Kako urediti terasu iz snova? Slijedite ove savjete

Na balkonu i terasi smo od proljeća do kasne jeseni. I ona uopće ne mora biti s pogledom na pučinu da bi bila vaša oaza mira. Dapače, zen je moguć i na kopnu. Za oko nam je zapela upravo takva jedna terasa na kopnu koju je uredila naša članica Natalija Pekić, vlasnica interijer studija Karizma.

Povezano:

Koja je svrha terase?

Natalija savjetuje da prvo odredite svrhu terase (balkona), da li je ona za druženje, jutarnje ispijanje kave ili za romantične večeri, svaka „tema“ zapravo traži drugačije uređenje sadržaja terase.

“Ukoliko na svoju terasu želite unijeti vodeni element poput jacuzzia, bazena ili fontane, prvo provjerite čvrstoću terase. Pun jacuzzi teži oko 1300 kg, stoga budite sigurno da imate terasu koja ovo može podnijeti.”

Kako odabrati namještaj i rasvjetu za terasu?

Dodaje da obratite pažnju na veličinu namještaja, neka ne bude niti prevelik niti premalen, izrežite si iz kartona tlocrtno dimnezije željenih komada namještaja, posložite u prostor, pa će vam oko odmah odreagirati imate li višak ili nešto nedostaje. Neke stvari možete podići s poda ili zakvačiti na strop ili zidove, osobito ukoliko je prostor manji.
“Povežite terasu sa ostatkom stambenog prostora, ipak je to dio vaše kuće, stana, ne uređujte ga kao da je susjedov. Obratite pozornost na rasvjetu, dobra rasvjeta čini svaki prostor čaroban.
Unesite biljke, zelenilo, cvijeće, prvo da vas razvesele i unesu boju i živost na terasu, a također sjajno skrivaju neželjene poglede i vama i drugima.”

Kako ova terasa ima preko 90 kvadrata prostora na raspolaganju, Nataliji je bilo zadovoljstvo puniti ju sadržajima. “Vlasnici su rekli što bi voljeli od sadržaja imati na njoj, a bilo je važno i složiti te prijelaze od jednog ka drugom sadžaju, budući se na terasu izlazi iz spavaće sobe – prvo jutarnji rituali ispijanja kave, malo smo se tu skrili i staklom i ogradom, na suprotnoj strani je dio za druženja, roštilj, obiteljske večere i kraj terase čini spa zona, sa jacuzzijem i ležaljkama. Pogled sa terase je odličan, radi se o vrhu zgrade, no unatoč tomu, ovu spa zonu malo smo skrili promjenom ograde, koja je u tom dijelu poluzid koji ponovno prelazi u staklenu ogradu od sunčališta prema kraju.

Bilo je izazova, dimnjaka, specifičnih krovnih konstrukcija, no investitor je iznimno zadovoljan pa tada sve patnje zaboravite.”

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

životna harmonija

Diana Plazonić iz potpuno drugog gledišta: Nikada nismo živjeli u sigurnijim...

Danas postoji konsenzus kako "živimo u stresnim vremenima". Taj stres percipiramo svi - djeca, učitelji, zaposlenici i poslodavci. Međutim, kada pogledamo...
- Advertisment -