Zašto je uloga roditelja u moderno doba toliko teška?

Roditeljstvo je veoma odgovoran posao. Mnogi bi rekli – najodgovorniji posao na svijetu. Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sretno i da ga odgoji na najbolji mogući način. Danas se uloga roditeljstva toliko promijenila da je često ispunjena s anksioznošću. U knjižarama postoje cijeli odjeli koji govore o tome kako biti dobar roditelj, što stvara još veći pritisak.

Uloge roditelja i djece su se promijenile

Spisateljica Jennifer Senior u svom govoru na TEDovoj konferenciji objašnjava zašto je roditeljstvo danas toliko teško – roditelji su pod većim stresom nego su to ikada prije bili, a samo zadovoljstvo u braku često opada. Zašto je tomu tako? Jennifer kaže kako djeca danas nisu problem, već su to roditelji. Uloga majki i očeva se promijenila, kao i djece.

Prva stvar koja se promijenila je ta da su djeca nekada bila dio radne snage. U nekim dijelovima svijeta još uvijek jesu. No, u zapadnom svijetu uloga djece se promijenila. Nekada su roditelji djeci pružali odjeću, hranu i krov nad glavom, dok su ona zauzvrat pomagala roditeljima i radila. Često smo imali priliku u filmovima vidjeti kako su djeca nekada radila u polju ili prodavala novine na ulici.

Kada su djeca prestala raditi, kaže Jennifer, postala su ekonomski bezvrijedna, ali emocionalno neprocjenjiva. Svaki roditelj danas želi pripremiti dijete za budućnost, a škola pritom više nije dovoljna – upisuju ih na razne izvannastavne aktivnost poput nogometa, glazbe, stranih jezika i sl. Pritom, kaže Jennifer, roditelji sami sebi zadaju više posla jer i oni moraju biti uključeni u sve to – odvoze ih na treninge, pregledavaju domaću zadaću…

Moderno roditeljstvo je doista teško jer svaki roditelj želi pripremiti svoje dijete na ono što dolazi. I tu se javlja problem. Vremena se toliko brzo mijenjaju da nijedan roditelj ne može znati kako će svijet izgledati kada njihovo dijete odraste. Pa ih upravo zbog toga pripremaju za sve moguće scenarije, nadajući se da će se njihov trud isplatiti. Mnogi roditelji smatraju da ono što je bilo dovoljno dobro za njih, nije dovoljno dobro za njihovo dijete i žele mu pružiti više, i bolje.

„Ako ne radimo sve što je moguće, imamo osjećaj da zapravo ne radimo ništa“, rekla je Jennifer.

Drugi razlog zašto je danas roditeljstvo ispunjeno s tolikom anksioznošću je taj što se i uloga roditelja promijenila – točnije, uloga majki i očeva. Danas majke provode puno više vremena s djecom, nego su to radile u 60-ima, kada većina žena ni nije bila u radnom odnosu. Prije su bile postavljene neke norme za roditelje – muškarac zarađuje, dok se žena brine za djecu i kućanstvo. Danas, kada oba roditelja zarađuju, takve norme više ne postoje i upravo to često dovodi do svađa među parovima, objašnjava Jennifer.

Žene su pod većim opterećenjem nego su bile prije. Dok su prije imale za zadatak samo brigu oko kućanstva i obitelji, danas ,uz sve to, moraju i raditi. Da, to je dovelo do veće sposobnosti žena za multitasking, ali su i pod većim stresom. Muškarci nisu sposobni za takav multitasking kod kuće, kaže Jennifer, pa ih najčešće možemo vidjeti kako obavljaju jedan po jedan zadatak, ali ne njih nekoliko odjednom. Bez obzira na to, i uloga muškaraca u odgoju obitelji se promijenila. Danas muškarci provode puno više vremena s djecom negoli su njihovi očevi ikada provodili s njima, a pomažu i u kućanstvu – na čemu im je svaka žena zahvalna.

Sreća djeteta je nedostižan cilj

Bez obzira na uloge i promijenjene norme roditeljstva, svaki će roditelj reći da mu je najvažniji cilj da mu dijete bude sretno.

„Iako je sreća divan cilj za dijete, on je nedostižan“, rekla je Jennifer te nadodala da je sreća nešto što će doći kao rezultat drugih stvari, ali ne i dobar cilj.

„Najbolje što roditelj može napraviti je učiti dijete da bude produktivno i moralno, a sreća će doći kao odraz toga“, zaključuje Jennifer.

Foto: Youtube ScreenShot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...