Tri poduzetnice iz Petrinje udružile svoje snage i pokrenule D.point, kreativnu agenciju za grafički i web dizajn te marketing

Maja Puškarić, Tanja Mosler i Biserka-Marija Vidnić „kliknule“ su na prvu. Nakon što su se sasvim slučajno srele na jednom projektu, odlučile su pokrenuti zajedničku firmu D.point, unajmile prostor i hrabro, s totalnom pozitivom, krenule u poduzetničke vode.

Danas iza sebe imaju puno uspješnih projekata, od kreiranja vizualnih identiteta, logotipa, oglasa, kampanja, kataloga do razvoja novih proizvoda i produkt dizajna. A od proljeća ove godine predaju marketing u raznim projektima koji uključuju edukacije poduzetnika.

Ovo je njihova priča:

Mali tim s velikim idejama

Maja Puškarić, majka troje djece i ponosna suvlasnica D.pointa iz Petrinje rekla nam je kako je na svom poslovnom putu prošla mnoge branše i radila razne poslove tražeći ono što je veseli i ispunjava.

„Marketing mi je uvijek zvučao WoW!  2010. godine sam napokon počela raditi u odjelu marketinga u Gavriloviću. Dinamika, kreativnost i uvijek novi izazovi potpuno su me osvojili i ja sam pronašla svoje mjesto pod suncem u – marketingu.“

A onda se susrela sa svojim sadašnjim partnericama, i nakon svega nekoliko mjeseci shvatile su da stvarno dobro funkcioniraju i zajedno pokrenule brand 20 deka ljubavi – personalizirani posteri.

Tanja Mosler i Biserka-Marija Vidnić su grafičke dizajnerice, koje su prije njihove „ere“ radile u dizajn studijima, marketinškim agencijama i tiskarama te stekle bogato i vrijedno iskustvo u dizajnu i raznim tehnologijama tiska.

„Silom prilika sve tri smo ostale bez posla i krenule, svaka za sebe, u poduzetništvo. Nakon nekoliko godina samostalnog poduzetništva, shvatile smo da isto razmišljamo i dijelimo iste vrijednosti te smo odlučile ujediniti snage i ponuditi tržištu kompletnu uslugu. Već nakon nekoliko mjeseci zajedničkog rada, shvatile smo da je puno lakše raditi u timu i zauzeti stav na tržištu“, rekle su nam.

Iako priznaju kako na početku nisu naišle na pozitivne komentare zbog zajedničkog pokretanja agencije, to ih nije obeshrabrilo. Bez obzira na rečenice ‘Partnerstvo nikad ne funkcionira!’, ‘Vidjet ćete kad dođe lova, sigurno ćete se posvađati!’, ‘Tri žene – mo’š mislit!’ i tome slično, one su ustrajale u svojoj ideji i danas uspješno vode tvrtku.

„Danas, nakon skoro tri godine, zaposlile smo još jednu članicu tima, povećale plaće i često govorimo kako nemamo posao – jer mi se na poslu igramo, odmaramo i uživamo u slobodi! Kada to možete još i naplatiti, pa nije li to san svakog čovjeka?“, ističu partnerice.

Privatno se ne druže kako ne bi narušile odnos

Mogu se pohvaliti i kako dijele iste životne i moralne vrijednosti. Ako i kad imaju različite stavove, uvažavaju se, jer nemaju velika ega. I ono ključno – sve dijele na tri jednaka dijela.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da iako se tako slažu, ne druže se privatno, obiteljski, jer smatraju kako bi im to moglo narušiti poslovni odnos. „Daleko od toga da si nismo prijateljice, i to često one najbolje, ali svaka od nas ima privatni život. Vjerujemo da je ovo sve gore navedeno ključ dobrog partnerstva u poslu“, priznale su nam.

Upravo zato mogu se pohvaliti da u D.pointu ne trebaju doznake za bolovanja, slobodne dane, prekovremene sati, kao ni evidencije dolazaka i odlazaka, kako ni za vlasnice, tako ni za članice tima. Kod njih vladaju povjerenje i iskrenost koji su jako bitni za poslovanje, i sve članice njihovog tima to znaju.

