Tri metode opuštanja nakon stresnog dana

Vjerojatno ste i sami primijetili da nam poslovi postaju sve zahtjevniji, tempo života sve brži, a radni dan sve duži. Stoga nije za čuditi što smo svi pod većim pritiskom i što tražimo bilo kakav učinkovit način opuštanja i „vraćanja u normalu“ nakon što se napokon pozdravimo s obvezama na poslu.

Tri metode opuštanja za “punjenje baterija”

Donosimo vam tri takve metode za opuštanje, pa možda pronađete nešto za sebe i svoju „razinu stresa“.

1. Svjesna meditacija

Svima nam je riječ meditacija dobro poznata i odmah u nama budi osjećaj smirenja. No, što se mora napraviti da bi se do toga i došlo?

„To je s jedne strane vrlo jednostavna, a s druge vrlo teška tehnika opuštanja. Jednostavna jer od nas ne zahtijeva ništa drugo nego da slijedimo svoj dah, da pustimo misli da idu svojim tokom i da što manje analiziramo. Teška je upravo zbog toga što je ljudski um preaktivan te nam katkada uspijeva uništiti i ono malo volje i motivacije ukoliko sami ne promijenimo stav – odnosno da mi kontroliramo um, a ne obratno“, objasnila nam je Sandra Šok, licencirana instruktorica ashtanga yoge koja je ovu tehniku učila od indijskog gurua te dodaje kako je bitno pronaći neku ugodnu i prozračnu prostoriju, punu svjetla i nedefiniranih mirisa, u kojoj ćete se bolje smjestiti ili opustiti. Cilj je što više doprijeti do sebe, a to ćemo učiniti jedino kada postanemo svjesni sebe, svoje jake volje i svojih želja.

„Za ovu vrstu meditacije se trebate opustiti, prekrižiti noge, spojiti dan s dlanom… što dulje meditirate, to dublje tonete u proces pročišćavanja. Moguće je da se nakon meditacije osjećate uspavano, ali i da budete u super pozitivnom raspoloženju i mislima. Jednako tako, možete se i tresti, plakati, osjećati na trenutak loše, ali iz dana u dan, zapravo stječete samopouzdanje i hrabrost za nove životne odluke“, istaknula je Sandra.

2. Bojanke za odrasle

Ovaj način opuštanja odnedavno je postao pravi hit i sve se više odraslih odlučuje povratiti svoj mir vraćanjem u aktivnosti iz djetinjstva. Zašto biste i vi trebali posegnuti za bojicama? Jer ćete se vratiti u sretne i bezbrižne trenutke svoje mladosti, opustiti se, zabaviti i biti kreativni.

Autorice ovih popularnih bojanki, Lisa Magano i Johanna Basford prilagodile su ih naravno „našem uzrastu“, pa su ilustracije složenije i kompliciranije. No, njihove bojanke nisu identične jer zapravo potiču drugačije reakcije u ljudima.

Lisa Magano autorica je bojanki s porukama – afirmacijskim, pozitivnim porukama koje uz bojanje jačaju snagu svijesti i djeluju antistresno. Inače je dokazano da bojenje, ne samo kod djece, već i kod odraslih, snizuje napetost i tjeskobu, stabilizira raspoloženje, povećava koncentraciju te zbog svojeg umirujućeg djelovanja može poslužiti i kao radnja koja nam pomaže zaspati.

Johanna Basford je pak ilustratorica koja svijet proučava kroz crteže, a sada je svojim talentom oduševila sve. Njezine bojanke ‘Tajni vrt’ i ‘Začarana šuma’ u ruke uzimaju svi koji se žele opustiti nakon napornog dana, podsjetiti se na sretne trenutke iz djetinjstva i uploviti u vlastitu zonu bez stresa. Od proljeća ove godine, bojanke su dostupne i u knjižarama diljem Hrvatske.

3. Tapkanje

Jeste li već čuli za tehniku „tapkanja“? Po pojašnjenje ove tehnike zaputili smo se Danijeli Medaković, certificiranoj “life coachici” i praktičarki metode tapkanja iz Inkubatora sreće. 

„Tapkanje, (poznatije kao Emotional Freedom Technique), kao što mu i samo ime govori je tehnika emocionalne slobode, a kako znamo da najprije trebamo otpustiti emocionalne blokade da bi bili relaksirani, tapkanje je prava metoda za to. Radi se o vrlo jednostavnoj metodi kojom u samo nekoliko minuta i uz nekoliko akupresurnih točaka na koje ‘tapkamo’ možemo otkloniti emocionalne i mentalne blokade, a samim time i sav stres koji nakupimo tijekom dana“, objasnila nam je Danijela.

Ova metoda nastala je u Americi te je posve prilagođena zapadnjačkom, ubrzanom načinu života. Rezultati tapkanja vidljivi su već za desetak minuta, zato je tapkanje idealna tehnika za moderne, zaposlene žene i zaposlene majke, koje žive brzim tempom, a žele se osjećati relaksirano i zadovoljno.

„Jednom kada ovladate tehnikom, moći ćete sami svakodnevno olakšavati sve situacije koje vam izazivaju bilo kakva negativna stanja. Tehnika je jednostavna i za učenje, dovoljan je jedan dan da se njome ovlada i da ju možete primjenjivati za sebe i svoje ukućane te živjeti životom bez stresa, napetosti i emocionalnih blokada“, istaknula je Danijela.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -