Trebate li na prvom razgovoru za posao pitati koliku plaću možete očekivati?

Mlada žena iz Winnipega, glavnog grada kanadske pokrajine Manitobi, doživjela je nesvakidašnju situaciju. Njen razgovor za posao bio je otkazan zbog pitanja koliko će joj iznositi plaća za poziciju za koju se prijavila.

Ne bi se dobro uklopila jer nemaju iste prioritete

Njeno ime je Taylor Byrnes, a prijavila se za posao u SkipTheDishes, servis za dostavu hrane. Nakon prvog intervjua koji je prošao dobro, Byrnes je poslala e-mail s upitom koliko će biti plaćena po satu i hoće li dobivati i neke bonuse. HR managerica joj je na to odgovorila kako će drugi krug razgovora ipak biti otkazan.

„Vaša pitanja otkrivaju da vaši prioriteti nisu usklađeni s onima koje ima SkipTheDishes,“, poručila joj je i rekla kako ipak neće biti sljedećeg intervjua zakazanog za četvrtak.

 

U sljedećem joj je mailu objašnjeno kako možda nisu jasno iskomunicirali što traže od kandidata. Budući da se radi o startupu, traže kandidata koji će prihvatiti nove izazove i mogućnosti. Njima je najvažnija marljivost, motiviranost i ustrajnost, umjesto fokusiranja na naknadu i stoga se ne bi dobro uklopila, budući da je pitala za plaću tako rano.

Isprika nakon reakcija na društvenim mrežama

Na Twitteru je to izazvalo dosta reakcija, a nakon toga se oglasila i tvrtka SkipTheDishes uz poruku kako je e-mail poslan Byrnes bio pogrešan i kako ne predstavlja prave vrijednosti njihovog tima. Uz poruku je i screenshot novog e-maila u kojem joj se ispričavaju i pozivaju je da dođe na drugi krug razgovora.

Mi smo za mišljenje pitali i direktoricu ljudskih resursa u Kauflandu Gordanu Frgačić koja smatra da prekidanje intervjua zbog toga što je kandidat pitao za plaću govori više o samim ispitivačima, nego o kandidatu.

Ne postoji pravilo kada treba pitati za plaću, jer je svaki razgovor različit, tvrtke su različite, različita su i poslovna područja, a treba uzeti u obzir i o kojoj se poziciji radi, kakva je pregovaračka pozicija te radi li se o poslovima s nižim plaćama ili o rukovoditeljskim pozicijama, objasnila je.

„Poslodavci koji puta ne žele razgovarati o plaćama u prvom krugu razgovora iz vrlo jednostavnog razloga – ne žele podatke koji su im povjerljivi dijeliti s više kandidata nego što je potrebno, jer će ih veliki dio otpasti. No legitimno je pravo kandidata pitati za plaću i to ne bi trebao biti odlučujući kriterij pri odabiru kandidata. Kandidati najčešće već tijekom razgovora mogu procijeniti i naslutiti ‘kako poslodavac diše’ te se prilagoditi što se tiče pitanja o plaći i drugim benefitima.”

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Potpuno je legitimno upitati za naknadu za svoj rad, ne vidim čemu plaća treba biti tajna.
    Ako oni to objašnjavaju na način da plaća nije prioritet, kakva poruka se time može dati? Možda vam nećemo isplaćivati plaću jer nam to u ovom trenutku nije prioritet nego kupiti dvorac za vlasnika? :))) Iz njihove kasnije reakcije vidi se da je to bilo ishitreno.
    Meni osobno nikad nije bio problem (obzirom da cijenim svoje vrijeme provedeno u poslu) pitati za plaću 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -