Trebaju li se žene iz IT industrije oblačiti kao muškarci?

Žene iz IT industrije susreću se s brojnim izazovima, budući da se tehnološki sektor još uvijek podrazumijeva “muškim” teritorijem. Između ostaloga, dovodi se u pitanje i to bi li se žene u IT-u morale oblačiti kao muškarci ili bi ipak trebale imati potpunu slobodu?

Tehnološki sektor još je uvijek radno okruženje u kojem dominiraju muškarci. Međutim, u tehnologiji je raznolikost presudna jer omogućuje tvrtkama stvaranje boljih i sigurnijih proizvoda. Mnoga dosad provedena istraživanja pokazala su da takve tvrtke imaju uspješnije rezultate, zapošljavaju bolje talente, imaju angažiranije zaposlenike i zadržavaju radnike bolje od tvrtki koje se ne fokusiraju na raznolikost. Unatoč tome, žene su i dalje relativno slabo zastupljene u IT sektoru.


Pročitajte više: Kako preživjeti kao žena u IT sektoru? Uz ovih 6 savjeta


Često se u pitanje dovodi i njihovo odijevanje na radnom mjestu. Uz klasični dress code koji je danas zakonski određen u gotovo svakoj većoj tvrtki, žene u IT industriji muči još jedno pitanje – bi li se trebale oblačiti sličnije svojim muškim kolegama ili je to nepotrebno?

Žene koje se šminkaju zarađuju više?

Nije nepoznanica da su žene više pod pritiskom zbog svog fizičkog izgleda od svojih muških kolega na poslu, bez obzira na to o kojoj se struci radilo. No jeste li znali da žene koje više vremena posvećuju uređivanju u pravilu zarađuju više? Američki sociolozi Jaclyn Wang i Anffew Penner u istraživanju provedenom 2016. godine došli su do tog otkrića. Njihova je studija otkrila da će lijepo uređena žena zarađivati i do 20 posto više od svojih kolegica koje toliko pažnje ne posvećuju fizičkom izgledu.

Žene koje su na čelnim pozicijama u tvrtkama uglavnom paze na svoj izgled jer, kako je navedeno u istraživanju, većina smatra da takvo ponašanje odaje stabilnu, organiziranu osobu koja zaslužuje povišicu. Međutim, kakva je situacija s odijevanjem? Igra li i to kakvu ulogu?

Žene u IT industriji moraju se više truditi

Nije novost da muškarci zarađuju više od žena, lakše napreduju na poslu te isto tako lakše dobivaju željenu poziciju u korporaciji gdje rade. Žene se trebaju truditi dvostruko više i biti dvostruko upornije kako bi dobile priliku konkurirati na tržištu, naročito kada je riječ o tehnološkom sektoru koji je još uvijek muško područje. Sa sličnim se problemom suočila Karin Lachmi, znanstvenica i danas vlasnica uspješne tvrtke koja se bavi tehnologijom i znanstvenim istraživanjem.

“Žene iz IT industrije susreću se s predrasudama. Kad sam tek počela raditi na svom prvom radnom mjestu stalno sam slušala komentare tipa “prezgodna si da bi bila znanstvenica”, “trebala bi biti model”… Osjećala sam se neugodno. Pokušala sam se oblačiti muževnije kako bi se uklopila u muško društvo. Nosila sam hlače, sakoe i kapute. Čak sam stavila i naočale da bih se osjećala manje privlačnom, iako sam imala savršen vid”, rekla je Karin za portal Women2.0.


Pročitajte više: 8 inspirativnih citata moćnih žena


“Mislila sam da se moram pretvarati da sam netko drugi, umanjiti svoju osobnost i inteligenciju. Pokušava sam biti što simpatičnija i ne reagirati na neuljudne komentare. Na neke sam se čak i nasmijala. Željela sam djelovati profesionalnije, pametnije, ozbiljnije i biti manje osjetljiva, ali isto tako ne pokazivati previše snage”, dodala je. Danas ima vlastitu tvrtku u kojoj se, kako kaže, ponaša i oblači kako želi.

“Dvadeset godina kasnije, u vlastitoj tvrtki koja se bavi tehnologijom, imam svoj glas i mogu proslaviti sve aspekte sebe kao žene, mame i poduzetnice. Odijevam se vrlo ženstveno, kao što se uklapa u moju osobnost i moje tijelo. Nosim haljine, suknje, pa čak i visoke potpetice. Umjesto da se ispričavam tko sam, to slavim i ponosim se onime što donosim na radno mjesto. Sebe i sve svoje kvalitete”, zaključuje znanstvenica.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -