Vlasnica tvrtke koja se bavi učilima za robotiku u Hrvatskoj: Korona je samo jedna od kriza

Darinka Bistrović vlasnica je čakovečke IT tvrtke didacta advance. Poduzeće se bavi učilima za robotiku, tehničku kulturu i STEM područja. Svoj je poduzetnički put Darinka započela davne 1990. godine, osnivanjem tada jednog od prvih privatnih poduzeća u IT sektoru. Nakon studija na varaždinskom FOI-u i kratkog zaposlenja u jednoj tvrtci, okreće se poduzetništvu. Danas je ponosna vlasnica tvrtke didacta advance, pravog ‘domaćeg’ poduzeća. Kod njih se uvijek radi – pa čak i u krizi. Kad i nema klijenata, ima prostora za razvitak.

STEM područje iz srca Međimurja

Klijenti ove male obiteljske tvrtke su obrazovne i pedagoške institucije  –  od vrtića do fakulteta, te udruge koje se bave STEM područjima i poduzeća koja surađuju s obrazovnim institucijama. Pronađu se tu i kreativni pojedinci s potrebom za inovativnim tehnološkim rješenjima. Njihova ‘rješenja’ mogu poslužiti za edukaciju, natjecanja ili igru.

Pandemija ih je pogodila, ali nije kraj poslovanja

Upravo zbog toga što najviše surađuje s obrazovnim sektorom, pandemija je didacti nakratko poljuljala tlo pod nogama. „Naravno da nas je pandemija pogodila, tim više što je naše poslovanje vezano uz rad škola, provođenje radionica, izvanškolske aktivnosti. Ostali smo online, zarobljeni u svojim domovima. Naše je poslovanje doživjelo ono što su mnogi osjetili.”

Ipak, ističe Darinka, ne isplati se plakati nad prolivenim mlijekom. „Nećemo sad kukati nad time. Unatoč pandemiji, ne mogu reći da se kod nas nije radilo. Puno smo istraživali i eksperimentirali, a u to smo vrijeme radili i na raznim rješenjima prototipiranju novih proizvoda. Neki su projekti samo stopirani pa nastavljamo s njima.”


Pročitajte više: Entuzijazma i znanja za STEM područje ženama ne nedostaje, a evo zašto samo rijetke odabiru ovaj karijerni put!


Korona je samo jedna od kriza

Dok se medijski stupci pune pričama o onima koji su prkosili pandemiji povećanjem prometa ili drugim neočekivanim uspjesima, ovo je primjer onih koji su jednostavno – preživjeli. U moru nepovratno pogođenih malih poduzetnika i masi zauvijek zatvorenih vrata, didacta advance ostaje ponosno stajati. No Darinka Bistrović od kriza ne strahuje, najveći joj izazov predstavljaju pitanje nasljedstva tvrtke i stava države prema malim poduzetnicima.

„Za mene je osobno najveći izazov poslovanja životni vijek tvrtke. Dokle ulagati u razvoj i hoće li imati nasljednika ili će se jednoga dana naći na tržištu? Možda će njezin život trajati još dugi niz godina, no to je jednako izvjesno kao da sam rekla i suprotno. Naime, kada dugo vodite svoj privatni biznis, naučite puno toga, ali vaš mozak stalno nešto obrađuje, on stalno nešto vidi, propituje, proučava i postavlja pitanja. Drugi veliki izazov je stav institucija pa i Ministarstva te njihov friendly pristup poduzećima, projektima i idejama koje mogu obogatiti naše obrazovanje. Njihova strategija je vrlo bitna.“

Znanje se dijeljenjem množi

Svoje ideje i znanje Darinka voli nesebično dijeliti. Mrežna stranica Didacte jedan je od načina kojim to radi. Znate kako se veli, veselo će poduzetnica, znanje se dijeljenjem množi!

No Darinka nije cijeli život poduzetnica. Studirala je na varaždinskom FOI-u, koji dan danas priprema generacije tehnoloških vojnika spremnih za borbu u svijetu ICT sektora. Završila je smjer Tržišno poslovanje, koji ju se pripremio za ono što ju je čekalo nekoliko godina u budućnosti. Neko je vrijeme radila kao referent platnog prometa u jednoj društvenoj firmi. “U tim godinama nekako sam osjećala da to nije mjesto na kojem želim biti dugoročno, osjećala sam da mogu više i da gubim vrijeme.”

