržištu nekretnina za koji se Tatjana specijalizirala je vrlo popularan među stranim kupcima jer postoji u razvijenim zemljama već dosta godina.

„Kod nas se ovakav oblik nekretnina počeo razvijati tek unazad nekoliko godina i to s turističkim kompleksima koji prodaju nekretnine po ovom modelu poput apartmana i vila u Crvena Luka Hotel&Resort kraj Biograda, rezidencija Senia u Punta Skala Falkensteiner Resorta u Petrčanima, ili apartmana u Dubrovačkim Vrtovima Sunca blizu Dubrovnika.“

ulaganje u turističke nekretnine

Radi se o specifičnom modelu jer je, kako kaže, čisto vlasništvo. Troškovi održavanja i upravljanja dolaze u obliku pričuve, a pokrivaju se iz zarade od iznajmljivanja.

„Kupac ima čisto vlasništvo dakle svoju nekretninu koju može koristiti kada želi. Ukoliko trenutno ne može ili ne želi koristiti, slobodno ju može dati u najam koji je uobičajeno organiziran preko investitora odnosno turističkog resorta. Što se tiče samog održavanja nekretnine, vlasnik ne mora razmišljati niti o tome, jer održavanje na sebe također preuzima investitor. Dakle, ovo su „care-free“ nekretnine ili nekretnine o kojima nema brige“, objašnjava.

Ono što je osobito privlačno, posebno nama ženama, je hotelska usluga koju ovakva nekretnina pruža.

„Vlasnica si, ali u isto vrijeme slobodno koristiš sve usluge luksuznog hotela i resorta. Jedna od opcija je npr. usluga čišćenja, pripreme nekretnine, shoppinga prije samog dolaska vlasnika. Također za vrijeme boravka u svojoj nekretnini vlasnik može koristiti sve što se nalazi u turističkom resortu i to po povlaštenom cjeniku. To su primjerice masaže i spa tretmani u wellness centru po posebnim cijenama, posebne ponude u restoranima i slično“, ističe.

Modeli najma

Modeli najma u ovakvom načinu poslovanja na tržištu nekretnina mogu dovesti do dvije vrste krajnjeg profita. Kada vlasnik provodi određeno vrijeme u svojoj nekretnini, profit se tada dijeli ovisno o dogovoru s investitorom. S druge strane, ako vlasnik nekretnine ne želi uopće osobno provoditi vrijeme u svojoj nekretnini, njemu je svejedno zagarantiran profit od 4-5 posto.

Dok je posljednji model čisto investicijski, prvi je idealan za one koji mogu dolaziti par tjedana na odmor, dok ostatak vremena nekretnina može otplaćivati sama sebe kroz najam.

„Kupci su najčešće stranci poput Austrijanaca, Nijemaca, Čeha koji ne žive ovdje. Međutim sve više  naših ljudi prepoznaje ulaganje u ovakve nekretnine vrlo pametnom investicijom s obzirom da se danas ne isplati više držati novce na bankama niti ulagati u neke druge financijske instrumente.“

Mix-use projekti i investicijske nekretnine u našoj regiji

„Mix-use projekti znače baš to – mješovita upotreba nekretnina – hoteli i hotelski sadržaj u sinergiji sa apartmanima i vilama koje su na prodaju. Investicijskih nekretnina je sve više na našoj obali jer naša obala pruža idealan prirodni ambijent za razvoj ovakvih projekata. Pri tome mislim na luksuzne projekte koji se stapaju sa prirodom, mediteranskim ambijentom i našim gostoprimstvom. Uobičajeno je da kvalitetni projekti ovog tipa obogaćuju cijelu destinaciju te sudjeluju u lokalnom razvoju turizma i općeg standarda. Turisti i kupci nekretnina traže autentičnost lokacije, ekološki osvještene sadržaje, ali i visoki standard usluge“, objašnjava.

Nemamo što drugo reći za Tatjanu osim “svjetska, a naša“.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -