Tko su Bidenove najbliže suradnice?

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država okuplja najbliže suradnike u svoj kabinet, a čini se da će značajne pozicije dobiti upravo Bidenove najbliže suradnice. Već je ušao u povijest zato što je za potpredsjednicu izabrao Kamalu Harris, prvu ženu, Crnkinju i ženu azijskih korijena. No, čini se da njegova progresivnost ide dalje.


Pročitajte više: 10 moćnih izjava Kamale Harris koje će vas potaknuti da pucate daleko


Najbliže suradnice

Michèle Flournoy – ministrica obrane

Najvažnije ime o kojem se ‘šuška’ je Michèle Flournoy i ona će najvjerojatnije postati ministrica obrane. Već pogled na njezin životopis otkriva zašto je ona njegov izbor. Obrazovala se na Harvardu i Oxfordu, a bila je viša savjetnica ministra obrane tijekom administracije Billa Clintona, ali i Baracka Obame, sad se čini da će postati prva žena na čelu Pentagona i da će sa sobom ‘povući’ brojne žene prema vrhu. Naime, brojne suradnice i kolegice govore o njoj kao o ženi koja nakon probijanja staklenog stropa ne zaboravlja na druge žene.

Michèle Flournoy

Pročitajte više: Žene koje ćemo zauvijek pamtiti – 10 inspirativnih izjava Hillary Clinton


Janet Yellen – ministrica financija

Uz prvu ministricu obrane, Bidenova administracija bi mogla imati i prvu ministricu financija – Janet Yellen. 74-godišnja ekonomistica prije je bila šefica Američke središnje banke i vodeća ekonomska savjetnica bivšeg predsjednika Billa Clintona. Zaslužna je za pomoć u upravljanju gospodarskim oporavkom nakon financijske krize 2008. i recesije koja je uslijedila.

Otkako je napustila Američku središnju banku 2018. godine, Yellen je govorila o klimatskim promjenama i potrebi Washingtona da učini više kako bi se zaštitilo američko gospodarstvo.

Janet Yellen

Avril Haines – direktorica nacionalne obavještajne službe

Američka odvjetnica Avril Haines već je najavljena kao dio Bidenovog tranzicijskog tima, a zauzet će mjesto ravnateljice nacionalne obavještajne službe. Haines će biti prva žena koja imala tu ulogu i ujedno će biti žena na najvišem položaju u obavještajnoj zajednici. Bivša je zamjenica ravnatelja CIA-e. Avril Haines, u utorak se izjasnila da namjerava nastaviti “govoriti istinu na vlasti” ako bude potvrđena kao prva žena koja će zauzeti tu ulogu.

Bidenove suradnice
Avril Haine

Pročitajte više: Kako prva dama Jill Biden mijenja rodne stereotipe?


Linda Thomas-Greenfield – američka veleposlanica u UN-u

Sjedinjene Američke Države u Ujedinjenim narodima predstavljat će Linda Thomas-Greenfield, 35-godišnja diplomatska veteranka. Novoizabranu predstavnicu potvrdio je Bidenov tim u ponedjeljak. Isto tako, očekuje se da će novoizabrani predsjednik vratiti ovu funkciju na razinu vlade nakon što ju je predsjednik Trump maknuo.

Thomas-Greenfield obnašala je dužnost američke veleposlanice u Liberiji i pomoćnice državnog tajnika za afrička pitanja pod Obaminom administracijom.

Bidenove suradnice

Foto: Flickr, Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -