TutoTod – prijateljice, partnerice i serijske poduzetnice

O Antoniji Horak i Petri Klasić već smo pisali u sklopu Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP). Tamo su dospjele razvijajući svoju TutoTod aplikaciju namijenjenu roditeljima djece od jedne do pet godina koja usmjerava roditelje kako se kreativno igrati i ispuniti vrijeme svojoj djeci.

No, njihov životni put nas je veoma inspirirao, pogotovo jer se Antonija u ZIP uključila u visokom stupnju trudnoće i rodila usred cijelog projekta. No, to nju i njenu suradnicu Petru, odgajateljicu u dječjem vrtiću nije omelo da nastave s radom. Jednostavno nam dođe da se zapitamo, gdje im je kraj i otkuda im snaga za sve što postižu iz dana u dan?

TutoTod: Biti poduzetnik znači ne imati slobodno vrijeme

„Nije nam lako posložiti privatne i poslovne obaveze. Ali nitko nije niti rekao da će biti lako. Vjerujemo u TutoTod i znamo da radimo korisnu stvar koja će pomoći roditeljima i djeci u cijelom svijetu. Volimo ono što radimo, pa automatski to ne doživljavamo kao posao. To je za nas puno više od posla“, kazala je Antonija, majka sada već dvoje djece, četverogodišnje djevojčice i tek rođenog dječaka.

No, kako njena tek rođena beba prihvaća ove mnogobrojne obaveze i kako Antonija nalazi vremena za sve? Uz dobru organizaciju i pomoć sa svih strana, odgovara ona.

„Moj mali sin za sad ima jako puno razumijevanja za svoju zaposlenu mamu. S obzirom da je još stvarno mali, većinom jede i spava, što meni daje prostora za rad. Vidjet ćemo kako će ići dalje, vrlo je teško planirati u ovoj situaciji, ali nekako ne sumnjam da će sve ispasti super. Srećom, na raspolaganju imamo obje bake, djedove, moje prijateljice… nekako ćemo se snaći ako zagusti“, optimistična je Antonija.

Petrine obiteljske obaveze također trpe, ali u svemu se slaže s Antonijom. TutoTod im je više od samog posla, postao je sastavni dio njihovih života.

„Obiteljski i privatni život gotovo uvijek trpe zbog privatnog biznisa. Biti poduzetnik znači ne imati radno vrijeme. Uz ZIP koji nas sad dosta zaokuplja, ja imam i stalan posao u vrtiću, usto dvoje djece koja zahtijevaju svoje vrijeme i TutoTod projekt. U sve to treba uložiti puno vremena i snage kako bi uspjelo“, ispričala je Petra.

Osim njih dvije, na razvijanju TutoToda radi i Antonijin suprug Tomislav.

„Tomislav  nam je dizajner aplikacije, logotipa i svih ostalih grafičkih rješenja. Osim toga, služi i kao  svojevrsni tech adviser. Developera, nažalost, nemamo u timu, ali za sada jako lijepo surađujemo s Neuralabom“, dodala je Antonija.

S obzirom da nam je sad jasno kako se radi o čitavoj poduzetničkoj obitelji, Antonija objašnjava kako njihov životni tempo funkcionira:

„Kod nas doma to izgleda otprilike ovako: dok moj suprug kupa jedno dijete, ja uspavljujem drugo. Kad oni završe, uspavljujem ovo prvo, a on radi na kompjuteru. Nakon toga i ja mu se pridružujem, a odlazimo spavati najčešće kad se maleni probudi za prvo hranjenje. Preko dana je suprug na poslu, a ja radim kod kuće u intervalima dok beba spava. Obaveze u ZIPu ne zahtijevaju uvijek srećom i moju fizičku prisutnost, tako da puno stvari mogu obaviti od doma“, objasnila je Antonija. Ali nije samo ZIP taj koji diktira tempo, napominje. Ako želite uspjeti, morate biti jako aktivni. Posjećivati konferencije, pojavljivati se u medijima. Sve je stvar organizacije i volje. „Nekome će ovo možda zvučati suludo, ali meni je normalno. To je moj život“, kazala je.

No, kako ne biste pomislili da su ove dvije uspješne mlade žene samo „pale“ u poslovni svijet i inkubator poduzetništva “iz vedrog neba“, treba znati da Antonija već ima dugogodišnje poduzetničko iskustvo, a upoznavanje s Petrom prije mnogo godina bio je određeni „klik“, pa se sve samo nadopunilo i počelo razvijati i voditi u zajedničke projekte.

„Nas dvije smo se upoznale preko zajedničke prijateljice prije 16 godina i od onda smo nerazdvojne. Zajedno smo prošle svašta, od puberteta, faksa i prvih ljubavi, do osamostaljivanja, braka, rođenja vlastite djece. A trenutno i radimo zajedno, već treći put“, rekla nam je Petra.

