Tri najopasnije igrice za djecu

Nasilje preko interneta ili tzv. cyberbullying javljaju se sve češće, osobito kod djece.

Ipak, djeci ne možete u potpunosti zabraniti korištenje Interneta, kao ni igranje računalnih igara jer one imaju brojnih prednosti. One razvijaju maštu, poboljšavaju koncentraciju i usredotočenost, potiču mišljenje, rješavanje problema, donošenja odluka, usklađuju osjetila i motoriku… One mogu poboljšati život, pa čak i pomoći u potrazi za poslom.

Nisu sve igre primjerene za svu djecu

No, valja pripaziti kakve igre igraju vaša djeca. Mnoge igre nisu primjerene za njih, jer potiču nasilje. Iako mnogi roditelji misle da takve igrice neće utjecati na ponašanje njihove djece, provedena su mnoga istraživanja koja pokazuju kako ona potiču njihovo agresivnije ponašanje, odnosno izloženost video igricama se reflektira na njihovu svakodnevnu dječju igru.

Najčešće igranje igrica započinje iz zabave i zbog viška slobodnog vremena, a zbog osjećaja ugode tijekom igranja, često postanu toliko zaokupljena da mogu zanemarivati i osnovne biološke potrebe (manje spavati, preskakati obroke i sl.). Također, sve manje vremena posvećuju obitelji i prijateljima.

Jednako kao i u filmovima ili crtićima, i nasilje u video igricama je ponekad upakirano na način da su prikazani prijateljski likovi, no sadržaj koji nude je nasilan. Često se upravo nasilje nagrađuje bodovima.

Proučite igre

Roditelji bi trebali voditi računa o tome kojoj dobnoj skupini je pojedina igra namijenjena. U tome vam mogu pomoći i PEGI oznake, koje označavaju dobne kategorije od 3 do 18 godina te navode za koga su koje igre primjerene. Proučite igre prije nego dijete izložite takvim sadržajima.

Mi smo izvojili tri opasne igrice koje vaša djeca ne bi smjela igrati, iako ih, naravno, postoji više.

1. Izazov plavog kita

Ono što nas je u posljednje vrijeme šokiralo, bila je ruska internetska igra „Izazov plavog kita“ koja potiče na samoubojstvo. Igra je podijeljena na 50 dana, a igrači svakog dana imaju jedan zadatak. Posljednjeg dana dobivaju izazov da počine samoubojstvo, a neki tinejdžeri su to, nažalost, i učinili.

Policija je počela istraživati taj slučaj, nakon nekoliko samoubojstva i pokušaja samoubojstva, a osobito kad je jedna mlada Ruskinja objavila fotografiju svoje ruke na kojoj je nožem urezan oblik kita uz poruku da je došao kraj. Prema pisanju Daily Maila, 130 tinejdžera je učinilo samoubojstvo zbog ove igrice, stoga su profesori u školama diljem Velike Britanije upozoravali djecu na opasnost te igre te im objasnili kako potražiti pomoć ukoliko im ona zatreba.

2. GTA igre

U „Grand Theft Auto“ seriji igara možete postati kriminalac, odnosno imati gangstersku karijeru. Također,  osim kršenja raznih zakona i korištenja droge, igre su i prepune ubojstva, a igra „GTA 5“ i seksa.

U spomenutoj igri igračima je omogućen seks s prostitutkama koje kasnije mogu pretuči ili ubiti, kako bi im vratili novac, stoga su djeca, odnosno tinejdžeri izloženi znatnoj količini nasilja, ali i seksualnih iskustava.

3. Call of Duty

Još jedna opasna za djecu je ratna igrica „Call of Duty“ u kojoj se radi o klasičnoj   „pucačini“. Velika Britanija je svojevremeno objavila kako ravnatelji nekih škola mogu roditelje koji dopuštaju djeci da igraju „Call of Duty“, ali i „GTA igre“, prijaviti policiji, ali i socijalnoj službi zbog zapostavljanja.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -