Turistička sezona 2023. podbacila? Naše članice tvrde: ‘Mi rupa nemamo’

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ostvareno više od 6,7 milijuna dolazaka i više od 27,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, odnosno rast od 4 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, navodi HTZ.

Lipanj podbacio ili oduševio?

“Uz odličan svibanj u kojem smo ostvarili rast od 30 posto u odnosu na lani te lipanj u kojem smo uspješno izjednačili lanjski rezultat, sada se nalazimo na početku srpnja i špice sezone tijekom koje će dnevne brojke turista kontinuirano rasti”, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. Istaknuo je da u posezoni očekuje rast turističkog prometa u odnosu na lani.

Gledano po županijama, dosad je najviše noćenja ostvareno u Istri. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija, na trećem je mjestu Kvarner, a zatim Zadarska, pa Dubrovačko-neretvanska. Dobro stoje i Šibensko-kninska te Ličko-senjska županija. U Zagrebu je ostvareno je 20% više noćenja više nego lani.

Istovremeno, sve su češći medijski natpisi da je turistička sezona 2023. potpuni fijasko. Lipanjski turistički podaci potvrđuju da rezervacije usporavaju, piše HRT. Direktor TZ Šibenik Dino Karađole kaže da će lipanjski podaci biti slabiji od pet do deset posto u odnosu na lani. Nakon odlične predsezone, turisti su, čini se, “povukli” kočnicu.


Pročitajte više: U Hrvatskoj vlada turizmofobija. Stručnjaci: trebamo održivi turizam


Turistička sezona 2023.: ‘Zadovoljni smo’

Kakvo je stanje, odlučili smo provjeriti i sami. No s druge strane gotovo pa muk. Dok jedni “off the record” govore da je sezona loša, rekordima se nije pohvalio nitko.

“Mi dosada nismo imali nikakvih rupa niti ih imamo na vidiku. Jako smo dobro popunjeni i zadovoljni smo sa sezonom. Uvijek postoji mogućnost da se neki termini otkažu, ali oni se i vrlo brzo popune”, kaže Dea Lerotić iz splitske Balature. Jedan je to od rijetkih konkretnih odgovora koje smo dobili.

Zadovoljna je i Dalida Jurčić-Marković koja nam se javlja s Kvarnera.

“Zadovoljna sam sa sezonom i nemam otkaza rezervacija. Inače uvijek u većem obujmu radim u predsezoni i postsezoni jer radim s grupama”, navodi.


Pročitajte više: Nina Marić svjetskim iskustvom hotele pretvara u mjesta rezervirana mjesecima unaprijed


Pomak prema održivom turizmu

Kvarner je na trećem mjestu po rezervacijama u prvih šest mjeseci 2023. godine, daleko ispred ruralnih sredina koje se zadnjih godina bude iz zimskog sna kad je u pitanju turizam. Korak je to prema održivom turizmu – turizmu koju ne bi bio masovan i u kojem ne bi govorili o turističkoj sezoni već godini, a posjetitelji bi putovali po cijeloj Hrvatskoj, ne samo po obali. To je ideja Zakona o turizmu koji bi ovog ljeta trebao u javnu raspravu.

„Naš strateški cilj je razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma, a kruna te reforme upravljanja novi je Zakon o turizmu kojim ćemo prvi put svim destinacijama omogućiti alate za razvoj održivog i konkurentnog turizma“, istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, stoji u priopćenju za medije HTZ-a.

U priopćenju navode da je, gledano prema destinacijama, najviše noćenja tijekom prvih šest mjeseci ostvareno u RovinjuDubrovnikuPorečuSplitu te Umagu. Najveći broj turista u prvih pola godine došao je iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Poljske te UK-a. Slično je stanje i u lipnju kad na šesto mjesto umjesto gostiju iz UK-a dolazi više onih iz Češke.

Foto: Canva / LinkedIn / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -