Kako prepoznati toksične klijente?

Izuzetno je važno za svakog vlasnika tvrtke i menadžera prepoznati da “klijent nije uvijek u pravu”. Neki toksični klijenti mogu potpuno uništiti projekt i vaš tim ako im to dopustite. Ovo su najčešće karakteristike toksičnih klijenata koje je radeći u Iconis Digital u proteklih 17 godina doživio Muamer Mujević. Njegov LinkedIn post prenosimo u cijelosti.

Pripazite na ove stvari

Nerealni zahtjevi: postavljaju prekomjerne, agresivne i nerazumne zahtjeve nakon što započnete rad na projektu. Pokušavaju gurnuti vas i vaš tim izvan onoga što je prvotno dogovoreno. Obično traže poseban tretman, poput prilagodbe vašeg radnog tijeka ili procesa onome što oni smatraju ispravnim načinom obavljanja stvari.

Nerealna očekivanja: imaju nerealna očekivanja o vašoj usluzi, vještini ili proizvodu, što dovodi do stalnog nezadovoljstva. Konstantno se pretvaraju da znaju sve o usluzi koju pružate.

Nedostatak poštovanja: često ne poštuju vaš rad (ili tim), stručnost, iskustvo, povratne informacije i ponekad čak vaš privatni život.

Gaslighting: jednog dana, vi i vaš tim ste sjajni. Odmah sljedeći dan ste najgori i sve što radite ili kažete kritizira se. Kada ukazujete na ovakvo ponašanje, negiraju ga i pokušavaju opravdati svako ponašanje koje smatrate problematičnim.

Kašnjenje ili odbijanje plaćanja usluga: konzistentno i namjerno odgađaju plaćanje. Ili jednostavno odluče osporiti račune nakon što je usluga isporučena i potpisana.


Pročitajte više: 3 stvari koje toksični klijenti mogu naučiti poduzetnike!


Može vas koštati zdravlja, vremena, tima i novca

Česte pritužbe: stalno pronalaze greške u vašem radu ili proizvodu. Žale se na sve što radite, čime je nemoguće održavati dobar odnos ili okolinu za rad. Štoviše, imaju problema sa svima s kojima rade u vašem timu i izvan njega.

Toksična komunikacija: obično mijenjaju ton svoje komunikacije između izrazito ljubaznog i suglasnog, do relativno brzog mijenjanja mišljenja i omalovažavanja vašeg rada. Zatim počinju tražiti različite aktivnosti iznad onoga što trenutno radite, uzrokujući frustraciju i nesustavnost u projektu.

Agresivna reakcija na povratne informacije: kada im vi ili vaš tim objasne da su u krivu i da određene stvari koje rade otežavaju vaš posao, odbacuju vaše argumente i postaju vrlo ljuti. Često vičući i ponašajući se nepredvidivo.

Nadam se da će neke od ovih stavki pomoći nekome prepoznati toksičnog klijenta. Pronađite način kako se nositi s ovim problemom što je prije moguće, ili će vas koštati zdravlja, vremena, tima i novca.

Foto: Canva / ReCeD’Istria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -