Tri mlade poljoprivrednice za koje trebate znati

Iako se prema posljednjim podacima Ministarstva poljoprivrede broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) u posljednje četiri godine smanjio gotovo za 24 tisuće, mi smo odlučili s vama podijeliti pozitivne priče o OPG-ovima na čijem su čelu mlade poljoprivrednice.

Uspješne mlade poljoprivrednice

Riječ je o mladim ženama koje su nastavile svoju obiteljsku tradiciju i prepoznale koje se poljoprivredne kulture isplati proizvoditi.

Nositeljica obiteljskog OPG-a

Prva od njih je Martina Hukavec, nositeljica poljoprivrednog gospodarstva Hukavec Martina.

Obitelj Hukavec dolazi iz sela Šašinovec kraj Sesveta, a bave se proizvodnjom buča, od kojih rade ulje, a prodaju i bučine koštice.

Od ulja u ponudi su čisto stopostotno bučino ulje, koje i najviše prodaju te miješano sa suncokretom. Bučine koštice nude s raznim okusima, od prženih slanih, neslanih, čokoladnih (s mliječnom, tamnom i bijelom čokoladom), a možete ih pronaći i u našem web shopu. Uz to, imaju i bučino brašno od kojeg rade kruh.

Ovaj OPG je osnovan 2011. godine, a Martina je nositeljica posljednje dvije godine. Uz to je i studentica 5. godine povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a aktivna je i u studentskim poslovima, pa tako radi i kao vodič u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Plan joj je nakon stažiranja raditi u struci te istovremeno ostati na čelu obiteljskog posla, kako bi proširili svoje tržište i izvan Hrvatske.

mlade poljoprivredniceFoto: Robert Anic/PIXSELL

Iako su u početku sadili grah, kukuruz i luk za vlastite potrebe, a kasnije i radi proboja na tržište, 2013. godine odlučili su posaditi bundeve golice i proizvoditi ulje. Prvo je to bilo probno na maloj površini zemlje, a dvije godine kasnije su odlučili s tim proizvodima izaći na hrvatsko tržište, rekla nam je Martina.

Martina je osobno inzistirala na čistom stopostotnom bučinom ulju, koje im je težište, jer je jako zdravo, a i naše društvo sve je više okrenuto domaćim zdravim proizvodima. Sama je radila i prvotne etikete na proizvodima.

Otkad je nositeljica OPG-a počeli su sudjelovati na sajmovima diljem Hrvatske. „Moja glavna zadaća je upravo rukovođenje cijelog OPG-a, ispunjavanje računa, prijavnica i marketing. Kreirala sam sama našu Facebook stranicu i ažurno je vodim“, kazala je Martina te za kraj rekla kako je u planu i preuređenje stare kuće u punionicu i kušaonicu.

Voditeljica zadruge

Kada govorimo o zdravom ulju, ne možemo izostaviti ni ono maslinovo, a upravo time se bavi naša druga poljoprivrednica. Njeno ime je Ljerka Vlahović, a upraviteljica je Poljoprivredne zadruge Postira na otoku Braču.

Kako piše Jutarnji list, Ljerka je završila Ekonomski fakultet u Splitu, a nakon toga vratila se na svoj rodni otok i preuzela zadrugu koja se bavi uzgojem maslina i agruma, ali koja je tada bila u teškim financijskih problemima. Budući da su se i njen otac i djed bavili poljoprivredom, Ljerka je dobro poznavala problematiku ovog posla.

mlade poljoprivredniceFoto: Screenshot

Nakon mnogih stručnjaka koji su tada pokušavali riješiti situaciju, tada 26-godišnjoj Ljerki to je uspjelo te je uspješno spojila svoju struku i obiteljsku poljoprivrednu tradiciju.

Iako nije nositeljica obiteljskog OPG-a,već poljoprivrednog gospodarstva unutar zadruge,  priznala je kako ju je poljoprivreda školovala i pomogla joj da dođe na ovu poziciju.

Njihova osnovna djelatnost je ulje, a nalazi se gotovo u svim maloprodajama u Hrvatskoj. Također, imaju i oznaku hrvatskog otočnog proizvoda pa tako sudjeluju i na njihovim sajmovima.

Želja im je okupiti zadrugare koji bi radili pod zajedničkom robnom markom „bračko maslinovo ulje“.

Nositeljica obiteljskog biznisa

Da poljoprivreda može biti ozbiljan biznis, pokazala je i sljedeća priča iz slavonskog sela Andrijaševaca. Mlada je poljoprivrednica Tatjana Barić preuzela obiteljski OPG te ga je proširila pokretanjem proizvodnje šparoga, što je prepoznato i od strane stručnog povjerenstva ovogodišnjeg natječaja. Naime, Tatjana je ušla među deset najboljih mladih poljoprivrednika u državi.

Kako je kazala za Glas Slavonije, na proizvodnju šparoga se odlučila jer se radi o zdravoj i dijetalnoj namirnici uz koju je moguće mijenjati prehrambene navike. Ove godine je bila i prva berba, a rezultati su i više nego odlični.

Iako od malena nije pokazivala želju da se želi baviti poljoprivredom, na iznenađenje roditelja, Tatjana je odlučila ostati u ovom obiteljskom biznisu, a čak se sa svoje struke tekstilnog tehničara prekvalificirala na fitofarmaceuta, a polagala je i razne druge tečajeve za svinjogojstvo i upravljanje mehanizacijom.

mlade poljoprivredniceFoto: Glas Slavonije

Kazala je kako jednostavno nije mogla dopustiti da sve ono što je obitelj stekla propadne. I danas ima veliku podršku obitelji, koja joj je iznimno bitna.

Na 140 hektara zemlje, osim šparoga, imaju i kukuruz, pšenicu, pivarski i stočni ječam, šećernu repu i soju, a u vrijeme sezone zapošljavaju i do 30-ak radnika.

Ukoliko se i vi odlučiti na neku poljoprivrednu kulturu, proučite prvo isplati li se ulagati u nju te provjerite možete li dobiti poticaje na nju.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...