Tko je jači: Aleksandra Kolarić ili Sandra Petrović Jakovina?

“U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, pitaj muškarca. Ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu.” Rekla je to Margaret Thatcher , ostala je dugo u politici, ali u Hrvatskoj „tko pisne“ brzo izleti iz političke koride.

Sukobi žena političarki. Žena ženi ne prašta

Nije lako biti žena u politici već jako dugo, pogotovo ako se nalazimo na političkoj hrvatskoj sceni. Početkom prvog Račanovog mandata žene SDP-a borile su se za ravnopravnost spolova u politici te zastupale „Žensku kvotu“. Danas su već otišle korak dalje i traže „ili 40 posto žena na izbornoj listi, ili 50 tisuća kuna kazne“.

Premijer Milanović pohvalio se kako je njegova stranka na prošlim izborima na listi imala 33 posto žena, a u Vladi je 50 posto žena. Sve same fenomenalne brojke. Izgleda kao da živimo barem u Švedskoj. Ali, problem se uvijek pojavi kada jedna od tih statističkih brojki, čitaj žena članica, želi izaći iz svog kuta i pokuša nešto artikulirano reći.

Nažalost, Aleksandra Kolarić izbačena je iz SDP-a brže nego što kontrolori izbacuju švercere iz tramvaja. Možda se predugo zadržala u takvoj stranci gdje su mnogi bili više zaokupljeni svojim interesima nego dobrobiti društva pa nisu primjećivali njezinu britkost, artikuliranost, obrazovanost i prebogato iskustvo.

Ovdje je opet pobijedio mačizam i klasika u sukobima.

Muškarci su se sakrili i poslali mladu i neiskusnu političarku da napadne svoju kolegicu. Teško je vjerovati da je sama bila motivirana i našla vremena između dojenja i sjednica u Bruxsellesu, ali Petrović Jakovina odradila je i taj posao- „pokopala“ vlastitu kolegicu.

Da podsjetimo, ubrzo nakon objave  kritike Aleksandre Kolarić upućene predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, na portalu Index.hr, u raspravu se preko društvenih mreža uključila mlada SDP-ova eurozastupnica i supruga ministra poljoprivrede Sandra Petrović Jakovina. Na svom Facebook profilu objavila je: „Hohštapleri i prodavači magle u svom nevještom pokušaju razjedinjavanja stranke uvrijedili su pristojne članove SDP-a koji još uvijek ugled i integritet stranke znaju staviti ispred svojih osobnih interesa (u ovom slučaju mjesto predsjednika GOSDPZG). Legitimno izabrano predsjedništvo stranke pokazalo je što misli o tom jeftinom političkom triku“.

Aleksandra Kolarić vrlo je brzo reagirala na napis: „Njezina saborska plaća išla je direktno i iz mojeg poreza. Ukupno imam 20 godina staža, a zadnjih 11 godina radim u gospodarstvu. Ne živim od politike, a državi sam za razliku od tvrtke njezina supruga, platila sve poreze“. Sve u svemu društvene mreže očito su glavni alat za komunikaciju u SDP-u.

Premda ne vjerujem u čuda ali nadam se da će barem neke članice ipak shvatiti da na sljedećim izborima kvotu neće činiti one, već nova, mlada, svježa lica politike.

Tako to obično bude u muškom svijetu! Zamijene stare s mladim ženama!

Foto: T-portal
Mirjana Fijolić se školovala  u Zagrebu, Londonu i SAD-u. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, novinarstvo i politologiju. Dodatno se školovala na London School of Economics u Velikoj Britaniji, a završava magisterij iz marketinškog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu. Profesionalno iskustvo stekla radeći kao stručnjakinja za odnose s javnošću, marketing, novinarka na televiziji, radiju i novinama. Urednica i novinarka poslovnih medija. Urednica i vlasnica portala za poduzetnike početnike www.mojbiz.com . Radila kao voditeljica online marketinga i odnosa s javnošću najveće svjetske i hrvatske business-to-business B2B poslovne platforme i urednica poslovnih izdanja i portala.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više