Od kreativnih radionica do iPad aplikacije

Antonija je pak u svoj prvi poduzetnički pothvat krenula kada je imala samo 20 godina Otvorila je trgovinu s odjećom, obućom i kozmetikom za djevojčice brenda Barbie. Nekoliko godina kasnije, sa svojim suprugom pokrenula je dizajn studio „Jedan šest“. Nakon toga uslijedili su „Mali kreativci“ u suradnji s Petrom, a sad  zajedno razvijaju i TutoTod.

Mali kreativci, edukativno-kreativne radionice za djecu, još su jedan njihov uspješan poduzetnički projekt, kojeg su djevojke naposljetku – prodale.

Zanimalo nas je o čemu se tu radilo i kako su došle na ideju pokretanja te vrste posla.

„Ideja o pokretanju Malih kreativaca kuhala se godinama. Petra je po struci odgojiteljica i radi preko osam godina u vrtiću. Jako je predana svom poslu i zna koliko je važno poticati kreativnost kod djece od najranije dobi. U Zagrebu postoji već nekoliko programa namijenjenih maloj djeci od jedne do pet godina, ali ti programi su većinom usmjereni na sport, glazbu i jezike, dok ovakvih sadržaja koji razvijaju kreativno izražavanje, vježbanje fine motorike i koncentracije nedostaje“, započela je Antonija.

TutoTod

„Pretpostavljamo da je to zato što nije lako raditi s tako malom djecom koja se tek počinju odvajati od roditelja i čija koncentracija vrlo kratko traje. Puno je lakše raditi s djecom koja su starija od pet godina, ali upravo je period od prve do pete godine djetetova života najpogodniji za start“, nadopunila je Petra.

Njihova radionica se nalazila u Ilici 52, u samom centru Zagreba. Grupe su bile raspoređene po dobi djece: od 2-4, 4-6 i 6-8 godina, a oni najmanji, od 1-2 godine su radili skupa s roditeljima. Djeca su dolazila jednom tjedno na radionice koje su trajale 60 minuta. Na svakoj radionici izradili su neku igračku, ukras, instrument, izveli kakav pokus i slično. Svoje radove ponosno su nosili kući. Program je bio osmišljen unaprijed za cijelu pedagošku godinu i radionice se nisu ponavljale. U rujnu bi počele likovne radionice, u studenom se nastavljalo s glazbenim, pa dramskim, istraživačkim, a sve bi završilo s mini projektom. Sve radionice su u svojoj srži bile likovne, ali tematski su se razlikovale.

Zašto su se na kraju „zasitile“ Malih kreativaca i krenule dalje? Jednostavno su došle druge obaveze kojima je trebalo posvetiti većinu vremena. Bilo im je teško, no prodaja je bila neizbježna kako bi se krenulo dalje.

„Mali kreativci bili su jako uspješan projekt. Koliko čujemo, i dan danas su. Sjećam se koliko su nas roditelji iz drugih gradova Hrvatske, ali i susjednih država molili da otvorimo radionice u njihovim gradovima. Kad smo mi bile vlasnice, puno smo pričale s roditeljima naših malih članova i shvatile da se većina njih ne osjeća dovoljno kreativno da bi se bavili svojom djecom na taj način kod kuće. A htjeli bi jer znaju koliko je to korisno za njihov razvoj i lakše snalaženje kasnije u životu“, opisala je Antonija njihov angažman u Malim kreativcima.

Osim toga, dodala je, roditelji bi postali frustrirani kad bi se napokon odvažili nešto isprobati sami, sljedeći tutoriale s interneta, jer bi im najčešće nedostajao potreban materijal.

„Shvatile smo da postoji problem, a rješenje u vidu otvaranja radionice u svakom većem gradu činilo se jako dugotrajno i gotovo neizvedivo. Onda smo jedan dan promijenile kut gledanja i shvatile da ipak postoji rješenje. A to rješenje je upravo TutoTod. Kad smo došle do tog saznanja, bilo je jasno da ne možemo sjediti na dvije stolice. Da bi se projekt odradio kako treba, potreban je fokus. Prodaja Malih kreativaca, koliko god nam je teško pala, bila je nužna“, zaključila je Antonija.

TutoTod, kako smo već pisali, nudi „male kreativce“ u jednoj iPad aplikaciji. Poanta je da se od materijala kojeg svi imaju kod kuće, roditelji izrađuju razne zgodne stvarčice sa svojom djecom. Aplikacija vas vodi korak po korak kroz proces izrade, ali daje i savjete kako motivirati dijete i kako izvući maksimum iz svake aktivnosti. Korisna je za djecu jer razvija kognitivne vještine, vježba motoriku, potiče kreativno razmišljanje i izražavanje, podiže svijest o ekologiji, jača samopouzdanje i ono najbitnije, povezuje roditelja i dijete na način da provode kvalitetno vrijeme zajedno.

S obzirom na put kojim kroče ove dvije mlade poduzetnice kojima ne nedostaje ideja, vjerujemo da ćemo za njihova imena još dosta puta čuti.

TutoTod

Foto: privatna arhiva Antonije Horak i Petre Klasić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

7 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -