U torbi suzavac, skalpeli, noževi. Nema kraja uličnom uznemiravanju žena

Žene svakodnevno u javnom prostoru doživljavaju različite oblike uznemiravanja. Kako bi se doznalo na kojim se mjestima osjećaju nesigurno, pokrenuta je kampanja “Što nosim u torbi?”. Kampanja je predstavljena na početku Međunarodnog tjedna borbe protiv uličnog uznemiravanja.

Ulično uznemiravanje žena: u tramvajima, autobusnim stajalištima…

U sklopu nje do kraja će se mjeseca prikupljati fotografije predmeta iz ženskih torbi. Naime, u torbama se nerijetko nalaze predmeti koji ženama omogućuju da se u javnom prostoru osjećaju što sigurnije. Otkrivanjem priča kakvim su neugodnostima i nasilju žene bile izložene izvan svojeg doma, skupina žena okupljenih oko inicijative „Razotkrijmo skriveno uznemiravanje“ želi potaknuti nadležne institucije da najproblematičnija mjesta u gradovima učine sigurnijima.

„Otkako je prije godinu dana aplikacija Safecity prevedena na hrvatski jezik, zaprimila je više od 70 prijava uznemiravanja. Prijave obuhvaćaju vrijeme, mjesto te vrstu uznemiravanja. Podaci ukazuju na činjenicu da se ulično uznemiravanje žena ne događa samo noću, nego i ujutro te poslijepodne. Žene ga doživljavaju na najrazličitijim mjestima – u javnom gradskom prijevozu, na tramvajskim i autobusnim stajalištima, u taksijima, na ulicama i u parkovima… Mnoge žene takva uznemiravanja ne prijavljuju policiji, nego iskustva o tome dijele na društvenim mrežama. Kako bismo stvari mogle mijenjati, želimo prikupiti što više podataka o tim slučajevima“, istaknula je Dunja Bonacci Skenderović, politologinja, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama i članica inicijative „Razotkrijmo skriveno uznemiravanje“.


Pročitajte više: Ulično uznemiravanje ženama je svakodnevica što pokazuje i aplikacija Safecity


Zagreb radi na Strategiji urbane sigurnosti

Dodala je da žene izvan kuće u svojim torbama, među ostalim, nose suzavac, velike svežnjeve ključeva, noževe, skalpele, pa čak i alat.

„Zagreb radi na Strategiji urbane sigurnosti. Grad treba biti sigurno mjesto za sve! Pogotovo treba suzbiti uznemiravanje i nasilje koje se događa prema ženama zato jer su žene”, poručila je Rada Borić, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Dodala je da je nužno prepoznati nesigurna mjesta kako bi institucije zadužene za sigurnost poduzele sve što mogu da ta mjesta postanu sigurnija. Moguće je, među ostalim, poboljšati javnu rasvjetu, postaviti kamere i pojačati policijske ophodnje.

“Gotovo da nema žene koja tijekom gužve u tramvaju nije doživjela neprimjerene dodire. Vrijeme je da se žene počnu osjećati sigurno u javnom prostoru“, naglasila je Borić.

Tijekom kampanje „Što nosim u torbi?“ žene iz Hrvatske fotografije i priče mogu anonimno podijeliti na internetskoj stranici www.sigurnamjesta.eu. Idući će se mjesec napraviti izložba najzanimljivijih fotografija i priča.

Kampanjom „Što nosim u torbi?“ Hrvatska se pridružila kampanjama koje se protiv uličnog uznemiravanja vode diljem svijeta. Naslanjajući se na aplikaciju Safecity takve se kampanje trenutačno vode u desetak zemalja.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...
- Advertisment -