Top 5 destinacija za uskrsne blagdane u središnjoj Hrvatskoj

Bliži nam se Uskrs, a s njime, za mnoge, i produženi vikend. Ako su vam dosadile gužve, stres i užurbanost svakodnevice, vjerojatno razmišljate da biste se mogli odmaknuti od gradske vreve i priuštiti si dan-dva odmora, a da ipak nije predaleko od kuće. Donosimo par prijedloga kamo biste mogli sa svojom obitelji ili prijateljima otići za blagdane.

Top 5 destinacija za uskrsne blagdane

Park prirode Žumberak

Nedaleko Zagreba, udaljeno sat vremena vožnje, nalazi se područje Žumberka i Žumberačke gore s najvišim vrhom Svetom Gerom. Općina Žumberak dio je parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje s površinom od 333 km2 kojeg nastanjuju brojne zaštićene biljne i životinjske vrste. Ovo područje obiluje s vodotocima i prirodnim i kulturnim znamenitostima. Neki od njih su i stari grad Žumberak, jama Jazovka, kanjon Slapnica, Sopotski slap i brojne druge. Najveći vrh parka prirode Žumberak je Sveta Gera, idealna za sve željne rekreacije i boravka u prirodi.

Top 5 destinacija za uskrsne blagdane 0
Park prirode Žumberak

Samobor i stari grad Okić

Samobor je smješten nedaleko Zagreba što ga čini jednim od najpopularnijih izletničkih odredišta. Samobor je poznat po mnogočemu, između ostalog i po popularnih samoborskim kremšnitama i samoborskom fašniku. Iznad grada, nedaleko središnjeg gradskog trga, uzdiže se stari grad Samobor. Ako želite otići u prirodu, nedaleko Samobora nalazi se stari grad Okić – jedna od najstarijih srednjovjekovnih plemićkih utvrda u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zajedno s okolnim livadama i šumama čini park šumu Okić, a vrijedna je posjeta i Etno kuća pod Okićem, gdje se čuvaju stari običaji okićkog kraja.

Top 5 destinacija za uskrsne blagdane 1
Stari Okić grad

Japetić

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja na 879 metara nadmorske visine. Ako nemate želju za planinarenjem, do Japetića se može doći i automobilom. Na samom vrhu smještena je 12 metara visoka piramida, a nedaleko se nalazi i planinarski dom Žitnica. S piramide se pruža pogled na cijelo Samoborsko gorje, a s planinarskog doma na Prigorje, Žumberak, Pokuplje, Klek, a za lijepa vremena i na Alpe. Cijelo je područje uređeno i okruženo livadama i šumama i idealno mjesto za odlazak od gradske vreve. Na putu prema Japetiću moći ćete proći Plešivićkom vinskom cestom, ali i navratiti u sam grad Jastrebarsko u nedavno obnovljen perivoj parka Erdody.

Top 5 destinacija za uskrsne blagdane
Pogled na Japetić

Ekopark Krašograd

Ekopark Krašograd nalazi se u Bratini, općini Pisarovina, na samo 40-ak minuta vožnje od Zagreba. Ekopark je okružen seoskom idilom i šumama, a na velikom posjedu nude se i brojni sportski i zabavni sadržaji, kao i mogućnost smještaja.  Ekopark Kraš organizira i vjenčanja, dječje izlete, team building evente, ali je i idealno mjesto za jednodnevne izlete.

Top 5 destinacija za uskrsne blagdane 2
Ekopark Kraš

Ozalj – Ogulin

U gradu Ozlju, smjestio se srednjovjekovni stari grad Ozalj – dvorac koji se spominje u zapisima još iz 13. stoljeća. Stari grad Ozalj se smjestio na klisuri iznad rijeke Kupe, a u dvorcu je smješten i zavičajni muzej sa zbirkom hladnog i vatrenog oružja, pretpovijesnih artefakata i djelima poznate hrvatske slikarice Slave Raškaj.

Top 5 destinacija za uskrsne blagdane 5
Stari grad Ozalj

Grad Ogulin se smjestio na pola puta između Zagreba i Rijeke u podnožju planine Klek. U njegovu podzemlju nalazi se ponor rijeke Dobre, kojeg još nazivaju Đulin ponor po staroj legendi o djevojci koja se zbog nesretne ljubavi bacila u ponor. U gradu Ogulinu nalazi se Frankopanski kaštel – renesansna utvrda izgrađena u 15. stoljeću oko koje je i izgrađen sam grad Ogulin. Iznad Ogulina, za one željne planinarenja, nalazi se i planina Klek.

Foto: Wiki/Andrejj, Vedran Vrhovac i Bern BartschEkopark Kraš, Hrvatski planinarski savez, Flickr/Mick Baker

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više