Fleksibilnost prema cijelom timu koji to cijeni

„Kada je bilo kojoj od nas potreban dan ili dio dana da nešto obavi ili bude s bolesnim djetetom, ostatak tima će preuzeti posao kako bi se ispoštovao rok prema klijentu. Ako netko treba slobodno jutro, može posao odraditi popodne ili navečer, ili obrnuto. Zaista nam je ta fleksibilnost važna, baš kako bismo mogle uspješno uskladiti poslovni i privatni život“, rekle su nam, a znak da je kod njih zdrava atmosfera je i činjenica da često dobivaju upite hoće li uskoro još zapošljavati.

No, i same priznaju kako im je kao majkama poduzetnicama ponekad teško uskladiti privatni i poslovni život, pa tako ima dana kad zapostave obitelj jer imaju veliki projekt koji moraju završiti, ali i dana kad im nedostaje kreativnosti.

„Postoje dani kada su nam glave prazne i imamo osjećaj da smo tupe i glupe za posao – pa odemo doma usisavati i čistiti kuću, raditi u vrtu ili skakati s klincima na trampolinu. Ako nas pitate, nema čarobne formule za usklađivanje privatnog i poslovnog života kod majki. Ono čega se mi držimo je radno vrijeme 8-16 od ponedjeljka do petka. Prekovremeni su zaista iznimka. To nekada znači i manji prihod, ali nama su naše obitelji na prvom mjestu.“

Osmislile prve bilježnice u Hrvatskoj za djecu s teškoćama u razvoju

Klijenti kreativne agencije D.point su zaista različiti – od malih i srednjih poduzetnika, velikih poduzetnika, gradskih poduzeća i lokalne zajednice, ustanova u kulturi, do inozemnih poduzeća i humanitarnih organizacija kojima često rade pro bono.

No, ono na što su izrazito ponosne su njihove Posebne bilježnice. Riječ je o bilježnicama za djecu s teškoćama u razvoju, kojih do prije dvije godine nije bilo na našem tržištu, a koje su danas dostupne u redovnom asortimanu u knjižarama diljem Hrvatske.

„Nastale su slučajno, iz moje osobne potrebe, a danas pomažu stotinama djece u Hrvatskoj i vjerujte, nema tog novca koji može zamijeniti osjećaj kada vam roditelj kaže: ‘Hvala vam što postojite!’“, s ponosom ističe Maja Puškarić.

Kao i mnoge druge, i one su se susrele s izazovima u svome poslovanju. Rekle su nam kako je za njih svaki projekt i svaki klijent novi izazov, a početni izazovi bili su kako posložiti poslovanje, kako reći ono što misliš bez da nekoga ne uvrijediš, u početku koju „financijsku“ rupu prije pokrpati i slično. No, prije godinu dana otkrile su edukacije i od tada rade puno na razvoju osobnih i poslovnih vještina.

Ono što ih motivira i pokreće je izazov, kreativnost, dinamika i osjećaj da mogu apsolutno SVE! A osim što žele da im prođu svi projekti koje su pisale, planovi za budućnost su im sljedeći:

„Želimo razvijati poduzetništvo u Petrinji, poticati mlade da se odvaže na plovidbu u poduzetničkim vodama, educirati ljude kako pokrenuti uspješan posao, kako razvijati proizvode i usluge, poboljšati poslovne rezultate. Osim toga, želimo ulagati i razvijati našu agenciju, a prvi korak je još jedna članica tima od listopada. Želimo zapošljavati mlade ljude i usmjeravati ih, učiti i stvarati pozitivno poslovno okruženje koje će biti dobar primjer kako u lokalnoj zajednici tako i u cijeloj Hrvatskoj“, zaključile su partnerice Maja, Tanja i Biserka.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Mlade “poduzetnice “čestitam
    Vam na kuraži,međusobnom
    uvažavanju i zdravom “egu!”
    Budite ponosne na sebe!
    Ankica Mrđenović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -