4 načina kako osnažiti poslovni Instagram profil u 2019.

Utjecaj Instagrama posljednjih godina brzo je rastao, a danas je omiljena mreža mnogih. Osim što se naveliko koristi u privatne svrhe, Instagram ima veliku ulogu i u poslovnom svijetu, gdje kroz inteligentan algoritam tvrtkama nudi platformu za poslovno širenje.

Mnoštvo kreativnih kompanija i brendova natječe se za iste klijente i zato je sve teže uvjeriti publiku da stisne gumb „follow“. U nastavku donosimo nekoliko trikova koji će pomoći u osvajanju ciljane grupe i maksimalnom iskorištavanju dostupnog alata.

1. Održavajte snažnu i konzistentnu estetiku

Danas Instagram profil mora funkcionirati kao web stranica, posjetnica i virtualni izlog. Imate samo nekoliko sekundi da priopćite o čemu se radi i potaknete gledatelja da postane vaš pratitelj, ističe Entrepreneur. Jedan od najlakših načina da ostvarite dobar prvi dojam jest koherentna estetika profila.

Kroz proteklu godinu uvjerili smo se kako snažna lifestyle estetika određenih brendova može privući brojnu publiku. Takvi brendovi povrh održavanja dosljednog i kohezivnog feeda, kroz isticanje određenog načina života, privlače specifičan tip klijenata. To ponekad znači odmicanje od mainstreama te postavljanje novih trendova koje će ta mnogobrojna publika htjeti nastaviti.

trendovi na instagramu

Ako ove godine želite obnoviti svoju estetiku, razmislite o osobnosti i identitetu vlastitog branda. Nakon što shvatite što želite poručiti, isplanirajte objave i ne zaboravite svojoj publici osjećaj pripadnosti. Ipak, osim estetike, za brend je još uvijek najvažniji – sadržaj.

„Ne smije se zaboraviti ono najvažnije, a to je content. On je kralj i iznad je estetike. Mora biti kratak, informativan, inovativan, interaktivan, zabavan i edukativan. On bi trebao spojiti PR, marketing i prodaju bez da direktno navodi na kupnju“, naglašava Marija Knežević Gusić iz agencije Angelus komunikacije.

2. Pridružite se usponu vertikalnog videozapisa

S preko 400 milijuna svakodnevnih gledatelja Instagram Stories-a i lansiranjem IGTV-a, ne može se poreći da video sadržaj brzo preuzima glavnu ulogu.

Da biste saznali koji video sadržaj najbolje funkcionira za vašu ciljanu publiku pronađite teme najviše odgovaraju vašoj publici, odnosno koje su slike ili priče rezultirale najvećim angažmanom. Je li to fotografija proizvoda ili dio sadržaja koji je stvorio korisnik? Preuzmite smjer takvih postova koji su postigli ​​najbolji učinak.

trendovi na instagramu

Obratite posebnu pozornost i na vašu Instagram analitiku. Važan faktor je stopa zadržavanja publike na IGTV-u, koja će vam pokazati u kojem su trenutku gledatelji vašeg videozapisa odustali, a koliko ih je gledalo do samog kraja. Što više videozapisa objavite, lakše ćete prepoznati dužinu trajanja videozapisa koja angažira vašu publiku.

3. Prilagodite kampanje za aktivniju publiku

Da biste zaista povećali svoju prisutnost na Instagramu, započnite prilagođavati svoj profil i kampanje kako biste privukli kvalitetnije sljedbenike. Usredotočite se na svoju tržišnu nišu, potrebe svoje publike i način na koji možete bolje komunicirati.

Ima li vaš brend više različitih publika ili lokacija? Ako je odgovor da, stvorite podprofile velikog profila koji će biti namijenjen specifičnijem targetu i bolje im služiti. Primjerice, modni brendovi mogu izraditi izdvojene profile za žensku i mušku odjeću ili ako je tvrtka globalna, prilagoditi profile prema lokaciji. Na taj način isporučuje se relevantan sadržaj na konkretno mjesto.

trendovi na instagramu

Drugi način prilagodbe je suradnja s mikro-influencerima koji su predstavnici vašeg ciljanog kupca. Radi se o profilima koji imaju manje followera (ponekad i manje od 10 000), ali koji se i sami mogu pohvaliti odanim pratiteljima. Redovito partnerstvo s mikro-influencerima može rezultirati time da vaš brand dobije sljedbenike koji će biti jednako zainteresirani za vaš brand, zahvaljujući upravo tom odnosu i povjerenju koje imaju s vašim partnerima influencerima.

4. Napravite promotivne AR filtre

Najnoviji trend u Instagram marketingu je AR, odnosno “proširena stvarnost” kroz filtre. Jedan odličan primjer je streetwear brend Off-White, koji AR filtre koristi kako bi pokazao svoje proizvode. Tako je filter za sunčane naočale lansiran netom prije predstavljanja kolekcije na Fashion Weeku u Parizu, s kojim su korisnici Instagrama mogli „probati“ sunčane naočale iz nove kolekcije.

Facebook je trenutno u fazi testiranja očekivanog Spark AR Studija, koji će omogućiti samo ograničenom broju brendova da stvore prilagođene AR filtre. Ipak, govori se i o tome da će ova značajka uskoro možda biti dostupna i manjim brendovima. Vrijeme će pokazati!

Zaključno, nemojte „ispasti iz igre“ i zanemariti svaku sljedeću novu značajku koju će nuditi Instagram. Usvajanjem novih trendova i tehnika osigurat ćete up-to-date strategiju koja će imati bazu za stvaranje angažirane zajednice, što je krajnji cilj svakog brenda.

Foto: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više