“Ubojito” ime tvrtke – kako ga odabrati i registrirati

Ime vaše tvrtke jedna je od najvažnijih stvari prilikom njenog osnivanja, a vjerojatno i jedna o kojoj ćete najviše razmišljati. Još uvijek se sjećam procedure odabira imena tvrtke kada su se moji roditelji upuštali u to prije nekih 15-ak godina. Propisi su se otad dosta izmijenili, ali žar kojim se ime bira, vjerujem, kod svih tinja i u današnjem poslovanju. Do prošle godine ime tvrtke mogli ste registrirati samo na hrvatskom jeziku te eventualno latinskom i grčkom (osim u iznimnim slučajevima), no tada je iz redova Vlade došla službena objava kojom se dopuštaju i drugi jezici.

Glavni razlog tomu bio je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Danas ime vaše tvrtke može biti registrirano na hrvatskom ili nekom drugom službenom jeziku EU, ali obavezno na latiničnom pismu, s time da se u nazivu mogu koristiti i arapski brojevi. Može sadržavati i pojedine riječi iz drugih jezika ako čine ime ili tvrtku člana (vlasnika) društva koji je registriran u RH, kao i riječi mrtvih jezika (npr. latinski, aramejski, staroegipatski). Osobna imena poznatih (povijesnih) osoba, npr. imena bivših predsjednika i sl., ne mogu se koristiti bez njihove suglasnosti ili suglasnosti njihovog nasljednika.

Kako to izgleda u praksi?

U Republici Hrvatskoj zakonske okvire imenovanja tvrtki regulira Zakon o trgovačkim društvima, i to u poglavlju Tvrtka trgovačkoga društva, dok samo ime tvrtke odobrava sudski registar nadležnog trgovačkog suda. Krenete li u isčitavanje Zakona važno je naglasiti da se ime vaše firme u njemu zapravo označava rječju „tvrtka“, tako da ne bi bilo zabune. Cijelu proceduru najbolje je provjeriti u praksi, stoga sam razgovarala s bivšim kolegom koji je u posljednjih nekoliko mjeseci imao prilike registrirati čak nekoliko tvrtki.

Nakon što odaberete ime svoje firme, morate provjeriti je li ono već u upotrebi te je li uopće zakonom dozvoljeno. To obavljate u nadležnom trgovačkom sudu. Uporabu imena možete provjeriti u Sudskom registru trgovačkih društava dok upit za valjanost imena možete poslati putem online obrasca ili doći osobno do Suda predati zahtjev. Odgovor biste trebali dobiti u roku dva radna dana. Moj sugovornik kaže da nije imao problema s procedurom odobravanja imena tvrtke te da je sve odrađeno u propisanom roku. Ili je rođen pod sretnom zvijezdom ili su nadležne službe konačno pohvatale sve konce i ubrzale postupak.

Ime tvrtke po „PS-u“

Zanemarimo li na trenutak zakonsku regulativu, jer na kraju krajeva vaši suradnici i kupci neće previše razmišljati o tome u poslovanju s vama, važno je za svoju tvrtku odabrati ime koje će služiti svrsi i ostaviti trag. Stručnjaci savjetuju da se u biranju imena svoje tvrtke vodite sljedećim:

  1. Birajte pamtljivo, razumljivo i jednostavno ime.
  2. Neka ime vaše tvrtke bude odraz vaše djelatnosti, ali prvenstveno vaše vizije i misije.
  3. Birajte riječi i izraze s pozitivnim konotacijama.
  4. Nikad ne posežite za prvim imenom koje vam padne na pamet, radije napišite nekoliko prijedloga pa vidite koji vam najbolje „leži“.
  5. Pitajte ljude iz svoje okoline za mišljenje. Ako ih deset odobri isti naziv, a samo jedan neki drugi, vjerojatno će prvi prijedlog i s drugima bolje proći.
  6. Slobodno se poigrajte riječima i odaberite neko „hrabrije“ ime, ali imajte mjeru i pazite da ta „igra riječima“ ne bude razumljiva samo vama. Isto vrijedi i za šale, sarkazam itd.
  7. Ne kopirajte druge i ne nadajte se uspjehu zato jer će ime vaše tvrtke podsjećati na neku drugu. Budite svoji i originalni.
  8. Imajte na umu naziv svoje domene na internetu, jer ono što odaberete kao ime tvrtke morat ćete lako moći pretočiti u URL stranice. Izbjegavajte riječi i znakove koje ćete morati napisati drugačije u domeni nego što izgledaju u imenu tvrtke.
  9. Dobro razmislite čime se želite baviti i čime ćete se baviti u budućnosti, tako da se imenom ne ograničavate u djelatnosti ako ju jednog dana odlučite proširiti. Primjerice, ako proizvodite čaše, a planirate početi proizvoditi vaze i skulpture, nemojte u naziv tvrtke stavljati riječ „čaše“.
  10. Nemojte se utopiti u masi korištenjem „prožvakanih“ riječi poput „savjetovanje“, već odaberite originalno ime koje već u samom startu zvuči kao brend.

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -