Hoće li turizam u 2021. biti kao i onaj 2019. godine? Prema posljednjim brojkama čini se da hoće!

Je li korona kriza za turizam u Hrvatskoj završila? Prema medijskim natpisima u Hrvatskoj je za vikend od 18. do 20. lipnja ušao rekordan broj stranaca, odnosno kao za isti datum 2019. godine. Možemo li se nadati povratku na staro? Hoće li turizam u 2021. godini ponovno procvati?

Turizam u 2021. godini

Službena stranica Hrvatske turističke zajednice ima odlične vijesti posljednjih dana koje nas navode na zaključak da će turistička sezona ovoga ljeta biti odlična. Naime, hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines od početka srpnja najavljuje značajno povećanje tjednih operacija na gotovo svim međunarodnim linijama.


Pročitajte više: Hoće li procijepljenost utjecati na turističku sezonu i što možemo očekivati od 2021. godine?


Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom pretposljednjeg vikenda u lipnju, ujedno i produljenog vikenda, od petka, 18. lipnja do srijede, 23. lipnja 2021. godine, ostvareno 330.000 dolazaka i 1,6 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, a domaći 335.000 noćenja.

Od početka godine do danas u Hrvatskoj je ostvareno 2 milijuna dolazaka te 8,4 milijuna noćenja turista, odnosno ostvaren je rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj (475 tisuća), Primorsko-goranskoj (322 tisuća), Splitsko-dalmatinskoj (258.000), Zadarskoj (233.000) i Šibensko-kninskoj županiji (105.000). Gledajući prema destinacijama najviše noćenja tijekom proteklog vikenda ostvareno je u Rovinju (85 tisuća), Poreču (54 tisuća) i Viru (47 tisuća). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima te hotelima. 

„Potražnja za Hrvatskom kao odgovornom turističkom destinacijom kontinuirano raste, čemu te je od početka lipnja dnevni broj turista porastao za oko 200.000, a samo tijekom ovog produženog vikenda u Hrvatsku je došlo 330.000 novih turista. Dobra epidemiološka situacija ostaje ključna i u mjesecima pred nama stoga pozivam sve turističke djelatnike, turiste i sve naše sugrađane da se nastave pridržavati epidemioloških mjera. Samo tako možemo zadržati status sigurne destinacije te doprinijeti što boljoj sezoni jer siguran turizam je uspješan turizam“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Traže se slobodni smještajni objekti kojih je sve manje!

Ankica Ćaleta, vlasnica tvrtke MyLuxoria i agencije za usluge savjetovanje Obiteljski smještaj – Centar za razvoj obiteljskog smještaja, komentirala nam je pozitivna promjene u turističkom sektoru.

“Brojke su sigurno točne, što se vidi prema gužvi na cestama, plažama i gradskim ulicama. Traže se slobodni smještajni objekti kojih je sve manje. Gosti su čak spremni i na promjenu datuma godišnjeg odmora samo da bi rezervirali željeni smještaj. Željni su odmora, procijepljeni i nadamo se da će ljeto u Hrvatskoj proći bez COVID žarišta i da nas neće zadesiti scenarij 2020. s crvenom listom i naglim političkim odlukama. Vjerujemo u to i ne smijemo misliti drugačije”, opisala je trenutno situaciju Ankica.

U prilog tome da se tržište oporavlja ide i činjenica da trenutno 13% ukupnih rezervacija u agenciji My Luxoria čine rezervacije za sezonu 2022. godine. “Vlasnici najkvalitetnijih smještajnih objekata u privatnom smještaju su 100% popunjeni. Samo neki smještajni objekti još nisu dostigli željenu popunjenost među kućama za odmor, međutim posljednjih tjedana je tolika potražnja da se svaka rupa u kalendaru brzo popuni.”


Pročitajte više: Guest experience: Kako kreirati nezaboravno iskustvo u turizmu i dobiti vjerne goste?


Posebno je velika potražnja za kolovoz i rujan, a Ankica u svojoj agenciji ne može odgovoriti na sve zahtjeve jer su smještajni objekti u kolovozu u rujnu puni.

“Rješenje za goste pronalazimo u novim smještajnim objektima, koji su upravo izašli na tržište pa im je kalendar prazan. Možemo se pohvaliti s podacima da takve objekte popunimo već unutar 72 h od objave”, ponosna je rekla Ankica, istaknuvši time da će ova turistička sezona biti izuzetno dobra te da postoji potencijal da se vratimo na ‘staro’.


Pročitajte više: Koje vrste turizma su otporne ove sezone, a dosad su bile iskorištene?


Najbolje su popunjeni najluksuzniji objekti

Gosti traže privatnost, luksuz, prirodu i visoki standard, stoga ne čudi činjenica da su najbolje popunjeni oni najluksuzniji objekti, kuće za odmor te privatni smještaj u zaleđu.

“Zanimljivo je da ovu godinu 44% putnika (prema službenim podacima agencije My Luxoria) dolazi na odmor s kućnim ljubimcima, dok je taj postotak u prethodnim godinama bio manji, oko 25%. Upravo zbog te činjenice mnogi smještajni objekti ovu godinu su postali “pet friendly” iako prije nisu bili”, rekla nam je Ankica kojoj gosti najčešće dolaze iz Njemačke, Austrije, Poljske, Švicarske, Slovačke, Mađarske i nešto manje iz drugih europskih zemalja.

Foto: Canva, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. U što se ova drzava prometnula u iznajmljivače i inspektore. Jedni se muče da prežive a drugi ih kažnjavaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -