Učite od sportaša kako se postižu vrhunski rezultati

Za dobar nastup na velikim natjecanjima kao što su Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, sportaši moraju uložiti puno truda i dugo i naporno trenirati, no osim fizičke pripreme, važna je i psihička priprema igrača.

Za vrhunski rezultat je, dakle, potreban talent, naporan i težak trening, ali i mentalna čvrstina igrača.

Vizualizacija – jedna od najvažnijih psiholoških tehnika u sportu

Ellen Rogin i Lisa Kueng, autorice “Picture Your Prosperity: Smart Money Moves to Turn Your Vision into Reality“, pišu o važnosti mentalnog treninga. Riječ je o tehnici vizualizacije, jednoj od najvažnijih psiholoških tehnika u sportu kako bi se kvaliteta izvedbe podigla na viši nivo.

Na taj se način mogu demonstrirati i usvajati tehničko-taktički treninzi prije samog izvođenja. Autorice kažu kako su učinkovitost ove tehnike dokazali ruski znanstvenici koji su uspoređivali četiri skupine sportaša prilikom treninga. Grupe su se razlikovale po različitim omjerima fizičkog i mentalnog treninga. Tako je prva skupina imala stopostotni fizički trening, druga skupina imala je 75 posto fizički, a 25 posto mentalni trening. Treća je skupina imala 50 posto fizički, a 50 posto mentalni trening, dok je zadnja grupa imala samo 25 posto fizički trening, a mentalni 75 posto. Ova je posljednja grupa bila najuspješnija na Olimpijskim igrama.

Viši asistent kineziologije i znanstveni suradnik Saša Vuk piše kako ga je koristila i francuska reprezentacija sinkroniziranog plivanja, kako bi izvježbala koreografiju plivačkih baletnih pokreta za pripreme za Olimpijske igre.

Kada vizualiziramo neku aktivnost iz stvarnog života, naš mozak reagira isto i primjenjuje iste procese koje bi koristio i kada bismo u stvarnosti izvršavali te aktivnosti. Dakle, prvo se postavi cilj, onda se vizualizira u detalje kako bi se ostvario taj cilj, a nakon toga slijedi fokusiranje na njega jedan duži period.

O važnosti vizualizacije govorili su i vrhunski nogometaši. Engleski nogometaši Wayne Rooney rekao je da je vizualizacija važan dio pripreme, a Brazilac Ronaldinho priznao je kako se na treningu koncentrira na stvaranje mentalne slike kako najbolje predati loptu suigraču, a da on, po mogućnosti bude sam pred protivničkim golmanom.

Moć vizualizacije,dakle, nije novost, već ga sportski psiholozi i stručnjaci za vrhunske učinke koriste od 1980. godine. Prema pisanju Business Insidera, i  Američki olimpijski odbor (USOC) u posljednjih 20 godina povećao svoj tim s jednog na šest psihologa.

Korištenje vizualizacije pomaže i da se dobro isplanira i pripremi za različite situacije tijekom natjecanja i da se pronađu različita rješenja za probleme s kojima se tijekom igre može igrač susresti. No, osim u sportu, vizualizacija se jednako tako može koristiti i u biznisu za postizanje ciljeva i uspješno poslovanje.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -