Tko su najmoćnije žene na svijetu?

U Forbesovu listu najmoćnijih žena svijeta ulaze najutjecajnije žene iz svijeta politike i poduzetništva, zatim direktorice velikih tvrtki, uzori iz svijeta celebrityja, aktivistice te filantropistice, a rangiraju se po bogatstvu, medijskoj popularnosti te utjecaju u svijetu.

Najmoćnije žene na svijetu

Forbes je objavio listu najmoćnijih žena na svijetu u 2015. godini. Tako je na prvo mjesto ove godine zasjela njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se našla na broju jedan na Forbesovoj listi već devet puta od 2004. godine kada je lista uvedena.

Hillary Clinton zauzela je drugo mjesto na ovoj listi. Clinton se na ovoj listi nalazi svake godine od 2004., a prvo mjesto joj je ove godine izmaklo „za dlaku“. Velika je vjerojatnost da će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima zauzeti prvo mjesto.

Odmah iza Merkel i Clinton slijede Melinda Gates (suosnivačica organizacije Bill & Melinda Gates Foundation), Janet Yellen (upraviteljica Federalnih rezervi SAD-a i prva žena koja je zauzela tu poziciju), Mary Barra (CEO General Motorsa), Christine Lagarde (direktorica MMF-a), Dilma Rousseff (predsjednica Brazila), Sheryl Sandberg (COO Facebooka), Susan Wojcicki (CEO Youtubea) te Michelle Obama (prva dama SAD-a).

Sve veći broj poduzetnica

Sve veći broj žena koje su osnovale vlastite biznise ulazi u Forbesovu listu. Među njima su i brojne žene u svijetu mode, kao Muiccia Prada, Tory Burch i Diane von Furstenberg. No nisu samo poduzetnice u svijetu mode uspješne. Među poznatijim poduzetnicama se nalazi i Oprah Winfrey, čije je ime poznato u cijelom svijetu i koja je zauzela 12. mjesto na Forbesovoj listi. Zatim su tu i Lucy Peng (CEO Alibaba Group i broj 33 na listi), najmlađa milijunašica Elizabeth Homes (osnivačica i CEO Theranosa, 72. na Forbesovoj listi) i Zhang Xin (suosnivačica i CEO SOHO China – kompanije za gradnju nekretnina i broj 69 na listi).

Žene u tehnološkoj industriji

Od top 25 najmoćnijih žena na svijetu, njih 18 gradi karijeru u tehnološkoj industriji. Među njima su i već spomenute Sheryl Sandberg i Susan Wojcicki, ali i Ginny Rometty (CEO IBM-a, 13. na listi), Meg Whitman (CEO Hewlett-Packarda, koja se nalazi na 14. mjestu) te Marissa Mayer (CEO Yahoo-a i broj 22 na Forbesovoj listi najmoćnijih žena na svijetu).

Jako mali broj žena na pozicijama moći

Gledano na globalnom nivou, veoma je mali broj žena koje se nalaze na pozicijama moći, bez obzira radi li se o politici ili biznisu. Tako Forbes navodi da se do siječnja 2015. godine samo 10 žena nalazilo na pozicijama predsjednica i samo 14 na pozicijama vođa vlada država diljem svijeta. Na listi S&P 500 samo su 23 žene ili ukupno 4,6%, a prema izvješću Fenwick & Westa samo je 9% žena na poziciji CEO-a u Silicijskoj dolini.

Iako je mali broj žena na takvim pozicijama, njihovi brojevi rastu iz godine u godinu. Svaki put kada žena pobjedi na političkim izborima ili bude imenovana na visoku poziciju u velikim svjetskim kompanijama, to dospije na naslovnice raznih medija diljem svijeta. Takvo isticanje žena ima veoma pozitivne učinke jer one daju inspiraciju i nadu drugim talentiranim ženama da ne odustaju i pokušaju uspjeti u biznisu i politici – granama koje su tradicionalno “rezervirane” za muškarce.

Foto: Flickr/ Christliches Medienmagazin

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...