S obzirom na to da je imala neka znanja o informatici i kompjuterima, odlučila je baciti se u poduzetništvo. Ipak, bili su to počeci privatnih poduzeća u Hrvatskoj pa je puno toga trebalo naučiti u hodu. Tada nije bilo priručnika ili savjetnika koji bi pomagali poduzetničkim početnicima pa je svaki korak – od registracije do vođenja i upravljanja, bio nepoznanica.


Pročitajte više: Posao iz snova – bajka, mit ili nešto treće? I dobar posao može biti Vaš posao iz snova!


‘Bila su to drugačija vremena, ali nije me bilo strah’

“Danas, kada gledam unatrag,” prisjeća se Darinka, ”mogu samo priznati da ja unatoč svemu nisam osjećala strah ili neizvjesnost. Nije tada bilo mnogih stvari, bez kojih bi nam današnje poslovanje bilo nezamislivo i koje se danas smatraju normalnima. Unatoč tome što nismo imali vlastiti prostor nego smo radili iz roditeljske garaže, a ured je bila mala sobica od 9 kvadrata. Bili smo bez dostavnog vozila, nismo imali znanja o tržištima nabave i prodaje, bili smo bez novaca, bez bankovne podrške ili fondova kakvi danas postoje. Nismo imali ni Google ‘sve zna’ varijantu, a djeca su bila mala. Ali bilo je dobro. Imali smo tržište od Kopra do Skoplja. Lijepo smo krenuli u segmentu računalne periferije. Uskoro smo započeli s asembliranjem računala, a zatim i s veleprodajom.”

Suprug i Darinka, oboje su napustili svoja dotadašnja zaposlenja i bacili se u poduzetništvo. Bio je to uzbudljiv period – sve je bilo na njima. S vremenom su se stvari drugačije posložile, a didacta advance je unatoč pogođenosti, opstala. Opstala je i unatoč drugim krizama i turbulencijama, čineći ju najuspješnijom upravo u tom segmentu – ne odustajanju.

Bivša je FOI-ovka u poduzetništvo krenula sa suprugom, koji je radio kao programer.

“Vrlo brzo sam shvatila da se volim realizirati u mnogim dijelovima poslovanja i da poduzetnik ne može dozirati svoje poslovanje već ga procesi nose. Poduzetnik je sretan i veseli se svakom novom uspjehu. Uspjeh je sam po sebi poticajan. Zato poduzetnik ne radi danas samo za danas, on radi i za vrijeme koje dolazi kada možda neće imati posla. Poduzetnik radi za ljude koje je zaposlio, jer je samim time preuzeo i brigu za njih i njihove obitelji.”

Tehnologija je bila i ostala važna

Kao jednoj vlasnici koja je cijeli svoj vijek posvetila tehnologiji, sve u vezi nje joj je izuzeto važno. „Naravno da nam je bitna stabilna veza što se danas nekako pretpostavlja,“ ističe Darinka i nastavlja objašnjavati kako funkcionira Didactino poslovanje. Plaćanje se odvija putem Webshopa pa stoga ne koriste fiskalnu blagajnu – nije im potrebna. „Sva se naša prodaja odvija preko webshopa.“

U svijetu ubrzane digitalizacije, Darinka je bila jedna od prvih koje su se kretale u smjeru STEM-a. Kao da je osjećala u kojem smjeru će se svijet razvijati, Bila je tu da postavi temelje. Iako je preživjela različite krize, koje nisu sve prošle bez posljedica, Didactina vlasnica je zadovoljna zbog toga što opstaje. „Poduzetništvo je uvijek borba, a cilj je ostati na nogama,“ zaključuje ona.


Pročitajte više: Treba li vaš webshop kartično plaćanje?


Dijelite s drugima sreću, ali i tugu

Kad se prisjeća svojeg putovanja, Darinka poručuje jedno: Ne bojte se da ćete opterećivati druge!

“Svoje brige, obaveze pa i frustracije i greške podijelite sa svojim bližnjima kako se one ne bi nakupljale i postale toksične, prijetnja odnosima koje trebamo njegovati. Govorim to iz vlastitog iskustva. U jednom sam periodu bila za sve zaslužna, ali i za sve odgovorna. Neminovno je da u svim odlukama budu i pogrešne odluke. Naravno, nisam ih dijelila već sam ih čuvala da ne bih druge opteretila, da se o tome ne raspravlja, da si ne remetim slobodno vrijeme i slično. Ne dopustite da se problemi pretvore u teret. Zato, drage poduzetnice, mislite na sebe, kako bi mogle biti tu za druge! Zdrave i vedra duha!

Tekst je pripremljen u suradnji s A1 Hrvatska.

Foto: Darinka Bistrović, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -