Danijela Faraguna: U turizmu sitnice čine veliku razliku

Danijela Faraguna je oduvijek gajila strast prema turizmu, i kada je osjetila zasićenje na svom stalnom poslu, odlučila je krenuti u poduzetničke vode. Osnovala je svoju turističku agenciju, a evo kako je tekao njezin poduzetnički put i s kojim izazovima se svakodnevno susreće.

Danijela je pokazala interes za turizam još u srednjoj školi, kada je radila kao konobarica. Međutim, shvatila je da taj put nije za nju. Neko vrijeme živjela je u Moskvi, gdje joj je jednog dana za oko zapeo autobus pun ruskih turista. Nazvala je agenciju Solen, čiji broj je pisao na autobusu, i prijavila se za posao.

Edukacije su joj dale vjetar u leđa

U početku nije dobila dobru povratnu informaciju, no nije odustala, što se pokazalo ispravnom odlukom. Uskoro su joj se ipak javili i Danijela je počela svoju karijeru kao turistički pratitelj za ruske turiste. Vrlo rano je prepoznala važnost edukacije, te je položila ispit za turističkog pratitelja i turističkog vodiča. Odlučila je i dodatno proširiti svoje obrazovanje. Upisala je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te edukaciju za Internet marketing na Algebri, gdje je završila tečaj za web dizajn i programiranje.

Sve je to dalo vjetar u leđa ovoj svestranoj poduzetnici. Nakon nekog vremena osjetila je zasićenje na poslu i krenula u poduzetništvo. U to vrijeme radila je u turističkom mini kompleksu u Fažani, gdje je bila zadužena za kompletno poslovanje te firme. No, u toj firmi nije imala mjesta za napredak, ni financijski ni u karijeri.

“U jednom trenutku sam dosegnula svoj vrhunac i odlučila da mogu početi sve to raditi za sebe.”

Prvo je s kolegom otvorila turističku agenciju Trans Vita d.o.o., ali nakon nekog vremena je odlučila krenuti samostalno. Prošle godine je otvorila Deo Volente d.o.o, a misao vodilja bila joj je bazirati se na kvaliteti, a ne kvantiteti.  Njezina agencija bavi se poslovnim savjetovanjem, edukacijama, turističkim najmom luksuznih objekata, usmjeravanjem poslovanja, izradom poslovnih studija, te pisanjem EU projekata.

„Smatram da je najbolje ulaganje – ulaganje u sebe. Svaki put kada mi je trebalo nešto novo, rekla sam, mogu ja to i sama, pa sam se odlučila educirati”, ističe ova poduzetnica.

Povezano: Što sam naučila u svojih 10 godina poduzetništva

Izazovi je nisu pokolebali

Danijela također osjeća pozitivne i negativne strane poduzetništva, a jedna od njih su i veliki nameti s kojima se susreće. Ali to je nikad nije pokolebalo u ostvarenju snova.

U poduzetništvu ima rizika, ali Danijela naglašava da je pozitivna strana svakako otvorenost tržišta.

„Mislim da svatko može naći klijente na internetu. Internet je čudesna stvar, po meni je to najlakši dio posla, pronaći klijente. Kasnije je teško jer se morate boriti s našom birokracijom”, kaže.

Do prvih klijenta je došla preporukom, i odmah je osjetila da će joj posao krenuti.

Danijela Faraguna osmislila je I aplikaciju, odnosno edukaciju za iznajmljivače pod nazivom Booking Monster Croatia. Aplikacija je nastala kako bi svima olakšala da postignu što efikasniju prodaju i što bolju popunjenost. Planira napraviti još jednu aplikaciju koja će pomoći iznajmljivačima u njihovom poslovanju.

Dobar marketing zlata vrijedi

U posljednjih godinu dana, otkad je otvorila agenciju, veliku pozornost daje marketingu i oglašavanju te popunjavanju smještajnih objekata, u čemu joj uvelike pomažu njezine brojne edukacije.

“Ako želim zadržati klijenta, moram imati kvalitetnu web stranicu, koja će zadržati korisnika, I trebam znati platiti reklamu koja će na ispravan način doći do ciljanog tržišta.”

U turizmu je velika konkurencija, a Danijela se ističe time što svoje iznajmljivače ne obvezuje ničim osim javljanjem rezervacija. Osim toga, i cjenovno su konkurentni.

Danijela ističe da je danas digitalni marketing iznimno važan za privlačenje klijenata. Ona ima dvije vrste klijenata, iznajmljivače i osobe koje borave u smještajnom kapacitetu. Vrlo je važna i kvaliteta objekta.

„Ne može osoba koja nije uložila godinama u svoj objekt i dalje imati npr. četiri zvjezdice, treba postojati kvalitetnija kategorizacija. To bi trebalo regulirati Ministarstvo turizma, a koliko vidim, na tome se i radi.”

Povezano: Hrvatska turistička statistika sve više pada, a naše članice rješenje vide u strateškom razvoju autentične ponude

Nisu svi osjetili „srpanjsku rupu“

Ove godine svi govore o srpanjskoj rupi.

“Situacija je lošija nego prošle godine, ali prošle godine je peti mjesec bio fantastičan, a u šestom je bila rupa, tako da vam to dođe sve na isto. Sigurno su podbacili apartmani, ali to je i zato sto mnogi od njih ne ulažu u digitalni marketing. Ali mislim da kuće za odmor nisu znatno osjetile srpanjsku rupu”, kaže Danijela.

Ova uspješna poduzetnica svojim posjetiteljima nudi kuću za odmor u kojoj mogu uživati u miru i tisinu, daleko od gradske vreve. Kaže kako njezini klijenti cijene intimu, lijep interijer, dovoljno parkirnih mjesta I slično. Najčešći gosti su joj Englezi, Finci, Nijemci, a Talijana ima sve manje.

Suprug joj je velika podrška

Danijela uspješno balansira između privatnog i poslovnog. U suprugu je pronašla veliku podršku i razumijevanje za svoj posao te kaže kako joj zbog toga još lakše kovati planove za budućnost.

I dalje joj je zadovoljstvo klijenta na prvom mjestu, a edukacije kao i do sada neće zapostaviti, jer vjeruje da je to važno u razvijanju branda.

Smatra kako se treba turistima ponuditi više od mora i sunca, jer svoj novac doslovno nemaju gdje potrošiti. Ono što je svakako pozitivno u Hrvatskoj je stopa kriminaliteta u državi, jer se ljudi koji dođu još uvijek kod nas osjećaju sigurno.

Povezano: Znanstvenica Marinela Dropulić Ružić smatra da se spas hrvatskog turizma krije u radu s djecom

Sitnice koje čine razliku

Svi njezini objekti se najčešće popune već tijekom zime, pa u ljetno vrijeme nema problema s iznamljivanjem.

“Goste dočekujem s bocom vina, rakije, zbog čega se osjećaju dobrodošlo“, otkriva Danijela koje sitnice mogu učiniti razliku. 

Što bi savjetovala svima koji se bave ovim poslom?

“To je posao od 24 sata, i to je nesto što čovjek mora voljeti. Susretnete svakavih ljudi, i morate znati raditi s ljudima, biti im prijatelj i psiholog, kako bi oni izašli zadovoljni, i kako bi vi napravili posao kako spada. Ako nemate visoki prag tolerancije i ne volite rad s ljudima, turizam nije za vas. Ako to imate u sebi, onda ste na pravom putu”, ističe Danijela.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -