Personalizirane turističke ture otkrivaju tajne Dubrovnika

Vesna Lukić rođena je Dubrovčanka koja je ljubav prema rodnom gradu pretvorila u uspješnu poslovnu priču. Naime, osnovala je turističku agenciju Unique Collection koja turistima nudi sasvim posebno iskustvo.

Djetinjstvo u Dubrovniku kao baza za uspješan posao

Odrastajući u Dubrovniku u 60-im godinama prošlog stoljeća, Vesna je imala priliku iz prve ruke vidjeti i osjetiti razvoj masovnog turizma. Poticaj za ono čime se danas bavi pronašla je i u obitelji. Njena teta bila je uspješan turistički vodič i znala je puno o dubrovačkoj povijesti, poznavala je nekoliko svjetskih jezika te stalno putovala. Na taj način bila je savršen uzor djevojčici koja je već tada odlučila čime će se baviti.

Unique Collection tim sačinjavaju ljudi koji su, kao i Vesna, odrasli u Dubrovniku i tamo proveli djetinjstvo igrajući nogomet na ulicama Starog grada. Upravo zato Dubrovnik je njihov savršen „ured“. Odlučili su napraviti nešto drugačije i odmaknuti se od standardne ponude masovnog turizma.

Stvorili su individualne i personalizirane ture prema pojedinim željama klijenata. Jedinstvene aktivnosti pričaju posebnu i strastvenu priču domaćina, koja tako gostima nudi nešto izvan tipičnih vodiča i rezultata internetskih tražilica. Gostima su na raspolaganju svaki dan i cijeli dan, nazivajući se zbog toga njihovim „anđelima čuvarima“.

Pružaju kvalitetno turističko iskustvo koje odobrava i Airbnb

Vesna je nedavno postala ovlašteni Airbnb „local host“, odnosno domaćin.

Kako bi se ta potvrdila dobila potrebno je ispuniti Airbnb standarde kvalitete iskustva. To je primjerice gostoljubivost, što znači da su domaćini prijateljski nastrojeni prema strancima i posjetiteljima, a olakšavaju i ostvarivanje novih poznanstava.

„Radi se o pristupu sličnom onome kad vas rodbina posjeti pa se trudite oduševiti ih i približiti taj lokalni osjećaj“, za Guide Advisor otkrila je Vesna.

Domaćini također trebaju biti stručni te imati vještine i znanje u području povezanim s ponuđenim turističkim iskustvom. Sljedeći zahtjev odnosi se na „insajderski“ pristup, koji označava pružanje ekskluzivnih iskustava posjetiteljima. To može biti odlazak na manje poznato mjesto, upoznavanje lokalne zajednice ili degustacija hrane koja nije u standardnoj ponudi.

„Volim kada bez prethodne najave odvedem turiste na vidikovce s veličanstvenim pogledom, pa ostanu bez riječi u trenutku kad su se najmanje nadali“, navodi.

Ostali zahtjevi uključuju točnost, ekskluzivnost i odgovornost prema rezervacijama. Točnost se odnosi na pružanje potpunih i preciznih informacija o turama, dok ekskluzivnost označava da se na određene ture mogu prijaviti samo Airbnb gosti. Domaćini moraju poštivati sve rezervacije, čak i ako je prijavljena samo jedna osoba.

Dubrovnik iz drugog kuta

turističke ture

Unique Collection ture različitih su tema i sadržaja, pa tako možete saznati više o srednjovjekovnom Dubrovniku, razdoblju Domovinskog rata, gastronomiji, sportu ili jednostavno uživati u noćnoj posjeti Staroga grada.

Posebice zanimljiva tematska ruta je ona koji vodi mjestima na kojima se snimala iznimno popularna Game of Thrones, serija koja je zaludila svijet. Dokaz tome je i posjeta Randi Zuckerberg, sestre dobro poznatog osnivača Facebooka, koja je nedavno uživala u iskustvu Game of Thrones ture.

U njihovoj ponudi izdvaja se i tura pod nazivom “Walk the streets of Love”, koja priča o dubrovačkim ljubavima u doba Republike i danas, a završava posjetom novootvorenom Muzeju ljubavnih priča.

Skaline i centar Grada obavezna su turistička postaja

Život u Dubrovniku obilježen je stepenicama i zidinama, pa je upravo ta turistička ruta iznimno popularna. Ipak, s Vesnom i njenim timom to će iskustvo biti malo drugačije od uobičajenog.

Dvosatna tura započinje kod Vrata od Pila, glavnog ulaza u Stari grad, koja vode prema samom srcu grada. Iako je Stradun nešto posebno, postoji mnoštvo manjih ulica koje imaju zanimljive priče za ispričati. Zanima li vas kako uzbrdo prenijeti hladnjak preko 200 stepenica? Saznajte uz Unique Collection.

turističke ture

Nastavak donosi šetnju nekadašnjom hedonističkom ulicom Prijeko, pa sve do četvrti Karmen, najstarijeg dijela grada. Nakon pješačenja, tura završava osvježenjem i druženjem u lokalnom kafiću, gdje je za posjetitelje osigurano i piće.

Nije dovoljno samo poznavati činjenice

Dubrovnik je osim po svojoj ljepoti poznat i po velikim gužvama tijekom određenih sezona. Zato je, kaže Vesna, potrebno u takvim vremenima kontaktirati vodiča koji će čak i tada znati kako izbjeći veliku količinu ljudi, a istovremeno ponuditi nešto vrijedno.

„Dobar je vodič onaj koji vodi srcem. Vodič je onaj čiji će vas osmijeh dok priča o svom gradu podsjetiti na majčin osmijeh dok priča o svojoj djeci. Njihova strast prijeći će na vas i pružiti vam osjećaj pripadnosti“, ističe.

Unique Collection drugačija je turistička agencija koja posebnu pažnju posvećuju detaljima, a upravo oni natjerat će vas da se zaljubite u Dubrovnik.

Foto: privatna arhiva Vesne Lukić/ Instagram

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...