Tko drži uzde?

Prošlo je više od 10 godina od kada sam prvi puta sjela na konja.

Vaše karijere? Vaših odnosa? Financija? Ljubavi? Vašeg života?

Nakon par sati učenja jahanja, imala sam „epizodu“ na konju. Dok smo bili izvan manježa, netko je upalio svoj auto, moj konj Rudy se prestrašio, a ja još više. Kako sam bila neiskusna, dala sam konju naredbe da krene i stane istovremeno. To je njega još više uplašilo a mene dovelo do panike. Rudy je počeo galopirati prema nekoj ogradi, a ja sam vrištala na njemu. Srećom se zaustavio ravno pred ogradom i odšetao pred staju. Ja sam sišla sa njega, ruke su mi se tresle i rekla sam si da više nikad neću sjest na konja.

Osjetite strah i ipak to učinite

No, to je bilo davno, negdje na početku mog puta osobnog razvoja. Kao što kaže jedan moj dragi prijatelj, čim pomisli da nešto baš i ne bi radio, ide raditi baš to. Osjetite strah i ipak to učinite. Tako sam i ja kada se ukazala prilika krenula ponovo u školu jahanja. Zbog jednog jedinog razloga – da se konačno više prestanem bojati konja.

Prvo smo imali dvosatno uvodno predavanje o psihologiji konja, načinima jahanja, što nas sve čeka itd. U jednom trenutku trener je rekao: „ Na konju vi uvijek morate biti gazda (vladati njime) a on će uvijek to testirati. Svako malo će pokušati napraviti ono što on hoće.Vi držite uzde i on vas mora slušati. Ako mu 2,3 puta popustite, gotovo je. Sjedit ćete na pola tone nad kojima nećete imati nikakvu kontrolu.“ Ja sam se osjećala kao da me netko obasjao reflektorima na pozornici. Pozornici života. To je ono što meni treba. Da primim uzde svog života i koliko god mi život stalno donosi svakakve izazove i prepreke, da ga bez obzira na to usmjerim tamo gdje ja želim da ide.

Slijedeći put smo proveli u staji sa konjima. Kako mu se prilazi, kako ga se čisti, kak ga se sedla itd. Ja sam bila van sebe. U totalnoj panici. Prvi susret sa konjem nakon 10 godina. Moja rekacija na tako veliki strah je bila da sam mljela non stop. I stalno isto: „Pa jel ja sad baš moram, pa ne bi ja sada, ma nemrem ja to, ma sad nek netko drugi, kak ti misliš da se ja sad tu popnem na konja, joj vidi kak me gleda ne bi ja kraj njega.“ Srce mi je tuklo 100 na sat i želja da pobjegnem od tamo je bila golema. No, zamislite molim, preživjela sam. I pred kraj iako je strah još uvijek bio prisutan nije više bio paralizirajući.

Raspletite čvorove

Znate to sa strahovima vam je zgodna priča. Kad se tak negdje zblokiramo, nastane kao jedan čvor i onda se na njega iz nekih drugih područjia života počinje vezati sve više čvorova. Kao recimo da sve krene od jedne bobice grožđa i kroz vrijeme se pretvori u veliki grod tj. veliki čvor. Tako kada oslobodite taj početni, ključni čvor puno drugih oko njega se jednostavno rasplete. Tako sam se i ja počela sve manje bojati i imati sve više samopouzdnja i u drugim dijelovima svog života. Kada doživite, iskusite da možete ono čega se bojite, zamislite  što sve još možete.

Pozivam ili izazivam vas :-), da odmah danas napravite nešto čega se bojite. Možda je u pitanju telefonski poziv ili nikako da nekome izrazite ljubav ili da iskreno kažete kolegi da bi si konačno mogao kupiti dezodorans. I koliko god vam se čini nemoguće, sve je moguće. Ako stvarno želite napraviti taj korak a ne znate kako ili je strah preveliki, potražite pomoć. Izaberite, napravite i čeka vas velika nagrada –  oslobađanje. I podijelite svoja iskustva sa nama. Sretno! 🙂

Jasmina Bjelica je nakon 12 godina radnog iskustva u prodajno-prozvodnoj tvrtci u građevniskom sektoru, krenula stopama svoje najveće strasti a to je radu sa ljudima na njihovom zadovoljstvu, ispunjenju i sreći. Coachingom i edukacijom se bavi 4,5 godine, a klijenti joj dolaze i iz korportivno-poslovnog svijeta i privatnog. Uža specijalnost su joj odnosi. U njima smo cijeli svoj život te najveće životne i poslovne drame doživljavamo upravo kroz njih. Voli pjevati karaoke, plesati, društvo u kojem je nasmijana i u kojem raste, trilere, Depeche mode, muškat, nove ljude, kulture i krajolike, dodir, proljeće, meditaciju i pokret. Iznad svega cijeni i gaji iskrene i otvorene odnose sa prijateljima, partnerom, obitelji, klijentima te poslovnim partnerima i kolegama.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Treba li CEO koristiti društvene mreže? „Za pet godina, tvrtke koje...

Ideja korištenja društvenih mreža mnogim korporativnim liderima čini se strana. Čak su i njihovi komunikacijski savjetnici u strahu da će tako...