5 koraka do uspješnog ulaganja u nekretnine

Tržište nekretnina pod stalnom je lupom javnosti. Neki ga prate jer traže krov nad glavom, a neki o kupnji nekretnine razmišljaju kao o vrsti ulaganja. Poduzetnice i poslovne žene znaju da dobro odabrana nekretnina može biti izvrstan izvor prihoda. Ulaganja u nekretnine moguće je usmjeriti na kasnije iznajmljivanje turistima ili podstanarima.

Koliko mala nekretnina bila, riječ je o nečemu što je velik financijski izdatak. Zato nam je Tatjana Tošić, stručnjakinja za investicije u nekretnine, dala savjete kako kupnju investicijske nekretnine obaviti što uspješnije.

Utvrdite visinu i način ulaganja

Definirajte koliko ste novca spremni uložiti. Ako ne raspolažete gotovinom, raspitajte se o alternativnim izvorima financiranja. Kamatne stope na kredite sve su niže, pa usporedite ponude različitih banaka.

Dobro se informirajte

Bez dobre provjere informacija, svaka investicija može završiti gubitkom. Kontaktirajte agencije za prodaju nekretnina i opišite im kakvu nekretninu tražite. Neka vam se jave ako se na tržištu pojavi nešto po vašoj mjeri. Dajte si i vremena za obilazak konkretnih lokacija. Konzultirajte se sa stručnjacima i raspitujte u nadležnim uredima. Puno informacija je dostupno i na internetu međutim uvijek provjerite izvor.

Strpljivo čekajte pravu priliku

Promjene u urbanističkim planovima često bezvrijedna i jeftina zemljišta mogu pretvoriti u unosne građevinske parcele. Zato je važno biti strpljiv i čekati priliku za ulaganje. Dobro je pratiti i dražbe jer se tako, često vrlo jeftino, mogu pronaći dobre i kvalitetne nekretnine.

Razmišljajte poduzetnički

“Prije ulaganja na papir stavite kakve prihode iznajmljivanjem nekretnine želite, a kakve možete ostvariti”, poručuje Tatjana. Najveću vrijednost nekretnini daje lokacija. Ona ključnu ulogu ima i pri iznajmljivanju. Imajte na umu da je lakše iznajmiti manje nekretnine međutim ako Vam budžet dozvoljava možete uložiti i u luskuzne nekretnine koje nedostaju na našoj obali. U obzir uzmite i turističku sezonu ciljanog područja. Na moru, primjerice, vlasnik nekretnine tijekom nekoliko mjeseci turističke sezone bez previše rizika može zaraditi lijep novac.

ulaganja u nekretnine

Budite realni

U svakom poslu treba biti načisto s brojevima. Veći budžet olakšava mogućnost veće zarade, ali u velika ulaganja ne treba srljati. Kod ulaganja u nekretnine u turizmu, jasno je da razvijenija turistička odredišta kao na primjer Dubrovnik, Split ili Zadar imaju veći potencijal i sigurniji su potez. S druge strane, cijene nekretnina u takvim mjestima mogu doseći vrtoglave razmjere. Zato je važno dobro se raspitati i promisliti o ulaganju. Treba imati na umu da nekretnine u koje se ulaže, a izvan su mjesta boravka investitora često traže dodatni angažman oko održavanja, rezervacija i drugih aktivnosti koje troše vrijeme i novac. Tu bi bilo najbolje uključiti kvalitetnu agenciju za održavanje i iznajmljivanje Vaše nekretnine koja Vam daje slobodu od obaveza vezanih za najam. Na ovaj način Vaša jedina briga će biti provjeravanje zarade na Vašem bankovnom računu.

Foto: privatna arhiva, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -