Tko su Bidenove najbliže suradnice?

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država okuplja najbliže suradnike u svoj kabinet, a čini se da će značajne pozicije dobiti upravo Bidenove najbliže suradnice. Već je ušao u povijest zato što je za potpredsjednicu izabrao Kamalu Harris, prvu ženu, Crnkinju i ženu azijskih korijena. No, čini se da njegova progresivnost ide dalje.


Pročitajte više: 10 moćnih izjava Kamale Harris koje će vas potaknuti da pucate daleko


Najbliže suradnice

Michèle Flournoy – ministrica obrane

Najvažnije ime o kojem se ‘šuška’ je Michèle Flournoy i ona će najvjerojatnije postati ministrica obrane. Već pogled na njezin životopis otkriva zašto je ona njegov izbor. Obrazovala se na Harvardu i Oxfordu, a bila je viša savjetnica ministra obrane tijekom administracije Billa Clintona, ali i Baracka Obame, sad se čini da će postati prva žena na čelu Pentagona i da će sa sobom ‘povući’ brojne žene prema vrhu. Naime, brojne suradnice i kolegice govore o njoj kao o ženi koja nakon probijanja staklenog stropa ne zaboravlja na druge žene.


Pročitajte više: Žene koje ćemo zauvijek pamtiti – 10 inspirativnih izjava Hillary Clinton


Janet Yellen – ministrica financija

Uz prvu ministricu obrane, Bidenova administracija bi mogla imati i prvu ministricu financija – Janet Yellen. 74-godišnja ekonomistica prije je bila šefica Američke središnje banke i vodeća ekonomska savjetnica bivšeg predsjednika Billa Clintona. Zaslužna je za pomoć u upravljanju gospodarskim oporavkom nakon financijske krize 2008. i recesije koja je uslijedila.

Otkako je napustila Američku središnju banku 2018. godine, Yellen je govorila o klimatskim promjenama i potrebi Washingtona da učini više kako bi se zaštitilo američko gospodarstvo.

Bidenove suradnice

Avril Haines – direktorica nacionalne obavještajne službe

Američka odvjetnica Avril Haines već je najavljena kao dio Bidenovog tranzicijskog tima, a zauzet će mjesto ravnateljice nacionalne obavještajne službe. Haines će biti prva žena koja imala tu ulogu i ujedno će biti žena na najvišem položaju u obavještajnoj zajednici. Bivša je zamjenica ravnatelja CIA-e. Avril Haines, u utorak se izjasnila da namjerava nastaviti “govoriti istinu na vlasti” ako bude potvrđena kao prva žena koja će zauzeti tu ulogu.


Pročitajte više: Kako prva dama Jill Biden mijenja rodne stereotipe?


Linda Thomas-Greenfield – američka veleposlanica u UN-u

Sjedinjene Američke Države u Ujedinjenim narodima predstavljat će Linda Thomas-Greenfield, 35-godišnja diplomatska veteranka. Novoizabranu predstavnicu potvrdio je Bidenov tim u ponedjeljak. Isto tako, očekuje se da će novoizabrani predsjednik vratiti ovu funkciju na razinu vlade nakon što ju je predsjednik Trump maknuo.

Thomas-Greenfield obnašala je dužnost američke veleposlanice u Liberiji i pomoćnice državnog tajnika za afrička pitanja pod Obaminom administracijom.

Foto: US Department of the Treasury, U.S. Army, Department of Defense, National Intelligence, U.S. Mission to the United Nations 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -