Top pet poklona za darovite djevojčice

Prosinac je poznat kao mjesec darivanja, a samim time i mjesec kada ćemo malo dublje posegnuti u svoje džepove da razveselimo naše najmilije. Djeca pak prosinac vežu uz darove pod borom na božićno jutro, a prije toga tu je i Sveti Nikola, pa se definitivno može reći da je to za njih najveselije doba godina.

Ako već na poklon za svoje dijete izdvojimo pozamašnu svotu novaca, što nije rijetkost, onda je potrebno da taj poklon toliko i vrijedi i da se radi o nečemu što će dijete razveseliti, ali i zaokupiti njegovu pažnju. Koji je idealan dječji poklon? Dakako, sve ovisi o tome koliko vaše dijete ima godina, kojeg je spola i koji su njegovi interesi i mogućnosti. Dok će se netko zadovoljiti s lutkom, slikovnicom ili pak samo slatkišima, drugima je potrebno nešto više.

A što ako ste usto roditelj darovitog djeteta? U teoriji to zvuči super, imate pametno dijete, ‘malog znanstvenika’ kojeg sve zanima i koji je po mnogo čemu napredniji i znatiželjniji od svojih vršnjaka. U praksi to izgleda ovako: morate smisliti dovoljno dobar poklon za dijete kojem obična igračka nije dovoljna i čiji nivo kreativnosti treba nešto na višoj razini. Dakle, kako postići da se dijete ne izdovolji svojom igračkom za 10 minuta ili pak da riješi ‘misteriju’ poklona kraće nego što je vama trebalo da ga pronađete lutajući trgovinama. Da, darovita djeca su izazov i stoga treba dobro promisliti pri kupnji darova za ove ‘pametne glavice’.

Kako vi ne bi ‘razbijali glavu’, u suradnji sa Željkom Babić, osnivačicom ‘Fora radionica’ namijenjenih upravo darovitoj djeci, mi smo za vas osmislili top pet poklona, ovog puta isključivo za darovite djevojčice,  s kojima sigurno neće pogriješiti ako ih stavite pod bor.

Darovite djevojčice usmjerene su na inženjersku igru

„Čini se kako su klinci danas drugačiji; brži, usmjereniji ka kreiranju, isprobavanju i inženjerskoj igri. Valjda osjećaju ‘vibru’ svojega doba. Zato se kroz zadnjih par godina vrlo brzo razvijaju novi tipovi igračaka za neku vrstu ‘open ended play’ – odnosno, riječ je o igračkama-komponentama koje će malim istraživačima umjesto da im serviraju gotovu igračku omogućiti da realiziraju svoje izume.

Posebno je važan fenomen otvaranja tržišta i promišljanja kako djevojčice motivirati za tzv. STEM polja rada (Science Technology Engineering Math). Programiranje, inovatorstvo, dizajn, sve su to odlična zanimanja koja ženama pružaju relativno veliku fleksibilnost u ravnoteži posla i karijere. Zato je vrijeme da darujemo djevojčicama nešto što će razvijati njihove inženjerske kapacitete, interese i sposobnosti. Dajmo im da grade, dizajniraju i programiraju“, ispričala je Željka.

Top pet poklona za darovite djevojčice

1. Makedo

Makedo je set plastičnih čavlića, matica i pilica uz pomoć kojih dijete može spojiti karton, plastiku, reciklirane materijale i napraviti si kućicu, dvorac, kućicu za lutke, robota, ali i kolijevku za bebu… mogućnosti su neograničene, a posebno je zgodno to što je ovo igračka koja nije jednokratna i poslužit će u igri za cijelu obitelj.

Makedo

 

 

2. LittleBits

Druga apsolutno najbolja igračka nove generacije. Ono što su Legići bili za graditeljske i arhitektonske vještine, to su LIttleBits za elektroniku, bazu svijeta kojeg danas poznajemo. Malene LED-ice, motori, zvučnici, senzori, prekidači, servo-motori… spajaju se međusobno magnetima… i dječji izumi mogu svijetliti, kretati se, reagirati na mrak i svjetlost, na pokret, paliti se i gasiti. Svaka djevojčica zna što bi s takvim genijalnim setom za igru!

Napraviti recimo svog plišanca koji maše repom kad ga maziš, ili kojem svijetle oči kad je mrak… možda može napraviti i alarm na svojoj tajnoj škrinjici… Buduća dizajnerica u vašoj kćeri sigurno će se domisliti nevjerovatnim i zabavnim izumima. Zbrojite ženski osjećaj za lijepo i pristupačnu i jednostavnu tehniku i imate dobitnu kombinaciju!

littlebits

 

 

3. Roominate’s Dollhouse Kits

Za malo manje djevojčice, i za malo veći “girly” touch tu je Roominate’s Dollhouse Kits, set za izgradnju kućice za lutke,vlastitim, dizajnom, a također uz nešto elektronike i mehanike. Za buduće arhitektice, dizajnerice i graditeljice!

roominate

 

4. Goldie Blox

Goldie Blox je konstrukcijski set koji kroz priču potiče djevojčice da izgrade izume, i riješe tehničke poteškoće i tako spase princeze, osiguraju ‘happy end’ pričama i učine život boljim.

goldieblocks

5. Znanstvena slikovnica

Za male kemičarke postoji i domaća STEM edukativna igračka – Znanstvena slikovnica s kemijskim setom Fora radionica slikovnica sa setomVaša će kćer pedantno i predano eksperimentirati i uživati u pametnoj i kvalitetnoj igri.

stem

Bonus

Možete djetetu pokloniti i Skratch – programski jezik u kojem dijete vrlo lako nakon kratke obuke može naučiti programirati i kreirati svoje igrice, zabavne interaktivne kvizove, crtiće… najbolji dio Skratcha je – da je besplatan, a beskrajno je zabavan!  Djeca vuku kockice sa programskim naredbama i tako stvaraju programe. Skratch postoji i na hrvatskom. Ovo svakako treba naučiti djecu!

„Iako su sve te igračke fenomenalne, važne i potencijalno korisne, i dalje ostaje činjenica da je najbolja dječja igra ona u prirodi, gdje dijete razvija sve svoje sposobnosti, čula i vještine i to društvu veselih i radosnih odraslih ljudi koji uživaju u svojim životima, poslovima, karijerama i odnosima. Za kćeri je posebno važno da rastu uz majke koje slobodno i hrabro odabiru svoje karijere, grade svoje poslove, odnose i obitelji uz maksimum zdravlja, zadovoljstva i životne energije.

Pa stoga, poklonimo svojoj kćeri neku inženjersku igračku, ali i najbolju sebe u 2015-oj godini“, savjetovala je Željka.

Gost autor:  Željka Babić, foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -