Tržište deterdženata za rublje više nije orijentirano samo prema ženama

Ako se osvrnemo oko sebe, možemo vidjeti da se svijet u zadnjih 50-ak godina dosta promijenio. Ne samo tehnološki, već i u smislu rodne jednakosti. Od žena se nekad nije očekivalo da rade, bilo je to možda i društveno neprihvatljivo, a danas žene imaju mogućnost graditi karijeru isto kao muškarci. No, promjene se događaju i u domovima. Sve više muškaraca sudjeluje i u kućanskim poslovima, što je prije bilo rezervirano za žene.

Posebno tržište za muškarce

Mnoge su kompanije koje proizvode deterdžente i perilice rublja prepoznale tu rastuću ulogu muškaraca, ali su shvatile da je cijelo tržište deterdženta za pranje rublja, kao i perilica rublja, zapravo namijenjeno samo ženama.

Iako sudjeluju u kućanskim poslovima, uključujući i pranje odjeće, oni to rade na drugačiji način od žena. Primjerice, muškarci često ne sortiraju odjeću prije pranja, a mnogi će je pustiti da stoji te će je oprati tek kad im soba počinje zaudarati. Upravo su takva ponašanja, najviše specifična muškarcima, kompanije počele istraživati te i njima prilagođavati svoje proizvode.

Tako primjerice, Tide ima novi muževan miris, a Whirlpool je na svoju perilicu dodao novi ciklus pranja koji bi trebao spriječiti miješanje boja. Čak su počeli prilagođavati reklame za svoje proizvode, pa se Tide svojim kupcima više ne obraća isključivo u ženskom rodu.

Iako su još uvijek žene većinom zadužene za pranje odjeće, neki muškarci baš i nemaju previše izbora. Radi se naravno o samcima, koji nemaju s kime podijeliti kućanska zaduženja, pa sve poslove, među njima i pranje odjeće, sve moraju raditi sami.

Mike Eaton, osnovao je tvrtku Hero Clean, koja prodaje proizvode za čišćenje, uključujući i deterdžent za rublje napravljen za muškarce – mirisom i jačinom.

„Ne upotrebljavam ženske dezodoranse, šampone ili sapune, ali moram prati svoju odjeću s deterdžentom čija je formula razvijena i namijenjena ženama. I onda sam shvatio da postoji rupa na tržištu koju mogu iskoristiti“, rekao je Mike Eaton za The Wall Street Journal.

Na ideju za razvijanje muževnog mirisa deterdženta došli su i braća Frey, koji su razvili specifičan miris deterdženta na temelju najprodavanijih muških parfema, a koji je i dovoljno jak da ukloni najtvrdokornije mrlje. Kako bi ostvarili svoju ideju, pokrenuli su i kampanju na crowdfunding platformi Kickstarter.

deterdženata_za_rublje_1

Iako je istina da muškarci i žene peru odjeću drugačije, često zaboravljamo da navike u pranju odjeće u obiteljima ne određuje spol, nego najčešće djeca. Ni muškarci neće ostaviti rublje da dugo stoji u košari kada je dovoljan samo jedan dan da košara za prljavu odjeću bude puna do vrha.

U svakom slučaju, sigurno je da treba razviti više ovakvih proizvoda namijenjenih muškarcima. Ako već želimo rodnu ravnopravnost u kućanskim poslovima, treba ostvariti uvjete za to. Ako postoje različita mentorstva za razvijanje liderskih vještina za muškarce i žene, onda bi sigurno trebali postojati i različiti deterdženti za rublje.

Foto: 123rf, Kickstarter Frey, Hero Clean

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -