Kristina Kezele: 7 razloga zašto su žene bolje u transformaciji poslovanja

Kristina Kezele je menadžerica s dvadesetogodišnjim iskustvom u području telekomunikacija, a danas radi u Oradianu, startupu s globalnim djelovanjem. Nekoliko se puta kroz svoju bogatu karijeru susrela s zadatkom transformacije poslovanja pa nam je otkrila zašto misli da žene imaju bolju startnu poziciju u tom području.

Žene imaju bolji set karata u rukama

Svoje poslovno iskustvo Kristina Kezele prikupila je u 7 tvrtki i 3 zemlje, a u svima je bila potrebna – prilagodba. Reorganizacija, konsolidacija financijskih procesa i rebrending samo su neki od zadataka s kojima se susrela, a takva transformacija poslovanja posebno je zahtjevna za osobu na poziciji CFO-a. Financije su centralni dio svakog poslovanja, a CFO je onaj koji treba napraviti plan, biti čvrste ruke i odrediti prioritete te pratiti proces transformacije. On ili ona zapravo – sve vide.

„Transformira se bez žurbe i uz kontekst i razlog. Potrebno je prilagođavati planove i prepoznavati detalje, kao i ponašanje ljudi. Uz to, jako je bitna komunikacija i smirenost.“

Naime, transformacija poslovanja zapravo označava transformaciju – ljudi, a u tom segmentu žene imaju jaču startnu poziciju, kaže Kristina. Ovo su neke od prednosti!

1. Analitičnost

„Samo se oko gluposti nisam premišljala. Sve ostalo bila je duboka analiza“, priča i ističe kako žene sve oko sebe konstantno propitkuju. Takvo razmišljanje u transformaciji uvelike koristi. Taj vrtlog informacija u glavi dovodi do promišljene odluke.

2. Nemir

Kao i u prethodno navedenoj prednosti, potreba da se sve sagleda iz različitih konteksta pruža širu sliku.

„Muškarci su brzopletiji i skloniji su donošenju odluka bez previše razmišljanja.“

3. Tvrdoglavost

Kada žene nešto odluče, onda za to idu do kraja.

„Bolji smo egzekutori. Kada su žene uvjeren da nešto rade ispravno, za to su spremne raditi pod cijenu svoje karijere. Muškarci u ovom slučaju više razmišljaju o mogućim posljedicama na njihovu karijeru.“

4. Intuicija

Ženska snaga često se skriva u intuiciji koja rijetko kada prevari.

5. Multitasking

Ova stavka posebno je važna u transformaciji jer omogućuje upućenost u sve procese.

„Žene su kao hobotnice – sposobne istovremeno raditi više stvari. Imamo otvorene oči i uši i zato smo svjesnije svih rizika i mogućnosti.“

6. Empatija

Kao najbolji trenutak u svojoj bogatoj karijeri Kristina ističe kada joj je žena kojoj je jednom prilikom dala otkaz, zahvalila što je to učinila kao da je „njihova“.

„Sve što radite možete raditi na ispravan način i tako da ostanete dosljedni sebi.“

7. Komunikacija

Žene su u komunikaciji u svakom smislu bolje od muškaraca jer paze na detalje i važu svaku riječ koju izgovaraju. Njegovanje međuljudskih odnosa zato im dolazi prirodnije.

„Ovo nisu jedine prednosti koje pomažu u transformaciji, ali pomažu nam da radimo bolje i kvalitetnije“, zaključuje.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -