Tri stvari na koje trebate obratiti pozornost kako bi vaši javni nastupi postali bolji

Mnogi ljudi, pa čak i profesionalci, osjećaju strah od javnog nastupa. On je zapravo među najvećim fobijama na svijetu, jer se ljudi ne žele osramotiti i ne žele da na vidjelo izađu njihovi nedostaci.

Kod žena se taj strah nešto češće javlja, a događa se da zbog toga počinju brzo pričati, disati plitko, koristiti poštapalice, izbjegavati kontakt očima…

Priprema za javni nastup

Javni nastup je vrlo važan, on vam može pomoći da pridobijete klijente ili partnere, ali i da ostavite dojam stručnjaka u određenom području. I može se naučiti.

Stoga je autor knjige “Reach: A New Strategy to Help You Step Outside Your Comfort Zone, Rise to the Challenge and Build Confidence” Andy Molinsky u videu za Inc.com objasnio kako svaka osoba može poraditi na sebi da njen javni govor postane što bolji.

Prema njemu, mora razmisliti o sljedećim stvarima:

1. Pogledajte savjet koji stoji iza tog savjeta

Često možete čuti savjet „Zamislite da je vaša publika bez odjeće“. Na taj način želi se govornika opustiti i pokazati mu da je i publika ranjiva kao i on. No, nekim ljudima samo zamišljanje gole publike ne stvara osjećaj ugode pa se i ne može baš opustiti.

Molinsky stoga savjetuje da ne slušate slijepo taj savjet, već da razmislite što zapravo stoji iza njega. Pokušajte pronaći način kako da se osjećate ugodno.

2. Nemojte oponašati Ted govore

Njihova predavanja su poznata po vrlo poučnim i inspirativnim pričama, a kustos Chris Anderson priznao je i kako ne postoji jedinstvena formula za pripremu tih nastupa, jer bi se tada mogao ostaviti dojam emotivnog manipulatora. Ipak povezuje ih to što se baziraju samo na jednoj ideji.

Takvi govori zapravo mogu druge ljude demotivirati. Morate biti svjesni kako obično iza toga stoje mjeseci pripreme i često se radi o stručnjacima koji nastoje inspirirati druge, uljepšati im dan ili im promijeniti način razmišljanja.

3. Usredotočite se na to kako ćete impresionirati sebe

Pitajte se zašto je taj govor važan vama, zašto uopće držite govor i kakvu poruku želite poslati. Ako ćete sami biti zadovoljni s onime što želite predstaviti drugima, i izvana će to izgledati sjajno.

Nakon što obratite pozornost na ove stvari, vaši će govori zasigurno postati bolji.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -