Ovo su novosti vezane uz troškove prehrane zaposlenika

Poslodavci, uz druge neoporezive naknade: naknada za radne rezultate, troškove prijevoza, božićnica, regres i druge., mogu isplatiti dodatak na plaći za troškove prehrane.

Od 01.01.2023. stupile su promjene u obračunu i načinu isplate naknade za troškove prehrane. Tako poslodavci paušalnu naknadu do godišnjeg iznosa od 796,34 eur/ 6.000,00 kn isplaćuju kao mjesečni dodatak na plaću. Navedeni iznos, poslodavci isplaćuju svakom djelatniku te isto nije potrebno pravdati vjerodostojnom dokumentacijom tj. dokazivati namjenski utrošena sredstva.

Prehrana za vrijeme radnog vremena

Ukoliko poslodavac ima uvjete i organizaciju rada takvu da zaposlenicima omogućava prehranu za vrijeme radnog vremena u vidu obroka, paušalni iznos naknade za troškove prehrane može iznositi i do 1.592,67 eur/12.000,00 kn godišnje po zaposleniku.

Iznos se pravda vjerodostojnom dokumentacijom (račun koji glasi na poslodavca), te troškovi prehrane moraju biti plaćeni isključivo bezgotovinskim tj. transakcijskim načinom plaćanja dobavljaču. Ovdje se otvara mogućnost poslodavcima, koji u svojim službenim prostorijama imaju uređene kuhinje i uvjete za pripremu hrane, da sami nabave namirnice za pripremanje obroka za svoje zaposlenike.

Pri tome trebamo voditi računa da kupljene namirnice budu plaćene isključivo bezgotovinski/transakcijski te da vrijednost nabavljenih namirnica ne prelazi navedeni paušalni iznos po djelatniku od 1.592,67 eur/ godišnje. Internim obračunom iskazuje se vrijednost obroka po zaposleniku.


Pročitajte više: Ovo su najznačajnije izmjene koje donosi novi Zakon o radu


Što s ugostiteljima?

Ukoliko je djelatnost poslodavca ugostiteljstvo i pripremanje hrane te poslodavac svojim zaposlenicima osigurava prehranu za vrijeme radnog vremena, nastale troškove će obračunati i prikazati internim obračunima. Poslodavci su u obvezi voditi evidenciju namirnica uzetih sa zaliha i utrošenih namjenski za pripremu obroka zaposlenika.

Članovi uprave društva, direktori, vlasnici ukoliko su i zaposlenici, imaju jednaka prava u vidu isplate neoporezive naknade i jednake uvjete za obračun troškova prehrane kao i ostali zaposlenici.

Budući da je naknada za troškove prehrane porezno priznati trošak/izdatak za poslodavca te za zaposlenika neoporezivi dodatak na plaću, poslodavac je u obvezi putem mjesečnih izvještaja o nastalim troškovima izvještavati nadležne institucije.

Autorica: Renata Lončarić, financijska savjetnica

Foto: Canva / Renata Lončarić LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -