Top trikovi recikliranja sadržaja za društvene mreže i blogove koji će vas spasiti

Vrijeme je vražji prijatelj i nema te poduzetnice koja se barem jednom dnevno ne hvata u koštac s izazovom zvanim time management. Šefica, majka, žena, supruga, sestra, prijateljica (…) samo su neke od uloga kojima se svakodnevno trebamo prilagoditi, želimo li voditi ispunjeni život. To, naravno, iziskuje puno vremena.

Kako mi žene volimo uvijek stavljati druge ispred sebe (mora da nam je to urođeno) – i djecu, i klijente – malo ili gotovo ništa vremena nam ne preostaje za administraciju i promociju onoga u čemu smo odlične – našega posla. Tako nam i profili društvenih mreža nisu ažurirani tjednima. No, kako se kaže, limar uvijek vozi najtruliji auto.

Reciklirani sadržaj je “as” iz rukava

Možda si ne možemo baš uvijek pomoći profi marketinškim trikovima, no kada je u pitanju vođenje profila društvenih mreža, imamo poprilično slobodne ruke. Što pod time mislim? Nije istina da na Facebooku baš uvijek moramo nastupati sa svježim i atraktivnim novostima. Umjesto toga, vodite se za svojom intuicijom (koju mi žene i te kako imamo) i reciklirajte već postojeći sadržaj koji je u prošlim vremenima kod publike odlično funkcionirao. Da, to je skroz u redu, naravno pod određenim uvjetima,

Što bi to konkretno značilo? Recimo da ste u istome razdoblju prošle godine objavile odličan članak koji vam je doveo stotinjak novih čitatelja na web stranicu, za sobom povukao mnoge komentare na Facebooku, ali i upite. Takav sadržaj je vaš “as”. Budući da trend čitanja članaka polako opada u korist vizualnih medija poput videa i infografika, zašto ne biste sadržaj tog istog članka pretočili baš u neki od spomenutih formi?

Video dobro prolazi i kod Facebook publike, što bi značilo dokazano povećava broj klikova, a strani stručnjaci (izvor: HubSpot) kažu kako će do 2019. godine preko 70% oglašavačkog sadržaja biti kreirano u formi videa.

Zavirite u tuđe dvorište

I dok vi razmišljate o videima i infografikama, nemojte zaboraviti zaviriti u dvorište vaše konkurencije. Znate kako se kaže – prijatelja držite kraj sebe, a neprijatelja još bliže. Važno je povremeno prolistati sadržaj konkurentnih web stranica jer tamo možete pronaći i pokupiti zanimljive ideje.

Možda vas neki dio pročitanog sadržaja potakne da osmislite slični sadržaj za svoju web stranicu ili spojite nekoliko tema u jednu. Naravno, prepisivanje gotovih rečenica nije poželjno, dapače kažnjivo je od strane zakona i struke, ali će i negativno djelovati na optimizaciju vaše stranice za web tražilice. Drugim riječima, Google vam neće dopustiti da se šepurite pri samom vrhu tražilice.

Recikliranje sadržaja ima i nekoliko zamki

Prepisivanje sadržaja je najveća zamka i zato smo je prethodno već spomenuli. A koje su ostale? Svakako pri recikliranju tuđeg sadržaja pripazite na ključne riječi. Ima li sadržaj sve ključne riječi koje želite spomenuti? Jer, ako nema, potrebno ih je dopisati.

Guranje ključnih riječi u naslove, podnaslove i na početke odlomaka pametni je ulog u optimizaciju, no nemojte pretjerivati jer ćete zvučati kao robot. Pripazite i na kontekst u kojem objavljujete reciklirani sadržaj. Na primjer, članak o održavanju materijala od kojih je izrađena zimska odjeća možda je bio najčitaniji prošle zime, no ako ga na proljeće pretočite u atraktivnu infografiku, ne znači da će sadržaj biti jednako uspješan. Jednostavno, nije pravi timing. Ne biste vjerovali koliko često tvrtke kod kreiranja sadržaja rade upravo ovakve početničke greške.

Naravno, alternativa recikliranju provjerenog sadržaja svakako je pisanje novog. Ako nemate vremena ili jednostavno niste vješti u tipkanju, obratite se stručnjacima koji će izraditi kvalitetan sadržaj umjesto vas.

Foto: Pixabay

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više