Turski predsjednik Erdogan ratuje sa ženama

Nakon što je stranka aktualnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa  Erdogana dala novi prijedlog zakona prema kojem bi se legaliziralo silovanje djevojčica mlađih od 15 godina, na trgovima većih gradova – Istanbulu, Ankari, Izmiru i Trabzonu prošle su se subote održali prosvjedi.

Silovanje djevojčica moglo bi biti legalno

Prema ovom prijedlogu zakona Stranke pravde i razvoja (AKP), na silovatelje se ne bi gledalo kao na zločince ukoliko bi nakon silovanja oženili žrtve. Tisuće prosvjednika poručilo je kako silovanje nikako ne može biti opravdano te su skandirali neka miču ruke s njihovih tijela.

„Ako dopustim da se to dogodi mojoj kćeri i ako sve majke u ovoj zemlji dopuste da se to dogodi njihovim kćerima, to znači da nismo majke“, rekla je jedna od prosvjednica za BBC.

silovanje djevojčica

Vladajuća stranka koja ima većinu u Parlamentu (od 550 mjesta drži 317) smatra kako će zakon pomoći u rješavanju pravnih izazova uzrokovanih rasprostranjenim dječjim brakovima u zemlji, no kritičari im odgovaraju kako zapravo zakon legitimira silovanje.

Osim što će tisuće silovatelja biti pomilovano, ovo se može shvatiti i kao poziv, da siluju što više mladih djevojaka. Prosvjednike su podržali opozicija, poznate osobe pa čak i udruga čija je potpredsjednica Erdoganova kćer.

Ovaj prijedlog zakona odnosio bi se na slučajeve između 2005. i 16. studenog 2016. godine. U Turskoj se u brakove može legalno ući s 18 godina, no rašireni su dječji brakovi, posebice na jugoistoku zemlje.

UN-ov Dječji fond je duboko zabrinut zbog ovog prijedloga zakona, prenosi Independent. Svako nasilje nad djecom je zločin i ne može se nikako opravdati, a osobito ne brakom.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više