Tri situacije kad trebate dati otkaz čak i ako nemate rezervni plan

Dati otkaz bez rezervnog plana je veliki rizik. Nikad ne znate koliko ćete dugo biti bez posla, hoćete li pronaći nešto bolje i s boljom plaćom. Zbog toga mnogi prihvaćaju i posao koji ne vole, a glavni razlog su, naravno, financije – kako bi pokrili svoje životne troškove.

A jeste li razmišljali kako zapravo ostankom na poslu koji nije za vas, štetite svojoj karijeri,  a možete je čak i uništiti? O tome u svom članku govori i Priscilla Claman, predsjednica  korporacije Career Strategies.

Situacije kad ostanak ne bi trebao biti opcija

Naime, ponekad je potrebno napraviti rez i otići, bez obzira na sve, a radi se o sljedećim situacijama. Prva je kad shvatite da se radi nešto neetično ili ilegalno na poslu. To se na kraju krajeva može loše odraziti i na vas i na vašu reputaciju, stoga bi bilo bolje da date otkaz.

Sljedeća je situacija kad vaš posao negativno utječe na vaše zdravlje – bilo da se radi o prevelikom opsegu posla, burnoutu, lošim međuljudskim odnosima na poslu i neslaganjima sa šefom ili kolegama, ili pak o mobbingu. Osobito ako to počinje utjecati i na vaš život izvan posla i ne možete se opustiti.

Svakako bismo tome pridodali i neredovita primanja, kao jednu od situacija kada definitivno morate napustiti posao.

Kako otići?

Prije nego što napustite svoje radno mjesto, napravite plan i potrebne korake koje ćete učiniti prije, tijekom i nakon otkaza. Za početak, razmislite kako i kada ćete dati otkaz te se raspitajte kod odvjetnika ili u uredu ljudskih potencijala o vašim pravima i obavezama.

Vaše otkazno pismo neka bude kratko, jednostavno i jasno. Razloge vašeg otkaza niste dužni navoditi, ali ako želite u rečenici-dvije objasniti zašto odlazite, nemojte biti svadljivi i navoditi ime osobe zbog koje odlazite.

U otkaznom pismu bez obzira na razloge odlaska budite profesionalni, zahvalite na suradnji, šansama i znanjima te pismo predajte svom šefu. Nastojte da to bude odmah čim se odlučite za otkaz, da se vaš odlazak ne proširi unutar tvrtke prije nego što to podijelite s nadređenom osobom.

Prije vašeg odlaska zatražite i preporuke ljudi s kojima ste radili. Ukoliko to ne može biti vaš šef, pokušajte ih zatražiti od vaših kolega ili klijenata. Njima nikako nemojte pričati o vašim sumnjama ako one nisu dokazane.

Vaš rizik će se zasigurno prije ili kasnije isplatiti, a vi pronaći posao koji zaslužujete. A možda dobijete i neku poduzetničku ideju…

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -