Dugo toplo ljeto počinje. Ovo su savjeti za vrhunac toplinskog vala

Dugo toplo ljeto počinje. U Dubrovniku je danas u 3 ujutro izmjereno više od 30 °C, u Splitu 27 °C, u Zagrebu 26 °C. A najgori dan prvog ovogodišnjeg toplinskog vala tek je pred nama – sutra će diljem Hrvatske temperature ići do 40 °C. Crveno upozorenje izdano je za širu karlovačku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, a ostatak zemlje označen je narančasto. Za sve vas koji ćete morati izaći iz stana ili kuće zbog posla ili iz nekog drugog razloga, donosimo savjete DHMZ-a uz koje ćemo lakše prebroditi nepodnošljivu vrućinu.

Izbjegnite vrućinu koliko god je moguće

Općenito, savjetuje se sklanjanje u najhladniju prostoriju stana ili kuće te provođenje minimalno dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, neka to bude u najhladnije doba dana, što je inače ujutro između 4 i 7 sati. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, a ako tada morate izaći, potražite hladovinu.

Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom, koje štite od štetnog UV zračenja. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.


Pročitajte više: Kad toplotni val zapeče – Kako si pomoći i kako dugoročno djelovati?


Tijelu je potrebno hlađenje

Boravak na suncu općenito bi trebalo izbjegavati između 10 i 17 sati. To pogotovo vrijedi za srčane bolesnike i bolesnike oboljele od šećerne bolesti, ali i djecu, trudnice i starije osobe. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Možete se i zamatati u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, pripremati kupke za noge…

Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine, ali ne naglo. Ako se pitate što marendati na poslu, sjetite se da je dobro izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama. Jedite češće male obroke.


Pročitajte više: Kako unatoč paklenim vrućinama izgledati svježe?


Rashladite svoj ured

Kao prvo, sobnu temperaturu danju je idealno držati ispod 32 °C, pogotovo ako imate kronične zdravstvene probleme. Ako u ured dolazite već tijekom ranih jutarnjih sati, dobro je podignuti rolete i otvoriti prozore kako bi ušao svjež zrak. Danju, odnosno čim se temperature počnu penjati, važno je smanjiti količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće.

Savjetuje se stavljanje zaslona, draperije i tendi na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce. Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno. Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

“Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem – kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 – 30 °C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 °C. Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj”, poručuju iz DHMZ-a.

Važno je napomenuti da će se toplinski val nastaviti do subote, a onda će uslijediti nevrijeme koje će temperature spustiti na nešto podnošljivije razine.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -