Hoće li prvi električni automobil za žene konačno pogoditi što one žele?

Da je auto industrija u potpunosti prilagođena muškarcima, već je stara priča. Ne samo po rodnoj strukturi zaposlenika, već po nečem još važnijem – vozačima. Na svijetu nema proizvođača automobila koji je barem jedan model dizajnirao isključivo za žene, osim boje automobila, dok su ostale karakteristike uvijek iste. Izgleda da će se i to uskoro napokon promijeniti.

Tesla Model X – auto dizajniran isključivo za žene

Tesla Motors najavio je dolazak novog automobila, trećeg u seriji Teslinih električnih automobila, pod nazivom Model X. Elon Musk, suosnivač Tesla Motorsa, prepoznao je zahtjeve tržišta za automobilom koji je namijenjen potrebama žena jer su prijašnji modeli, Roadster i Model S bili dizajnirani kao i svi drugi automobili – za muškarce.

Kako bi otkrili što točno žene žele u automobilima, kompanija Tesla Motors organizirala je fokus grupe u kojima su ispitivali grupe žena o značajkama koje bi voljele vidjeti na novom modelu X.

Novi model je svojevrsna kombinacija SUV-a i minivana, odnosno obiteljskog automobila. SUV-ovi su sve popularniji među svim vozačima, što možemo vidjeti i njihovim sve češćim pojavljivanjem na našim cestama, a postaju i sve traženiji izbor i za žene.

Budući da se kompanija Tesla Motors našla u malim problemima zbog nedostatka narudžbi za prijašnje modele, ovaj bi im potez mogao biti briljantan jer je tržište ženskih vozača još uvijek u potpunosti neiskorišteno. No, problem bi se mogao pojaviti zbog same činjenice da se radi o električnom automobilu, koji još uvijek nije toliko popularan na cestama – ne samo kod nas, već i u svijetu. Ovakvi automobili, nažalost, nisu napravljeni za dugačka putovanja, a stanice za punjenje automobila nisu toliko široko rasprostranjene kao benzinske pumpe.

Model X bi se trebao naći u prodaji krajem rujna ove godine po cijeni od 70 000 dolara, a iz kompanije su poručili da vjeruju u uspjeh novog modela, budući da već sada imaju oko 20 000 rezervacija za kupnju.

električni_automobil_1

Značajke Teslinog Modela X

Novi Teslin Model X, prvi put najavljen još 2012. godine, ima dovoljno mjesta za sedmero putnika s tri reda sjedala i prostranim prtljažnim prostorom.

Ubrzanje automobila od 0-100 km/h je manje od 5 sekundi, ali je i teži od prijašnjeg Modela S, tako da mu je i trajanje jednog punjenja kraće – od 270 do 370 kilometara, ovisno o veličini baterije automobila.

Najveća novost ovog modela je ta što za razliku od prijašnjih, ima vrata koja se otvaraju prema gore (kao kod Lamborghinija), takozvani „falcon wing doors“, što će svakako olakšati otvaranje vrata na uskim parkirališnim mjestima.

Kao i svi drugi Teslini auti, i ovaj će se model moći puniti u garaži vlasnice, a omogućen je i pristup Teslinoj mreži koja sadrži popis stanica na kojima će se automobil moći napuniti.

Model X će se moći kupiti u više boja, a svaki automobil dolazi s pogonom na sva četiri kotača, te s dva digitalno upravljana električna motora.

Foto: Tesla Motors

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -