Taylor Swift opravdano nosi titulu jedne od najmoćnijih žena u glazbenoj industriji

Zbog svog angažmana na društvenim mrežama gdje se bori protiv neplaćanja glazbenika promovira feminizam, ali i javno proziva multinacionalne kompanije i medije, Taylor Swift dobila je titulu kraljice interneta.

Iako možda niste fan njezine glazbe, svakako joj treba dati priznanje za te pothvate, kao i za uspješnu strategiju na društvenim mrežama na kojima se profilirala ne zbog svog zvjezdanog statusa, nego zbog svoje pristupačnosti i interakcije s fanovima.

Brzi uspon u glazbenoj industriji

Ova 25-godišnja country-pop glazbenica karijeru je započela još 2006. godine kada je izdala svoj debitantski singl Tim McGraw, a u iduće dvije godine izdaje dva studijska albuma – Taylor Swift i Fearless, koji su prodani u više milijuna primjeraka.

Časopis Billboard ju je 2009. godine imenovao izvođačicom godine, a album Fearless bio je jedanaest tjedana na prvom mjestu na Billboardovoj ljestvici te je 2010. osvojio nagradu Grammy za najbolji album. Te iste godine, Swift objavljuje svoj treći album Speak now, zatim album Red 2012. godine, a 2014. godine izdaje album naziva 1989.

Osim što su joj albumi prodavani u više milijunskoj nakladi, Taylor Swift je 2014. proglašena osobom godine, magazin Time uvrstio ju je na listu 100 najutjecajnijih osoba na svijetu, a dva puta je proglašena ženom godine – jedina osoba koja je tu titulu osvojila dva puta. Sa samo 25 godina posjedovala je nekretnine u vrijednosti od 86 milijuna dolara, a 33 milijuna zaradila je na brendovima kao što su Diet Coke, Sony, Elizabeth Arden, i dr.

Glazbenici ne bi trebali raditi besplatno

Usprkos svim postignućima, prašinu ipak podiže na društvenim mrežama na kojima ima milijune pratitelja. Otvoreno se suprotstavila novom servisu za slušanje glazbe na internetu, kojeg je pokrenula multinacionalna kompanija Apple, a svojim je korisnicima ponudila probni period od tri mjeseca bez naknade glazbenicima. Na društvenim mrežama objavila je otvoreno pismo naslova “To Apple, With Love” u kojem obrazlaže kako nije u redu što u prvom probnom tromjesečju Apple neće plaćati glazbenicima za stream te kako planira povući svoj album 1989 s Appleove platforme.

“Mislim da je to šokantno, razočaravajuće i da nimalo ne sliči ovoj do sada progresivnoj i velikodušnoj kompaniji. Ovo nisu prigovori razmaženog derišta, nego mišljenja svih umjetnika, pisaca i producenata iz mojih društvenih krugova, koji se ne usude to javno izreći jer cijene i poštuju Apple”, napisala je u svojem pismu.

Nadodala je kako smatra da još nije prekasno promijeniti model platforme te da umjetnici ne traže besplatne iPhone, pa tako ni Apple ne bi trebao tražiti od njih besplatnu glazbu.

Pismo je polučilo uspjeh jer je Eddie Cue, viši potpredsjednik Applea na društvenoj mreži Twitter objavio kako će ipak promijeniti model platforme te da će glazbenici dobiti naknadu i za probni period.

Slučaj s kompanijom Apple nije jedini u kojem se Taylor Swift izborila za pravdu. U studenome 2014. godine povukla je svoj album 1989 sa servisa Spotify boreći se također protiv slabog plaćanja umjetnika.

“Glazbena industrija stalno se mijenja, a svi servisi poput Spotify čine mi se kao veliki eksperiment. Nisam spremna svojim radom sudjelovati u takvom eksperimentu za koji smatram da je nepravedan prema umjetnicima i ne slažem se s tim da bi glazba trebala biti besplatna”, izjavila je Swift.

Na svojim društvenim mrežama također se zalaže i za feminizam, pa je tako na Twitter profilu prozvala časopis OK zbog iskorištavanja senzacionalizma u naslovu članka, te da je to jedan od razloga zašto je feminizam potreban. Naslov govori kako je glazbenica objavila trudnoću, dok u tekstu članka piše kako je Taylor samo pomogla objaviti paru veliku vijest.

Taylor_Swift

Imidž “dobre djevojke”

Jedna od najvažnijih stvari, bila to planirana strategija ili ne, jest i njezin odnos prema fanovima i interakcija s njima. Prema njima se ne postavlja kao glazbena zvijezda, nego kao obična djevojka koja je, eto, uspjela ostvariti svoj san i upravo zbog toga je prati ‘dobar glas’ na internetskim sferama.

A kako bi dobar imidž i zadržala, Taylor Swift pobrinula se da se njezino ime ne zloupotrijebi te je iz tog razloga kupila domene TaylorSwift.porn i TaylorSwift.adult. Osim domena, trademark je stavila i na neke tekstove pjesma kao što su Nice to meet you. Where have you been? i Could show you incredible things, te je tako postala prva glazbenica koja je to učinila.

Dok je fanovi koji se nazivaju ‘Swifties’ obožavaju, ima i onih koji su joj pronašli zamjerke. Kada je proglašena ambasadoricom kampanje “Dobrodošli u New York”, ova glazbenica porijeklom iz Nashvillea, naišla je na brojne kritike. Stanovnici “Velike Jabuke” smatrali kako ona nije dobar kandidat za tu ulogu jer nije dovoljno “newyorčanka“, premda posjeduje stan na Manhattanu i ima singl istoimenog naziva kao i kampanja.

Prigovori također idu i na račun country pjesama s kojima je započela svoju karijeru kao 16-godišnjakinja. Kritizira ju se kako pjesme nisu bile dovoljno country, govori na preuzimanjima nagrada nisu iskreni te kako je imala ljubavne veze zbog publiciteta.

Voljeli ju ili ne, moramo priznati kako je njezin utjecaj na glazbenu industriju golem te da i više nego uspješno vlada internetskim prostorom, radi čega joj niti ne trebaju svjetski mediji. Dovoljni su joj samo njezini profili na društvenim mrežama. Ipak se ne smatra bez razloga kraljicom interneta.

Foto: Flickr/ Tom O’Donoghueavrilllllla

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više